Δεκτή η αίτηση της ΕΑΣΔ για ασφαλιστικά μέτρα

Με την υπ΄ αριθμ. 710/2013 απόφαση του Ειρηνοδικείου Ρόδου έγινε δεκτό το αίτημα της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων διατάραξης νομής κατά τριών κατοίκων της Ρόδου, που ερίζουν για την ιδιοκτησία του ιστορικού ακινήτου του “Αγίου Παύλου” στην Κατταβιά.
Το Ειρηνοδικείο απέρριψε την αίτηση ως προς ένα εκ των εναγομένων και δέχτηκε ως προς τους άλλους δύο, αναγνωρίζοντας την ΕΑΣΔ ως προσωρινό νομέα και κάτοχο τριών τμημάτων του ακινήτου, που αποτελεί μέρος του εκκλησιαστικού συγκροτήματος.
Με την ίδια απόφαση υποχρεώνει τους δύο κατοίκους της περιοχής και όσους έλκουν δικαιώματα από αυτούς να παραλείπουν στο μέλλον κάθε διατάραξη της νομής της ΕΑΣΔ επί του ακινήτου και απειλεί σε βάρος τους χρηματική ποινή 100 ευρώ και προσωπική κράτηση διάρκειας 10 ημερών σε έκαστο για κάθε μελλοντική διατάραξη της νομής της ΕΑΣΔ.
Όπως έγραψε η “δ”, η ΕΑΣΔ υποστηρίζει ότι το ακίνητο της έχει παραχωρηθεί, ότι το παραχωρητήριο δεν είχε μεταγραφεί στο κτηματολόγιο και ότι οι τρεις κάτοικοι του νησιού, που κατάγονται από τη Νότια Ρόδο, έχουν αποκτήσει τμήματα αυτού με χρησικτησίες τα έτη 2003 και 2004.
Σύμφωνα με την αίτηση της ΕΑΣΔ δυνάμει του άρθρου 123 του Αγροτικού Κώδικα του Ν.Δ 1189/72 και της υπ’ αρ. 28584/16.10.1965 αποφάσεως του Νομάρχη Δωδεκανήσου, την 3η Φεβρουαρίου του έτους 1977, με απόφαση της Διεύθυνσης Γεωργίας της Νομαρχίας Δωδεκανήσου, παραχωρήθηκε στην Ένωση, το υπ’ αρ. «12» τεμάχιο διανομής, εκτάσεως 11.346 τμ ευρισκόμενο στην περιοχή «Άγιος Παύλος» της δημοτικής κοινότητας Κατταβιάς του Δήμου Ρόδου.
Η οριστική διανομή η οποία συντάχθηκε το έτος 1969, κυρώθηκε με το Ν.Δ. 1189/72 και δημοσιεύθηκε το υπ’ αρ. 99/28.06.72 ΦΕΚ.
Σύμφωνα με την ίδια από 03.02.1977 απόφαση της Διεύθυνσης Γεωργίας της Νομαρχίας Δωδεκανήσου, κατεβλήθη το καθορισθέν δια της υπ’ αρ. 2/1966 αποφάσεως της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων Ρόδου, ανερχόμενο σε 152.566,40 δραχμές.
Με τον ανωτέρω τρόπο η ΕΑΣΔ απέκτησε την αποκλειστική κυριότητα, νομή και κατοχή των τμημάτων των κτηματομερίδων αυτών, που περικλείονται εντός της περιφράξεως που τοποθετήθηκε πριν από το έτος 1975 από την τότε Διοίκηση της Οργανώσεως, συνολικού εμβαδού 11.346 τμ.
Ωστόσο η απόφαση αυτή της Διεύθυνσης Γεωργίας, δεν μετεγράφη στα οικεία βιβλία του Κτηματολογίου Ρόδου, λόγω μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας απαλλοτρίωσης των μερίδων, ούτως ώστε να περιέλθουν στο δημόσιο και στη συνέχεια να ενοποιηθούν και να αποτελέσουν μία ενοποιημένη μερίδα, η οποία να μεταγραφεί στο όνομα της Ενώσεως.
Υποστηρίζει μάλιστα, πως έστω και αν δεν πραγματοποιήθηκε η τυπική πράξη της μεταγραφής της αποφάσεως παραχωρήσεως του τεμαχίου στα οικεία βιβλία του Κτηματολογίου Ρόδου, εντούτοις η νομή και κατοχή του παρεδόθη από τον μήνα Οκτώβριο του έτους 1965, οπότε με την υπ’ αρ. 26/24.10.1965 απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Οργανώσεως έγινε αποδεκτή η παραχώρηση και αποφασίσθηκε η σύναψη δανείου από την Ένωση, μέχρι του ποσού των 500.000 δρχ. για την αποπληρωμή των παραχωρηθέντων τμημάτων από τη Νομαρχία Δωδεκανήσου.
Τονίζει παραπέρα ότι όλοι οι κάτοικοι της Κατταβιάς και της ευρύτερης περιοχής της Νότιας Ρόδου, είχαν πλήρη γνώση της κυριότητας, νομής και κατοχής της ΕΑΣΔ επί του επιδίκου ακινήτου, καθώς τα κτήρια τα οποία ευρίσκονται εντός του ακινήτου χρησιμοποιούντο, ήδη από το έτος 1965 μέχρι και σήμερα, από την Ένωση ως χώρος αποθήκευσης σιτηρών προκειμένου να εξυπηρετούν τις ανάγκες των παραγωγών της περιοχής.. Υποστηρίζει παραπέρα ότι οι τρεις εναγόμενοι, επικαλούμενοι δικαιώματα δικαιοπαρόχων τους, οι οποίοι φαίνονται βάσει παλαιών εγγραφών στο κτηματολόγιο ως ιδιοκτήτες των επιδίκων τμημάτων του ακινήτου να μετέβησαν στην περιοχή του «Αγίου Παύλου» Κατταβιάς, τον μήνα Φεβρουάριο του έτους 2013 και να ξεκίνησαν εργασίες σε τμήμα του ακινήτου.
Το δικαστήριο ωστόσο έκρινε ότι η ΕΑΣΔ εκδήλωνε τόσο τη θέλησή της για φυσική εξουσία πάνω στα επίδικα όσο και την πραγματική της εξουσίαση δια αντιπροσώπου της.
Σε ό,τι αφορά τις αγωγές χρησικτησίας, που οι δύο εκ των τριών κατοίκων άσκησαν (τα έτη 2003 και 2007) και οι αποφάσεις που εξεδόθησαν επί αυτών και μεταγράφησαν στα βιβλία του Κτηματολογίου Ρόδου, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν συνιστούν πράξεις νομής, δηλαδή υλικές επενέργειες, που να δείχνουν την διάνοια δικαιούχου χρήσης από αυτούς των τμημάτων των μερίδων που εμπεριέχονται στην μεγαλύτερη έκταση των 11.346,00 τ.μ.

Την ΕΑΣΔ εκπροσώπησε ο δικηγόρος κ. Μηνάς Τσέρκης και τους κατοίκους οι δικηγόροι κ.κ. Κ. Σαρρής και Β. Δουβής.