Σταδιακή κατάργηση των επικουρικών ταμείων με τη σημερινή τους μορφή και αντικατάστασή τους από επαγγελματικά ταμεία ασφάλισης, δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Συντάξεων με «τμήματα» ΙΚΑ, ΟΓΑ, και ΟΑΕΕ και ενεργό συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης για συμπληρωματικού χαρακτήρα παροχές (εφάπαξ ή σύνταξης) περιλαμβάνουν οι σαρωτικές αλλαγές που δρομολογούνται στο ασφαλιστικό σύστημα με ορίζοντα εφαρμογής τους το 2017-2018.
Συρρίκνωση
Το πρώτο κύμα των αλλαγών έρχεται στις επικουρικές συντάξεις, καθώς από τον Ιούνιο του 2014 το μέσο ποσό που θα καταβάλλει το ΕΤΕΑ σε όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν δεν θα ξεπερνά τα 90-120 ευρώ, από 185 ευρώ που κατά μέσο όρο παίρνουν οι σημερινοί (προερχόμενοι από το ΙΚΑ) συνταξιούχοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο που ασφαλίζει πάνω από 1,5 εκατ. μισθωτούς διαφορετικών κλάδων (Δημόσιο, τράπεζες, επιχειρήσεις) έχει καταρτίσει νέο κανονισμό ασφάλισης και παροχών με ενιαίους όρους και προϋποθέσεις για όλους τους ασφαλισμένους και κυρίως με κατάργηση των σημερινών ποσοστών αναπλήρωσης που ισχύουν σε κάθε επιμέρους Ταμείο!
Επόμενο στάδιο και κομβικό σημείο σύνδεσης του σημερινού συνταξιοδοτικού συστήματος με το «νέο» που σχεδιάζεται θα είναι το 2015, έτος που εισάγεται στο σύστημα η βασική σύνταξη των 360 ευρώ για όλους τους ασφαλισμένους που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από τη χρονιά αυτή και μετά, ενώ το υπόλοιπο ποσό σύνταξης θα είναι αναλογικό ως προς τα έτη πληρωμής εισφορών.
Εντός του 2014 θα ξεκινήσει νέος γύρος συγχωνεύσεων ώστε τα ταμεία κύριας ασφάλισης να γίνουν τρία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ) και προοπτικά (από το 2017-2018) να λειτουργούν κάτω από τον Εθνικό Φορέα Συντάξεων.
Η ακτινογραφία
Το περίγραμμα των αλλαγών που έρχονται στο ασφαλιστικό σκιαγράφησαν προχθές με ομιλίες τους σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο υπουργός Εργασίας και ο διοικητής του ΙΚΑ καθώς και άλλοι ομιλητές.
Σύντομα ανακοινώνεται μια αμιγώς τεχνοκρατική επιτροπή για τις επικείμενες αλλαγές, είπε ο κ. Βρούτσης, ο οποίος δίνοντας το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα Ταμεία ανέφερε ότι το 2014 η κρατική χρηματοδότηση είναι μειωμένη κατά 2,1 δις ευρώ (από τα 12,6 δις φέτος πέφτει στα 10,5 δις ευρώ το 2014) ενώ μέχρι το 2016 η χρηματοδότηση μειώνεται περαιτέρω στα 9,7 δις ευρώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου Δημοσιονομικής Πολιτικής 2013-2016.
Αναφερόμενος στην τρόικα και το πακέτο μέτρων που έχει προτείνει το υπουργείο για την αύξηση των εσόδων στα Ταμεία, ο υπουργός είπε ότι απαιτούνται από έσοδα και εξοικονομήσεις δαπανών 800 εκατ. ευρώ, αντί των 500 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση. Το μοντέλο του νέου συστήματος περιέγραψε ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος. Σύμφωνα με αυτό τα επικουρικά ταμεία (σ.σ: στην ουσία το ΕΤΕΑ) θα μπορούν να μετατραπούν σε επαγγελματικά ώστε να έχουν μεγαλύτερη αυτονομία στις αποφάσεις και τη διαχείριση των αποθεματικών τους, ενώ είναι ανοιχτό αν θα παραμείνει υποχρεωτική -εκ του νόμου όπως είναι σήμερα- η καταβολή εισφορών ή αν θα είναι σε προαιρετική βάση, για όσο διάστημα επιλέγει ο κάθε ασφαλισμένος ότι θέλει και μπορεί να πληρώνει!
Με αυτή τη μορφή τα επικουρικά ταμεία, έτσι όπως είναι σήμερα, θα πάψουν να υπάρχουν και πρακτικά η μετάβαση από το παλιό στο νέο σύστημα θα σημάνει και τη συγχώνευση της επικουρικής από την κύρια σύνταξη.
Ειδική αναφορά έγινε στη χορήγηση φορολογικών κινήτρων για την είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης ενώ τονίστηκε ότι πλέον οι συντάξεις δεν θα υπολογίζονται με βάση το χρόνο ασφάλισης, αλλά με τις εισφορές που έχουν πληρώσει οι ασφαλισμένοι.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/schedio-gia-katargisi-ton-epikourikon-tamion/