Συνεντεύξεις

Γ. Ρέτσος: “Xωρίς στρατηγική δεν υπάρχει τουρισμός”

Την ανάγκη χάραξης ενός στρατηγικού σχεδίου για τον ελληνικό τουρισμό που θα εστιάζει στην ωριμότητα των προορισμών, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος σε συνέντευξη που παραχώρησε στη “δημοκρατική”, με αφορμή τη συμμετοχή του στην εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΒDR), με θέμα Πιλοτικό Πρόγραμμα Διαχείρισης Προορισμού στη Ρόδο, η οποία πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο νησί.
Ο κ. Ρέτσος, χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία της EBDR, σε σχέση με το ζήτημα διαμόρφωσης προγράμματος διαχείρισης προορισμών ξεκινώντας από τη Ρόδο και τη Σαντορίνη. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία, την οποία υποστηρίζει ενεργά ο ΣΕΤΕ προσφέροντας ερευνητικά δεδομένα, συνεισφέροντας στις δραστηριότητες του προγράμματος και εκφράζοντας άποψη επί των τελικών κειμένων.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, θέτει ως προτεραιότητα για την επόμενη ημέρα του ελληνικού τουρισμού τη βελτίωση των υποδομών, συνδέοντας τις επενδυτικές προοπτικές στον τομέα με την αναβάθμιση των προορισμών. Στο πλαίσιο αυτό συμπληρώνει ότι ο εκσυγχρονισμός και η δημιουργία νέων υποδομών σε τοπικό επίπεδο, ωφελεί πρωτίστως τους κατοίκους των προορισμών και κατ΄ επέκταση τους επισκέπτες. Παράλληλα, αναφέρεται στον Thomas Cook αλλά και στα μέτρα που έχει ζητήσει ο ΣΕΤΕ για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης, έχει ως εξής:
• Κε Ρέτσο, ξεκινώντας θα ήθελα να μου πείτε λίγα λόγια για την εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο για την παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος διαχείρισης του προορισμού του νησιού.
Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία της EBDR την οποία υποστηρίζει ενεργά ο ΣΕΤΕ προσφέροντας ερευνητικά δεδομένα, συνεισφέροντας στις δραστηριότητες του προγράμματος και γνωμοδοτώντας επί των τελικών κειμένων. Τα πρώτα σχέδια του προγράμματος αφορούν στη Ρόδο και στη Σαντορίνη ενώ στόχος είναι να ακολουθήσουν και άλλοι προορισμοί.
Άλλωστε τα ζητήματα στα οποία αναφέρεται το εν λόγω πρόγραμμα είναι άμεσα συνδεδεμένα με τους στόχους που έχει θέσει ο Σύνδεσμος για την επόμενη ημέρα του ελληνικού τουρισμού όπως είναι η ανάπτυξη δράσεων για την άμβλυνση της εποχικότητας, η βιώσιμη ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος, η διαχείριση των ροών επισκεπτών ιδιαίτερα όταν παρατηρούνται φαινόμενα υπερσυγκέντρωσης σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και σημεία ενός προορισμού, η διαχείριση κρίσεων, η ανάπτυξη βιωματικών εμπειριών που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προσδοκίες των επισκεπτών, η προώθηση τους μέσα από διαφορετικά κανάλια, κ.α.
• Στην επόμενη ημέρα του ελληνικού τουρισμού, μπορούμε να περιμένουμε περαιτέρω ενίσχυση των επενδύσεων στον τουρισμό;
H βελτίωση των υποδομών συνδέεται άμεσα με τις επενδυτικές προοπτικές στον τουρισμό. Μιλάμε για επενδύσεις σε όλους τους τομείς, ιδιωτικές και δημόσιες. Επενδύσεις σε υποδομές που θα αναβαθμίσουν τους προορισμούς. Γιατί ο προορισμός είναι o οδηγός της ζήτησης και αυτό έχει άμεση σχέση και με την επίδοση των τουριστικών επιχειρήσεων και φυσικά των ξενοδοχείων.
Ειδικότερα, στις συναντήσεις μας τόσο με τις Περιφέρειες και τους Δήμους, όσο και με την κεντρική κυβέρνηση υψηλά στην ατζέντα των ζητημάτων που θέτουμε, βρίσκεται η διαχείριση των προορισμών στην οποία αναφέρθηκα παραπάνω. Θεωρούμε ότι η αναβάθμιση των προορισμών, μέσω υποδομών, δεν αφορά μόνο τον τουρισμό, αλλά πρωτίστως τους κατοίκους. Άλλωστε, αν δεν έχουμε ευχαριστημένους κατοίκους στους προορισμούς, πώς μπορεί να έχουμε ευχαριστημένους τουρίστες.
• Να περάσουμε σε ένα θέμα που απασχολεί τον κόσμο του τουρισμού το τελευταίο διάστημα και αφορά στην πτώχευση του Thomas Cook. Πως μπορεί να θωρακιστεί ο ελληνικός τουρισμός από τέτοιου είδους περιπτώσεις;
Η θωράκιση του ελληνικού τουρισμού, συνδέεται με την κατάρτιση του στρατηγικού σχεδίου, τα βασικά χαρακτηριστικά του οποίου σας περιέγραψα παραπάνω. Τώρα πιστεύω ότι είναι η στιγμή να ξεκινήσουμε τις μεγάλες αλλαγές. Με αυτόν τον τρόπο, θα περιορίσουμε και τους όποιους κινδύνους προκύπτουν από περιπτώσεις όπως αυτή που βιώσαμε πρόσφατα με τον Τhomas Cook.
Ο ΣΕΤΕ, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η πτώχευση του Tour Operator, έθεσε το πλαίσιο που πρέπει να κινηθούν οι αρμόδιοι φορείς για την άμβλυνση των επιπτώσεων στις τουριστικές επιχειρήσεις.
Από την άλλη όμως, δεν πρέπει να μείνουμε μόνο στην άμεση διαχείριση. Είναι ένα γεγονός που πρέπει να μας προβληματίσει και να μας κάνει να σκεφτούμε, όχι το πώς θα απεμπλακούμε από τους Τour Οperators, καθώς παραμένουν από τα πλέον σημαντικά κανάλια πωλήσεων, αλλά πώς θα εμπλουτίσουμε τις εναλλακτικές μας δυνατότητες με νέα κανάλια.
Επιπλέον, επειδή έχει γίνει πολύ συζήτηση για το βασικό μας προϊόν, το Ήλιος και Θάλασσα, κανείς δεν λέει ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί το συγκεκριμένο μοντέλο, αλλά ότι θα μπορούσε να αποκτήσει και άλλες διαστάσεις.
• Πέραν αυτών, όμως, υπάρχει και μία σειρά ζητημάτων τα οποία επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού όπως για παράδειγμα η υψηλή φορολογία. Τι έχετε κάνει ως ΣΕΤΕ για αυτά;
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι στα χρόνια της κρίσης, ο τουρισμός λειτούργησε ως ένα ισχυρό ανάχωμα στην ύφεση και την ανεργία. Βοήθησε στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, προσέφερε καλές θέσεις εργασίας, ασφάλεια και προοπτική. Αυτός είναι ένα πρόσθετος λόγος για τον οποίο θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα διασφαλίζουν τη διατήρηση της δυναμικής του τομέα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΤΕ το τελευταίο τρίμηνο έχει κάνει ένα κύκλο επαφών με συναρμόδιους υπουργούς, για τη διευθέτηση θεμάτων που επηρεάζουν την τουριστική δραστηριότητα. Μεταξύ των άλλων, έχει εισηγηθεί τη μείωση του ΦΠΑ στο συνολικό τουριστικό πακέτο, την κατάργηση του φόρου διαμονής, την αποκλιμάκωση της φορολόγησης της εργασίας, την ενίσχυση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για τη βελτίωση της λειτουργίας των προορισμών, τη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων και τη γενικότερη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Όλα αυτά και άλλα περισσότερα, συνθέτουν το παζλ των ενεργειών που θα πρέπει να δρομολογηθούν για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Στην ίδια κατεύθυνση και στο πλαίσιο της προσπάθειας για ενίσχυση των επενδύσεων, ο ΣΕΤΕ έχει ταχθεί υπέρ ενός απλού και φιλοεπενδυτικού χωροταξικού πλαισίου. Ενός πλαισίου που θα φθάνει σε επίπεδο ορίων των Δήμων, τα λεγόμενα Τοπικά Χωρικά Σχέδια, με συγκεκριμένες χρήσεις γης, ώστε να διασφαλίζεται η απαραίτητη ασφάλεια δικαίου για τους επενδυτές και ταυτόχρονη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
• Κε Ρέτσο, κλείνοντας θα ήθελα να κάνετε μία αναφορά και για το συνέδριο του ΣΕΤΕ που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα;
Όλοι εμείς, οι άνθρωποι του τουρισμού, οφείλουμε να παρακολουθούμε τις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες που επικρατούν στην παγκόσμια ταξιδιωτική αγορά, καθώς είναι άμεση ανάγκη ο ελληνικός τουρισμός να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Λέξεις κλειδιά όπως σύγχρονος ταξιδιώτης, αειφόρος τουρισμός, πολιτισμός, τουρισμός πόλης – συνθέτουν τη μεγάλη εικόνα που πρέπει να εστιάζει στην ωριμότητα του προορισμού. Και η εικόνα του μέλλοντος, έχει ως βασική προϋπόθεση τη στρατηγική ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας. Γιατί χωρίς στρατηγική δεν υπάρχει προϊόν. Χωρίς προϊόν δεν υπάρχει τουρισμός. Όλα είναι αλληλένδετα και απαιτούν αλλαγή νοοτροπίας, σχέδιο, αποφάσεις, ουσιαστική εμπλοκή όλων των φορέων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου