Το πάγιο αίτημα για την δημιουργία οργανωμένων κέντρων γυμνιστών στη Ρόδο, στο πλαίσιο της σταθερής ανοδικής πορείας που ακολουθεί στα τελευταία χρόνια ο γυμνιστικός τουρισμός ανά την Ευρώπη, επαναφέρει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Δωδεκανήσου κ. Παναγιώτης Τοκούζης, ευελπιστώντας ότι η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού κ.κ. Χ. Θεοχάρης και Μ. Κόνσολας, θα τείνουν ευήκοα ώτα.
Με επιστολή του προς την πρώην υπουργό Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά, ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ είχε προτείνει την ένταξη των μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων στο υπάρχον πλαίσιο του «Γυμνιστικού Τουρισμού» και εν συνεχεία την δημιουργία ενός νέου νομικού πλαισίου και την ένταξη του στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο που να προβλέπει την ίδρυση “Οργανωμένων Κέντρων Γυμνιστών” στα πρότυπα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών (η Γαλλία κρατά τα σκήπτρα φιλοξενώντας 4 εκατ. φυσιολάτρες το χρόνο), τα οποία θα περιλαμβάνουν ειδικές εγκαταστάσεις σε απόμερες παραλίες ή κόλπους και θα απευθύνονται αυστηρά στο κοινό αυτό.
Η πρότασή του ωστόσο, έπεσε στο κενό, την ώρα που η συγκεκριμένη μορφή τουρισμού ακολουθείται εδώ και δεκαετίες στην χώρα μας, ειδικά στις τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές, όπως η Ρόδος, όπου συγκεκριμένες παραθαλάσσιες τοποθεσίες καθιερώθηκαν ως “παραλίες γυμνιστών”, ωστόσο απουσιάζει το θεσμοθετημένο πλαίσιο, με αποτέλεσμα στα τελευταία χρόνια η χώρα μας να δυσφημείται στους λάτρεις αυτού του είδους εναλλακτικού τουρισμού.
Η άσκηση της δραστηριότητας αυτής απαιτεί την ύπαρξη υποδομών, ώστε να τηρείται η απαραίτητη διακριτικότητα και από την μεριά των τουριστών, αλλά και από την πλευρά της υπόλοιπης κοινωνίας, χωρίς να περιορίζεται όμως ο χαρακτήρας αναψυχής αυτής της μορφής τουρισμού. Προϋποθέσεις αυτής της διακριτικότητας είναι η αποδοχή και ο σεβασμός και των δύο πλευρών, κάτι που δεν υφίσταται στις παραλίες της Ρόδου, όπου ατύπως δημιουργήθηκαν κέντρα γυμνιστών.
Όπως δήλωσε στη “δ” ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ, κ. Παναγιώτης Τοκούζης, η Ρόδος δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία για τη δημιουργία οργανωμένων κέντρων γυμνιστών, ωστόσο όπως επισημαίνει, παρά τις υποσχέσεις της κ. Ε. Κουντουρά, ότι επρόκειτο να ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τον θεματικό τουρισμό, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, με αποτέλεσμα άλλη μια ευκαιρία ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού να χαθεί όχι μόνο για το νησί μας αλλά για όλη τη χώρα.
Όπως ο ίδιος λέει, πλέον όλο και περισσότεροι δυνητικοί επισκέπτες της Ρόδου αναζητούν πληροφορίες για οργανωμένες παραλίες γυμνιστών, ακολουθώντας την τάση που κερδίζει συνεχώς έδαφος παγκοσμίως.
Συνολικά, περισσότεροι από 20 εκατ. άνθρωποι εκτιμάται ότι είναι “οπαδοί” του γυμνισμού στην Ευρώπη ενώ ειδικά στην Ισπανία, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το “Hosteltur”, περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι ασχολούνται συστηματικά με τον γυμνισμό και περισσότεροι από 500.000 κάνουν περιστασιακά γυμνισμό. Παρά τον μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων, η έλλειψη προσφορών δεν μπορεί να συμβαδίσει με τη ζήτηση για προορισμούς γυμνιστών. Μια εξέλιξη που αφορά και την Ελλάδα, καθώς και η χώρα μας φιλοξενεί μεγάλο αριθμό γυμνιστών κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν.
Ο γυμνισμός αποτελεί την πρακτική της έκθεσης του γυμνού σώματος και ονομάζεται επίσης κοινωνική γυμνότητα ή naturism(nudism).
Στηρίζεται σε μία φιλοσοφία και τρόπο ζωής που θεωρεί το γυμνό ανθρώπινο σώμα ως κάτι απόλυτα φυσιολογικό και αποδεκτό, σε μια ευρύτερη προσέγγιση της φύσης και της ζωής μέσα σε αυτή. Στο πλαίσιο αυτό ή σεξουαλικότητα δεν αποτελεί το κίνητρο της πρακτικής του γυμνισμού, αλλά η φυσική ζωή.
Η μόνη επίσημη παραλία γυμνιστών που υπάρχει στη Ρόδο (στην περιοχή Μαντώματα στο Φαληράκι), δεν λειτουργεί σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές με αποτέλεσμα να εκφράζονται παράπονα απ’ όσους την επισκέπτονται, καθώς δεν είναι λίγες φορές που διάφοροι επιτήδειοι ή περιεργοι συγκεντρώνονται γύρω από την παραλία δημιουργώντας διαφόρων ειδών προβλήματα ως και παρενοχλήσεις. Παράλληλα, το κενό της νομοθεσίας, επιτρέπει να παρουσιάζονται φαινόμενα, όπως στην παραλία της Τσαμπίκας, όπου αυθαίρετα ένα τμήμα της έχει μετατραπεί σε χώρο για γυμνιστές, όπου επίσης καταγράφονται τα ίδια προβλήματα.
Όπως επισημαίνει ο κ. Π. Τοκούζης, προκειμένου να λειτουργήσουν οργανωμένα κέντρα γυμνιστών σε παραλίες είναι απαραίτητο να περάσει η αρμοδιότητα του καθορισμού και της λειτουργίας τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού το Υπ. Τουρισμού αδιαφορεί.
«Είναι απαραίτητο τα οργανωμένα κέντρα γυμνιστών να λειτουργούν με συγκεκριμένες προδιαγραφές και αφού το Υπ. Τουρισμού δεν δείχνει ενδιαφέρον, προτείνουμε να περάσει η αρμοδιότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να δημιουργηθούν οργανωμένα κέντρα γυμνιστών. Οι εγκαταστάσεις θα πρέπει να βρίσκονται εντός περιφραγμένων χώρων ώστε οι οπαδοί του γυμνιστικού τουρισμού, να μπορούν να απολαύσουν τις φυσικές ομορφιές της μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα αλλά και με την απαραίτητη σοβαρότητα και σεβασμό προς τους υπόλοιπους παραθεριστές».
Μάλιστα σε σχετική επιστολή του προς την πρώην υπουργό Τουρισμού ο κ. Π. Τοκούζης, η οποία προφανώς κατέληξε στον κάλαθο των αχρήστων είχε επισημάνει πως «Εξ’ όσων γνωρίζουμε, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που αφορά τον “Γυμνιστικό Τουρισμό” απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε ξενοδοχεία και camping, δυστυχώς όμως όχι και στα καταλύματα του κλάδου μας, όπου υπό ειδικές προϋποθέσεις κάποιοι χώροι μπορούν να χαρακτηριστούν ως “Κέντρα παραθερισμού Γυμνιστών”.
Προτείνουμε λοιπόν, αρχικά την ένταξη των μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων στο υπάρχον πλαίσιο του “Γυμνιστικού Τουρισμού” και εν συνεχεία την δημιουργία ενός νέου νομικού πλαισίου και την ένταξή του στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο που να προβλέπει την ίδρυση “Οργανωμένων Κέντρων Γυμνιστών” στα πρότυπα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, τα οποία θα περιλαμβάνουν ειδικές εγκαταστάσεις σε απόμερες παραλίες ή κόλπους και θα απευθύνονται αυστηρά στο κοινό αυτό. Οι εγκαταστάσεις αυτές θα πρέπει να λειτουργούν με συγκεκριμένες προδιαγραφές, βάσει των οποίων θα φυλάσσονται τα προσωπικά αντικείμενα των επισκεπτών και θα καλύπτονται οι επισιτιστικές τους ανάγκες. Την ευθύνη λειτουργίας των κέντρων αυτών θα μπορούσαν να δοθούν οι ανάλογες αρμοδιότητες είτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού είτε σε ιδιώτες».
Όπως έκανε γνωστό ο κ. Π. Τοκούζης, και λόγω της μεγάλης απήχησης του γυμνιστικού τουρισμού, θα επανέλθει άμεσα με νέα πρόταση τόσο προς το Υπουργείο Τουρισμού όσο και προς τους φορείς της αυτοδιοίκησης προκειμένου να τους εκχωρηθεί η αρμοδιότητα, ώστε να μην χαθεί οριστικά και αυτό το τρένο, όπως είπε χαρακτηριστικά, ευελπιστώντας ότι η νέα ηγεσία θα αξιοποιήσει την ευκαιρία για την ανάπτυξη του γυμνιστικού τουρισμού.