Η πρόληψη και η περιστολή της θαλάσσιας ρύπανσης σε εμπορικούς και τουριστικούς λιμένες ήταν το θέμα ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες στο ξενοδοχείο «Best Western Plaza Hotel».
Η ημερίδα οργανώθηκε από το Δήμο Ρόδου στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος “Premarpol”.
Στην ημερίδα συμμετείχαν ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου κ. Τσαμπίκος Τσακίρης, η Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Μαρίκα Δεληγιάννη, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αντώνης Χατζηιωάννου, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τουρισμού κ. Βεατρίκη Σέρβου και άλλοι.
Όπως επισημάνθηκε στην ημερίδα το έργο ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2011 και θα διαρκέσει δύο έτη. Στην υλοποίησή του συμμετέχουν το Ωκεανογραφικό Κέντρο Πανεπιστημίου Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Δήμος Ρόδου και η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013 και από εθνικούς πόρους.
«Θα υπάρξει και συνέχεια με νέες προτάσεις που θα κατατεθούν για το θέμα αυτό. Είναι σημαντικό για το καλό του τόπου μας να υλοποιούνται δράσεις σαν αυτές που έχουν ως στόχο την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος», τόνισε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Ο κ. Στάθης Κουσουρνάς αναφέρθηκε και στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη περιοχή μας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη με την συμμετοχή της επιτρόπου για την αλιεία κ. Μ. Δαμανάκη. Στη διάρκεια της ημερίδας όπως τόνισε ο δήμαρχος, αναλύθηκαν οι πολιτικές που θα εφαρμοσθούν για την αλιεία και πως διάφορες δράσεις μπορούν να συνδυάσουν τον τομέα αυτό με τον τουρισμό.
«Είμαστε σε περίοδο εκπόνησης περιφερειακών προγραμμάτων. Το “Premarpol” είναι η πρώτη φάση ενεργειών για τη διαχείριση της θάλασσας και των υδατοκαλλιεργειών», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αντώνης Χατζηιωάννου και πρόσθεσε πως είναι πολύ σημαντική η υγεία στο παράκτιο σύστημα.
Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε και στο φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών και στο γεωλογικό φαινόμενο της βύθισης του νησιού από την βορειοδυτική πλευρά που εξελίσσεται πολύ αργά.
«Η θάλασσα δεν είναι δεδομένη και οι αλιείς θα πρέπει να τη φροντίζουν», τόνισε ο κ. Χατζηιωάννου.
Την παρουσίαση του προγράμματος Premarpol έκανε ο τεχνικός σύμβουλος κ. Εμ. Νικολαΐδης.
«Το έργο αυτό μπορεί να συνδεθεί με το πρόγραμμα «Γαλάζια Ανάπτυξη» που είναι σε εξέλιξη. Προκηρύχθηκαν δράσεις για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να προχωρήσουμε. Το θαλάσσιο περιβάλλον ειδικά στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου επιτηρείται από συγκεκριμένους οργανισμούς. Έχουμε και πρόβλημα με τους γείτονές μας που εστιάζουν πιο πολύ στα κυριαρχικά δικαιώματα και όχι τόσο στα περιστατικά ρύπανσης», δήλωσε ο κ. Νικολαΐδης.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/endiaferousa-imerida-gia-ti-thalassia-ripansi/