Ελλιπή γνώση για την αντισύλληψη έχουν οι έφηβοι στην Ελλάδα, αφού σε μάστιγα έχει εξελιχθεί το φαινόμενο των ανεπιθύμητων κυήσεων και των Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Νοσημάτων.
Αρκετά μεγάλο είναι το ποσοστό των ανηλίκων που έχουν την πρώτη τους σεξουαλική επαφή σε ηλικία μικρότερη των 15 ετών, αγνοώντας τους βασικούς κανόνες αντισύλληψης, καθώς στο βωμό της ευχαρίστησης, πολλά ανήλικα κορίτσια αδιαφορούν παντελώς για τις απαραίτητες μεθόδους προφύλαξης και αφήνονται στα χέρια των συντρόφων τους, χωρίς να έχουν επίγνωση των πράξεών τους και των κινδύνων που εγκυμονεί η έλλειψη μέτρων προστασίας.
Σε τοπικό επίπεδο, οι γυναικολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς έχει παρατηρηθεί έξαρση του ιού των κονδυλωμάτων σε κοπέλες κάτω των 18 ετών. Το γεγονός αυτό, έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τους ειδικούς, διότι είναι πασιφανές πως η άγνοια για τη σημασία της προφύλαξης και η αμέλεια κατά τη σεξουαλική πράξη, καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία των ανηλίκων.
Σε σχετικές δηλώσεις, προς τη «δ», προέβησαν γυναικολόγοι του νησιού.
Ο διευθυντής της Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρόδου, κ. Σισαμωτός Γεώργιος, δήλωσε: “Δυστυχώς, μεγάλο ποσοστό των νεαρών κοριτσιών δεν έχουν την απαραίτητη ενημέρωση, με αποτέλεσμα να μη λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα αντισύλληψης και προστασίας από τα μεταδιδόμενα νοσήματα. Υπάρχουν αρκετά κρούσματα κυήσεων σε ιδιαίτερα μικρές ηλικίες.
Αρκετές ανήλικες ξεκινούν τη σεξουαλική τους ζωή, ακόμη και από την ηλικία των 14 ετών. Η έξαρση των αφροδίσιων νοσημάτων είναι ανησυχητική. Ο ιός των κονδυλωμάτων έχει εξαπλωθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Θα πρέπει οι κοπέλες να γνωρίζουν πως το «χάπι της επόμενης μέρας» δεν είναι αρκετά αποτελεσματικό, καθώς το λαμβάνουν άκαιρα και αντιμετωπίζουν έπειτα προβλήματα, όπως οι αιμορραγίες. Δεν είναι λύση το «χάπι της επόμενης ημέρας».
Η μόνη ασφαλής μέθοδος αντισύλληψης σε ποσοστό 100% είναι τα αντισυλληπτικά χάπια και το σπιράλ σε ποσοστό, 97%. Ωστόσο, η μόνη μέθοδος προστασίας από τα αφροδίσια νοσήματα είναι η χρήση του προφυλακτικού”.
Ο γυναικολόγος, κ. Γεώργιος Μανωλικάκης, δήλωσε: “Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανήλικων κοριτσιών δεν χρησιμοποιεί μεθόδους αντισύλληψης. Υπάρχουν αρκετά κρούσματα ανεπιθύμητων κυήσεων, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα μεταδιδόμενα νοσήματα και ειδικά, ο ιός HPV.
Δυστυχώς, στις μικρές ηλικίες δεν υπάρχει η απαραίτητη ενημέρωση για την αντισύλληψη. Η μέθοδος της διακεκομμένης συνουσίας χρησιμοποιείται σε υπερβολικά μεγάλο ποσοστό, αν και δεν είναι καθόλου αξιόπιστη μέθοδος. Τα πάντα εξαρτώνται σε αυτήν την περίπτωση από τον άντρα. Θεωρώ πως η καλύτερη μέθοδος αντισύλληψης είναι το αντισυλληπτικό χάπι σε συνδυασμό , πάντα, με τη χρήση προφυλακτικού, ώστε να αποφεύγεται η μετάδοση ασθενειών”.
Ο γυναικολόγος, κ. Ελευθέριος Παπαστεργής, δήλωσε: “Δεν γνωρίζουμε την ακριβή συμπεριφορά των ανήλικων, αλλά υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανεπιθύμητων κυήσεων σε ανήλικες κοπέλες. Επίσης, αρκετά είναι τα κορίτσια που χρησιμοποιούν το «χάπι της επόμενης ημέρας», σαν μέθοδο αντισύλληψης. Σαφώς, κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να γίνεται. ¶λλωστε, παρά τη χρήση του συγκεκριμένου χαπιού, οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες εξακολουθούν να υφίστανται, γεγονός που σημαίνει πως μάλλον δεν το λαμβάνουν σύμφωνα με τις οδηγίες.
Από την άλλη πλευρά η μέθοδος της διακεκομμένης συνουσίας δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται, ως μέθοδος αντισύλληψης, διότι δεν είναι αρκετά ασφαλής και πέραν αυτού, υπάρχει και ο κίνδυνος των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων. Τα πάντα σε αυτήν την περίπτωση εξαρτώνται από το σύντροφο, με αποτέλεσμα, οι ανήλικες να αποτελούν έρμαια των συντρόφων τους. Στις έφηβες η καλύτερη μέθοδος αντισύλληψης είναι η χρήση του προφυλακτικού”.
Ο γυναικολόγος, κ. Γεώργιος Σώζος, δήλωσε: “Δυστυχώς, οι ανήλικες δεν φροντίζουν να λάβουν σωστή ενημέρωση για την αντισύλληψη. Προτιμούν να συμβουλευτούν κάποια φίλη, με αποτέλεσμα να γίνονται λάθη επικίνδυνα. Πολλά κορίτσια επιλέγουν τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, χωρίς καν να ρωτούν το γυναικολόγο τους. Ο ιός των κονδυλωμάτων «θερίζει» στις νεαρές ηλικίες, αφού μαζική ενημέρωση δεν υπάρχει.
Τα νέα κορίτσια δείχνουν να αδιαφορούν για τις σοβαρότατες συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η σεξουαλική επαφή χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Το μόνο που φαίνεται πως απασχολεί τις ανήλικες είναι η ευχαρίστηση τους.
Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι 100% ασφαλή, αλλά πάντα απαιτούνται οδηγίες από το γυναικολόγο”.