Σε δίκη ο πρώην πρόεδρος της «Αιολικό Πάρκο Ρόδου Α.Ε.»

Για την 6η Φεβρουαρίου 2014 προσδιορίστηκε από την Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης με κατηγορούμενο για νόθευση εγγράφων, με σκοπούμενο όφελος άνω 150.000 ευρώ σε βάρος του δημοσίου και για ηθική αυτουργία σε κακουργηματική ψευδή βεβαίωση σε βάρος του δημοσίου, με ζημία ύψους 5.282.365 ευρώ, τον καταζητούμενο πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας “Αιολικό Πάρκο Ρόδου ΑΕ”.
Κατηγορούμενος για ψευδή βεβαίωση σε βάρος του δημοσίου είναι στην ίδια υπόθεση και πρώην δασάρχης.
Ο καταζητούμενος πρώην πρόεδρος της εταιρείας ήταν εκείνος που προκάλεσε με μήνυσή του, την 29η Ιανουαρίου 2008, τη δικαστική έρευνα στην υπόθεση.
Ενώ ήταν καταζητούμενος, είχε προβεί σε καταγγελίες σε εκπομπές του δημοσιογράφου κ. Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, αφήνοντας αιχμές κατά δικαστικών λειτουργών αλλά και κυβερνητικών παραγόντων.
Στο κατηγορητήριο ο καταζητούμενος πρώην πρόεδρος της εταιρείας φέρεται σε αδιακρίβωτο χρονικό σημείο, τον Δεκέμβριο του 2007, να νόθευσε έγγραφο. Πιο συγκεκριμένα επί αποσπάσματος κτηματολογικού χάρτη φέρεται να έθεσε αυθαίρετα και χωρίς δικαίωμα τη σφραγίδα του μηχανικού κ. Μιχάλη Κορδίνα καθώς κατ’ απομίμηση και την υπογραφή του τελευταίου για να αποκτήσει τη φαινομενική όψη ενός νομίμως εκδοθέντος τοπογραφικού σχεδιαγράμματος και να μπορέσει ευχερώς να το χρησιμοποιήσει προσκομίζοντάς το στη Διεύθυνση Δασών της Νομαρχίας Δωδεκανήσου προκειμένου να εκδοθεί πράξη χαρακτηρισμού για έκταση, που η εταιρεία επρόκειτο να χρησιμοποιήσει μελλοντικά για εγκατάσταση αιολικού πάρκου.
Η πράξη χαρακτηρισμού χρειαζόταν για τη χορήγηση των κατά νόμο απαιτούμενων αδειών για τη λειτουργία του αιολικού πάρκου. Φέρεται επιπλέον την 8η Ιανουαρίου 1998 να προκάλεσε στο συγκατηγορούμενό του πρώην δασάρχη την απόφαση να εκτελέσει την άδικη πράξη της ψευδούς βεβαίωσης. Ο πρώην δασάρχης, φέρεται συγκεκριμένα στο κατηγορητήριο, να εξέδωσε την υπ’ αρ. 18/8-1-1998 πράξη χαρακτηρισμού τμήματος της Κ.Μ. 111 γαιών Αγίου Ισιδώρου, εμβαδού 770.000 τ.μ., ως βραχώδους χορτολιβαδικής κατά την έννοια του άρθρου 3 § 3 ν. 998/1979, όπως η έκταση αυτή απεικονίζονταν στο πλαστοϋπογραφημένο τοπογραφικό σχεδιάγραμμα. Φέρεται μάλιστα στη σύνταξη και έκδοση της πράξης χαρακτηρισμού να προέβη δίχως να έχει πραγματοποιήσει επιτόπια αυτοψία του χώρου, γνωρίζοντας ότι το συνημμένο της αίτησης τοπογραφικό σχεδιάγραμμα δεν είχε συνταχθεί νομότυπως και δεν απεικόνιζε την πραγματικότητα, αφού άλλο σχεδιάγραμμα που συντάχθηκε τον Ιούνιο του 1995 από τοπογράφο, αφορούσε άλλη περιοχή και όχι αυτήν που απεικονίζονταν στο συγκεκριμένο διάγραμμα. Το γνήσιο σχεδιάγραμμα είχε ήδη κατατεθεί στη Διεύθυνση Δασών πριν τον Δεκέμβριο του 1997 σε άλλες αιτήσεις της εταιρείας και φέρεται να ήταν σε γνώση του. Σκοπός της ψευδούς βεβαίωσης φέρεται να ήταν η χρησιμοποίησή της για την έκδοση των κατά νόμο αδειών για την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού πάρκου και η εν τέλει υπαγωγή της επένδυσης αυτής στον αναπτυξιακό νόμο. Η υπαγωγή έγινε με την από 23-4-1999 απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και το σκοπούμενο όφελος ανερχόταν στα 5.282.465,15 ¤.
Ο πρώην δασάρχης κατηγορείται από την άλλη ότι μεθόδευσε την άδεια εγκατάστασης του έργου σε ακίνητο που βρίσκεται εκτός της μισθωμένης από το δημόσιο έκτασης. Ενώπιον του ανακριτή υπεραμύνθηκε της αθωότητάς του, παρουσιάζοντας εμφανώς πλαστογραφημένα σχέδια και τοπογραφικά διαγράμματα που υπέβαλε στην υπηρεσία του ο καταγγέλλων, κατονομάζοντάς τον εμμέσως πλην σαφώς ως πλαστογράφο.
Τόνισε μάλιστα ότι είχε ο ίδιος εκδώσει έγγραφο στο οποίο επεσήμανε ότι οι ανεμογεννήτριες είχαν στηθεί σε χώρο διαφορετικό από αυτόν που είχε μισθώσει από το δημόσιο η εταιρεία. Αναφέρθηκε εξάλλου και στην περιουσιακή του κατάσταση, τονίζοντας ότι δεν δικαιολογούνται οι ισχυρισμοί του πρώην προέδρου αφού παρά την μακρά θητεία του στη δημόσια διοίκηση και την εργασία του επί σειράν ετών ακόμη διαμένει σε διαμέρισμα με ενοίκιο.