Σκληρά μέτρα προβλέπει ο προϋπολογισμός

Αθήνα, 21
Επιλεκτικά και στοχευμένα μέτρα, αντί για «οριζόντιες» μειώσεις μισθών και συντάξεων, δεσμεύεται πως θα λάβει η κυβέρνηση το 2014, με στόχο να εκμηδενίσει το δημοσιονομικό κενό και να εμφανίσει τελικά και δημοσιονομικό πλεόνασμα 205 εκατ. ευρώ.
Με βάση το σχέδιο του προϋπολογισμού όμως, ακόμα και χωρίς νέα μέτρα και μειώσεις μισθών και συντάξεων, με τις αλλαγές που δρομολογεί, η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα βάλει βαθιά το «μαχαίρι» στα κονδύλια για μισθούς στο δημόσιο, ενώ θα επιτύχει και αύξηση στις εισπράξεις από φόρους με κάθε δυνατό τρόπο.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, η επίτευξη αυτών των στόχων εδράζεται στα πρωτογενή πλεονάσματα του 2013 (που δημιουργούν καλύτερη αφετηρία για τον Προϋπολογισμό του 2014) αλλά προβλέπει και την εφαρμογή δεκάδων νέων μέτρων από τον Ιανουάριο και μετά. Μεταξύ άλλων προβλέπεται:
1ον: Μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και ενίσχυση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, με ποινικές διώξεις, κατασχέσεις κλπ,
2ον: Είσπραξη περίπου 270 εκατ. ευρώ από φόρους του 2014, όπως είναι η επιβολή τέλους παραμονής και πλόων, ο φόρος υπεραξίας στην κινητή και ακίνητη περιουσία, την φορολόγηση των αποθεματικών που δεν είχαν φορολογηθεί κλπ,
3ον: Περικοπή κατά 280 εκατ. ευρώ στο κονδύλι για μισθούς στο δημόσιο λόγω μείωσης των προσλήψεων (όπως πχ στους εκπαιδευτικούς για τους οποίους αυξήθηκε το ωράριο εργασίας), απολύσεις, διαθεσιμότητα, αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις, αλλά και πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο στενό δημόσιο,
4ον: «Μαχαίρι» στις λειτουργικές δαπάνες στο δημόσιο,
5ον: Αναδιάρθρωση και συγχωνεύσεις κρατικών φορέων,
6ον: Μείωση κατά 65 εκατ. ευρώ των κρατικών επιχορηγήσεων σε φορείς, δήμους, ΔΕΚΟ κλπ,

7ον: Ελεγχος και μείωση των δαπανών στον τομέα της υγείας, με εξοικονόμηση, μεταξύ άλλων, από τη συγχώνευση νοσοκομειακών μονάδων.
8ον: Εξοικονόμηση τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ από καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής σε πολλά Ταμεία με μέτρα όπως:
– Αλλαγές στον ΟΑΕΕ, με οργανωτική αναδιάρθρωση του φορέα, διεύρυνση της ασφαλιστικής του βάσης και βελτίωση της εισπραξιμότητας με πιέσεις στους ασφαλισμένους να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
– Συμψηφισμός ή «ψαλίδι» κρατικών επιδοτήσεων, επιστροφών φόρου κλπ σε όσους χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές, μέσω συνεχών διασταυρώσεων.
– Έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, με απειλές κατασχέσεων κλπ.
– Πλήρης καταγραφή, στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», του συνόλου των εργοδοτών και εργαζομένων μισθωτής εργασίας.
– Διασταύρωση αυτών των στοιχείων με τα στοιχεία των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) των εργοδοτών μέσω των οποίων καταβάλλονται οι αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης συνέπεια των εργοδοτών στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.
– Μηχανισμός είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), με υποχρεωτική δήλωση και καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών μέσω των ΑΠΔ για το σύνολο των εργοδοτών.
– Μηχανισμός είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΤΑΠΙΤ).

– Καθολικοί έλεγχοι και διασταυρώσεις μεταξύ των δηλωθεισών και καταβληθεισών εισφορών στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
9ον: Καθολική εφαρμογή ήδη ψηφισμένων μέτρων που έχουν περιληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο, ύψους περίπου 3,4 δισ. ευρώ, όπως οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις κλπ, αποφεύγοντας όμως την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στους ενστόλους (88 εκατ. ευρώ στους μισθούς και 162 εκατ. ευρώ στις συντάξεις) ή την επιβολή εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων, το οποίο θα ενίσχυε τα έσοδα του ΟΑΕΕ.
Όλα τα μέτρα πάντως τελούν και υπό την αίρεση της Τρόικα, που αμφισβητεί σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα που θα έχουν.

Σαμαράς: Χειροπιαστά
αποτελέσματα
σταθερότητας
και ανάκαμψης
Αισθητό το επενδυτικό
ενδιαφέρον – Συνάντηση με την υπ. Εμπορίου των ΗΠΑ
Για οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα που παράγει πλέον απτά αποτελέσματα μίλησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του, στο Μέγαρο Μαξίμου, με την υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Πένι Πρίτζκερ.
Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει για πρώτη φορά πρωτογενές πλεόνασμα, πλεόνασμα στο ισοζύγιο πληρωμών και μηδενικό έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο.
«Αυτά τα χειροπιαστά αποτελέσματα μαζί με την προσδοκία ότι η Ελλάδα πλέον μπαίνει σε περίοδο ανάκαμψης μετά από έξι οδυνηρά χρόνια ύφεσης, αναδεικνύουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες για τη χώρα» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχει ήδη αισθητό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα που αντανακλά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα εκείνου που προλαβαίνει και τα αξιοποιεί πρώτος, κάτι που είναι σημαντικό όταν μια χώρα καταφέρνει να βελτιώσει τη δημοσιονομική σταθερότητα και την ανταγωνιστικότητά της όπως σήμερα -επισήμανε- η Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη συνάντηση είπε ότι μίλησαν και για τον Διατλαντικό Συνεταιρισμό Εμπορίου και Επενδύσεων που θα είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ κατά την ελληνική προεδρία.

Από την πλευρά της, η αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου δήλωσε πως γνωρίζει η ίδια και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι «ο πρωθυπουργός έχει πάρει και θα συνεχίσει να παίρνει σκληρές και δύσκολες αποφάσεις για να κρατήσει την Ελλάδα στο μονοπάτι των διαρθρωτικών και δομικών μεταρρυθμίσεων στην προσπάθεια να προωθήσει ανάπτυξη και συνολική οικονομική ευημερία».
Η κ. Πρίτζκερ τόνισε, επίσης, ότι «η Ελλάδα δεν θα πρέπει να εστιάζει μόνο σε περικοπές αλλά και σε βήματα που προωθούν ανάπτυξη, δουλειές, εμπόριο και επιχειρηματικότητα που θα ωφελήσουν όλους τους Έλληνες». Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει δύσκολες επιλογές.
«Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα αλλά υπάρχουν πολλά να γίνουν. Οι Έλληνες έχουν καλύψει μεγάλο μέρος του δύσκολου δρόμου για να εγκαταλείψουν τώρα τις προσπάθειες» επισήμανε η αμερικανίδα υπουργός.

«Θέλουμε η Ελλάδα
να ξανασταθεί σύντομα
στα πόδια της»
Μέρκελ: Η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα
που κανένας δεν περίμενε
Η Ελλάδα έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα που κανένας δεν περίμενε και για το οποίο συχνά είχαν εκφραστεί επιφυλάξεις, ανέφερε η Γερμανίδα Καγκελάριος ¶νγκελα Μέρκελ, λίγη ώρα έπειτα από την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2014 στην ελληνική Βουλή από τον Γιάννη Στουρνάρα.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε συνέδριο που διοργανώνει η Sueddeutsche Zeitung στο Βερολίνο και στο οποίο θα μιλήσει το Σάββατο ο Αντώνης Σαμαράς, η κ. Μέρκελ επισήμανε ότι θα συναντηθεί αύριο, Παρασκευή, με τον Έλληνα πρωθυπουργό προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία του προγράμματος και επανέλαβε ότι η Γερμανία επιθυμεί η Ελλάδα να ξανασταθεί σύντομα στα πόδια της.
Η κυρία Μέρκελ χαρακτήρισε μάλιστα «απολύτως αξιοσημείωτες» τις μεταρρυθμίσεις που ολοκληρώθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.
«Ξέρω ότι μπορεί κανείς να πει πολλά, ότι δεν είναι ακόμη όπως το φανταζόμαστε εμείς από την γερμανική σκοπιά. Αλλά η αλλαγή είναι σοβαρή», δήλωσε σημειώνοντας ότι η Ελλάδα αυτή τη χρονιά εισέπραξε περισσότερα χρήματα από όσα ξόδεψε, εάν εξαιρεθούν οι τόκοι.
Αναφερόμενη στο πλεόνασμα είπε επίσης ότι πολλοί από την τρόικα δεν θεωρούσαν ότι θα ήταν ικανή, αλλά η Ελλάδα το κατάφερε και εξέφρασε γι’ αυτό τον μεγάλο σεβασμό της.
Η Καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας ως αποδείξεις των θετικών αποτελεσμάτων που φέρνουν ήδη τα προγράμματα διάσωσης και τόνισε ότι για τη Γερμανία αποτελεί εθνικό συμφέρον η ευημερία της Ευρώπης. Επανέλαβε ότι για το Βερολίνο η αλληλεγγύη και η ανάληψη της εθνικής ευθύνης αποτελούν δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος.
Μεταξύ άλλων, η Καγκελάριος της Γερμανίας υπερασπιζόμενη την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει το Βερολίνο είπε ότι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη αποδίδουν καρπούς.
Η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, τονίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται άμεσα κυβέρνηση. Ωστόσο, είπε ότι επιθυμεί να διατηρηθεί η αυτονομία των διαπραγματεύσεων για τους μισθούς και επανέλαβε ότι δεν επιθυμεί αύξηση της φορολογίας.