“Οι συνεταιριστικές τράπεζες θα καλύψουν τα κενά στον τραπεζικό κλάδο”

Tην αισιοδοξία του για τις προοπτικές των συνεταιριστικών τραπεζών που λειτουργούν στη χώρα μας, εκφράζει ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας, (ΕΣΤΕ) Νίκος Μυρτάκης, σε συνέντευξή του στο “R”.
ΕΡ.: Πώς λειτουργούν οι Συνεταιριστικές Τράπεζες και σε τι διαφοροποιούνται από τις άλλες τράπεζες;
ΑΠ.: Οι Συνεταιριστικές Τράπεζες λειτουργούν, ως επί το πλείστον, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και είναι δημιούργημα των φορέων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στις οποίες και κατά κανόνα απευθύνονται. Οι Συνεταιριστικές Τράπεζες συμμετέχουν στην Πανελλήνια Τράπεζα που λειτουργεί ως Κεντρική τράπεζα και παρέχει σ’ αυτές κοινά προϊόντα και υπηρεσίες. Έτσι, επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας και ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα των τοπικών τραπεζών.
Το δίκτυο των Συνεταιριστικών Τραπεζών είναι συνδεδεμένο και μπορεί να εξυπηρετήσει τους συναλλασσόμενους σ’ οποιαδήποτε περιφέρεια της χώρας. Η νομική μορφή, το θεσμικό πλαίσιο και η λειτουργία των Συνεταιριστικών Τραπεζών, συνδέονται με ένα τραπεζικό ίδρυμα που έχει κοινωνικό πρόσωπο, ενημερωτικό και υποστηριχτικό ρόλο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αρχές και αξίες που βασίζονται στο ευρωπαϊκό συνεταιριστικό πλαίσιο.
ΕΡ.: Σε μια εποχή αβεβαιότητας και καχυποψίας προς το τραπεζικό σύστημα πώς μπορούν να συμβάλλουν στην ελληνική οικονομία;
ΑΠ.: Οι Συνεταιριστικές Τράπεζες έχουν διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο σε τοπικό επίπεδο παρεμβαίνοντας συμπληρωματικά και βελτιωτικά στο τραπεζικό σύστημα με την καθιέρωση ενός νέου τύπου Τράπεζας που διακρίνεται για την πελατοκεντρική της αντίληψη, που στηρίζει και στηρίζεται από τις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις και ενισχύει την τοπική ανάπτυξη. Απευθύνονται κυρίως στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και στα φυσικά πρόσωπα, με ανταγωνιστικά τραπεζικά προϊόντα προσαρμοσμένα στις τοπικές συνθήκες και με χαρακτηριστικά λειτουργίας που τις καθιερώνουν ως αξιόπιστες, φιλικές, ευέλικτες και με κοινωνικό πρόσωπο, Τράπεζες.
Οι πελάτες – μέλη των Συνεταιριστικών Τραπεζών αντιμετωπίζονται σε μια σχέση εμπιστοσύνης και μακροχρόνιας προοπτικής συνεργασίας, στοιχεία που συμβάλουν στη συνεχή αναβάθμιση των παρεχόμενων τραπεζικών υπηρεσιών και προϊόντων.
ΕΡ.: Οι Συνεταιριστικές Τράπεζες προχωρούν σε αύξηση συνεταιριστικού κεφαλαίου. Τι σημαίνει αυτό και τι συνέπειες θα έχει;
ΑΠ.: Η αύξηση του συνεταιριστικού κεφαλαίου και η επίτευξη του προβλεπόμενου δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, αποτελεί προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία, την ανταγωνιστικότητα και την προοπτική κάθε πιστωτικού ιδρύματος. Αποτελεί επίσης, τη βάση για την ανάπτυξη των εργασιών, την επαρκή χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και την επίτευξη κερδοφορίας. Στο νέο τραπεζικό τοπίο που διαμορφώνεται στη χώρα μας, είναι ανάγκη να υπάρχουν συμπληρωματικά τραπεζικά ιδρύματα και ιδιαίτερα αυτά που συνδέονται και υποστηρίζουν τις τοπικές επιχειρήσεις.
ΕΡ.: Ποιο είναι το πρώτο βήμα για την υλοποίηση της στρατηγικής ανασυγκρότησης των Συνεταιριστικών Τραπεζών, στο νέο τραπεζικό περιβάλλον;
ΑΠ.: Το πρώτο βήμα για την ανασυγκρότηση των ΣυνεταιριστικώνΤραπεζών, είναι η επίτευξη της κεφαλαιακής ενίσχυσής τους με τη διαδικασία αύξησης κεφαλαίων, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 22 Νοεμβρίου.Η αύξηση αυτή υλοποιείται σε δύο φάσεις: Στην πρώτη συμμετέχουν έξι Συνεταιριστικές Τράπεζες (Ευβοίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Δωδεκανήσου, Πελοποννήσου και Σερρών) για την προσαρμογή του Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας στο προβλεπόμενο, από τις Εποπτικές Αρχές, ελάχιστο όριο.
Σε δεύτερη φάση θα γίνει σταδιακά και με βάση τις κεφαλαιακές ανάγκες κάθε μίας από τις υπόλοιπες Συνεταιριστικές Τράπεζες, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του Δείκτη και την ανάπτυξη των εργασιών τους.
Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών Συνεταιριστικών Τραπεζών θα συμβάλει στην ενίσχυση όχι μόνο της ανταγωνιστικότητας στην τραπεζική αγορά, αλλά και των τοπικών οικονομιών, ενώ παράλληλα θα καλύψουν το κενό που θα δημιουργηθεί από την γενικότερη ανασυγκρότηση του τραπεζικού κλάδου.
ΕΡ.: Ποιες αλλαγές απαιτούνται για τη θωράκιση και τη βιώσιμη λειτουργία του θεσμού;
ΑΠ.: Σύμφωνα με τη μελέτη που προαναφέρθηκε η συνεταιριστικές τράπεζες προχωρούν στην αναδιάρθρωση του θεσμού σε δύο άξονες. Ο πρώτος άξονας περιλαμβάνει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και ο δεύτερος οργανωτικές αλλαγές στην κατεύθυνση της ανταγωνιστικότερης και βιώσιμης λειτουργίας.
Ήδη, έχουμε υποβάλλει τις προτάσεις μας, για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, στόχος των οποίων είναι η θωράκιση των ΣΤ μέσω αλλαγών που αφορούν την εταιρική διακυβέρνηση την αυστηροποίηση της εκλογής των μελών του ΔΣ και τη διευκόλυνση συνεργασιών μεταξύ ΣΤ.
Σε επίπεδο αναδιοργάνωσης, οι προτάσεις μας περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ενιαία στρατηγική σε επίπεδο Ομίλου, τη δημιουργία κοινών οργανωτικών δομών, συνεργασιών και συγχωνεύσεων όπου αυτό απαιτείται. Παράλληλα είναι γνωστή η κοινή προσπάθεια που έχει αναληφθεί από ΕΣΤΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, για την δημιουργία Τράπεζας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, με την ανασυγκρότηση των υφιστάμενων δομών των Συνεταιριστικών Τραπεζών και την προσαρμογή της οργάνωσής τους στις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας.

Πηγή:www.reporter.gr