Σχέδιο για μετατάξεις στους Δήμους

Το «πράσινο φως» για την εφαρμογή της εθελοντικής διαδημοτικής κινητικότητας και την απελευθέρωση των μετατάξεων μεταξύ των Δήμων δόθηκε κατά τη διάρκεια της κοινής σύσκεψης των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη, Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη και του αναπληρωτή υπουργού Λ. Γρηγοράκου με την ΚΕΔΕ.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρουσίασε αναλυτική πρόταση για την εθελοντική κινητικότητα υπαλλήλων, τονίζοντας ότι από την επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται και η εφαρμογή του στο σύνολο του δημόσιου τομέα ως «μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας».
Οι εκπρόσωποι τα ΚΕΔΕ από την πλευρά τους χαρακτήρισαν θετική την ανταπόκριση των υπουργείων στην αρχική πρόταση που είχαν καταθέσει οι δήμαρχοι και τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για τη βελτίωση του μηχανισμού.
Σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης που θα ενσωματωθεί σε σχέδιο νόμου το οποίο θα κατατεθεί αμέσως στη Βουλή, προβλέπεται ότι θα καταγραφούν οι κενές θέσεις σε όλους τους Δήμους και κατόπιν θα προκηρυχθούν προκειμένου οι υπάλληλοι των ΟΤΑ να καταθέσουν αιτήσεις για τη μετακίνησή τους.
Οι υποψήφιοι για την ίδια θέση θα αξιολογηθούν από το ΑΣΕΠ στη βάση μοριοδότησης που θα θεσμοθετηθεί από τα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Οι επιτυχόντες, που θα ανακοινωθούν από το ΑΣΕΠ, θα τεθούν για έναν μήνα σε διαθεσιμότητα λαμβάνοντας το 75%των αποδοχών τους και κατόπιν θα μετακινηθούν στις νέες θέσεις με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών.
Oπως διευκρινίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα δεν θα απολυθούν, ούτε θα τεθούν ξανά σε καθεστώς κινητικότητας, αλλά θα προσμετρηθούν στο δεύτερο κύμα κινητικότητας των 12.500 υπαλλήλων που πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους.
Η προθεσμία που θέτει το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την ολοκλήρωση της εθελοντικής κινητικότητας εντός διαστήματος 3 μηνών, με αποτέλεσμα να αναμένεται η ολοκλήρωσή του στο τέλος του Φεβρουαρίου αντί για τέλη Δεκεμβρίου που προβλέπει η συμφωνία με την τρόικα.
Οπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, γι’ αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση έχει ζητήσει δίμηνη παράταση προκειμένου να ολοκληρωθεί το δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας.
Με δεδομένη την αποδοχή της πρότασης από τους δημάρχους, εκτιμάται ότι στην εθελοντική κινητικότητα θα ενταχθούν περισσότεροι από 5.000 δημοτικοί υπάλληλοι.
Επιτάχυνση
Με το πρόγραμμα της εθελοντικής κινητικότητας, όπως σημείωσαν οι Κυρ. Μητσοτάκης και Γ. Μιχελάκης, καταργούνται οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές- διαδικασίες που μέχρι σήμερα απαιτούσαν 14 υπογραφές, αφού οι μετακινήσεις θα γίνονται με δύο υπογραφές (του Δήμου από τον οποίον φεύγει ο υπάλληλος και του δήμου στον οποίον τοποθετείται).
Με την εξάλειψη του χαοτικού συστήματος των μετατάξεων θα μπορεί να υπάρξει εξορθολογισμός στη διαχείριση του προσωπικού μεταξύ των Δήμων που αποδεδειγμένα έχουν πλεονάζον προσωπικό και των δήμων που παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις, αν και έχουν υγιή διαχείριση και προοπτικές ανάπτυξης λόγω της απαγόρευσης των προσλήψεων που ισχύει στους OTA μέχρι τα τέλη του 2016.