«Η θητεία αυτής της περιφερειακής αρχής κλείνει με θετικό πρόσημο, αν σκεφτεί κανείς ότι αφενός και κυρίως τούτη η περιφερειακή αρχή δεν οφείλει πουθενά ένα ευρώ, αφετέρου δε ότι έχει καταφέρει να απορροφήσει σημαντικά ποσά από ευρωπαϊκά κονδύλια, με τα οποία έχουν υλοποιηθεί σε πολλούς τομείς έργα υποδομής, σημαντικά καινοτόμα προγράμματα και δράσεις».
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή της στη “δ”, η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Ανδριάνα Μπαφίτη και προσθέτει πως ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης έχει το προνόμιο να έχει προσφέρει πολλά και ικανά στελέχη του στην πολιτική ζωή αυτού του τόπου.
Σε ερώτηση σχετικά με τη συμμετοχή της στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η κ. Μπαφίτη δηλώνει πως την ώρα που πρέπει θα ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις.
Σχετικά με ενδεχόμενη ενασχόλησή της με την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού η κ. Μπαφίτη δηλώνει:
“Δεν αποκλείω τίποτα, θεωρώ ότι όταν οριστικοποιηθεί το εκλογικό σύστημα όλοι θα είμαστε σε θέση, ζυγίζοντας καταστάσεις, να πάρουμε τις καταλληλότερες για μας αποφάσεις”.
Αναφερόμενη στις αλλαγές που επίκειται να γίνουν στον εκλογικό νόμο η κ. Μπαφίτη δηλώνει πως η καθυστέρηση θα ευνοήσει όσους βρίσκονται ήδη στην εξουσία, οι οποίοι λίγο πολύ έχουν οργανώσει τη δομή της παράταξής τους, ενώ καθιστά αποτρεπτική την ενασχόληση με τα κοινά για όσους επιθυμούν να δοκιμάσουν την κάθοδό τους στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Η συνέντευξη της κ. Ανδριάνας Μπαφίτη, αναλυτικά:
• Πώς κλείνει η θητεία της σημερινής περιφερειακής αρχής; Σε ποια σημεία θα στεκόσασταν; Είστε ικανοποιημένη από τη λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου μέχρι τώρα;
Πριν από 3 περίπου χρόνια κληθήκαμε να δοκιμάσουμε την κατά την προσωπική μου άποψη προχειροφτιαγμένη πολιτική συνταγή που ονομάστηκε “ Καλλικράτης”, ο οποίος, δεν περιορίστηκε μόνον στην κατάργηση μιας αντίθετης προς το Σύνταγμα τριών βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης [δήμοι – νομαρχιακή αυτοδιοίκηση – περιφέρεια], αλλά τροποποιώντας τον χάρτη της επικράτειας επιχείρησε το πάντρεμα δύο πρώην νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων [Κυκλάδων – Δωδεκανήσου], επιτείνοντας τα προβλήματα, που ούτως ή άλλως, κυρίως λόγω της νησιωτικότητας αντιμετώπιζαμε, δημιουργώντας την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με τα 48 νησιά της, συγκεράζοντας τις διαφορετικές ανάγκες, κουλτούρες και προβλήματα.
Και όπως λέει και ο απλός λαός: κάθε αρχή και δύσκολη….
Ποιος μπορεί λοιπόν με σιγουριά να εκφράσει άποψη ή εκτίμηση για την πορεία μιας νεοσύστατης περιφέρειας όταν μόνον για την διοικητική οργάνωση αυτής δαπανήθηκε σχεδόν ένας χρόνος, όταν για να επισκεφθείς αυτά τα 48 νησιά που την απαρτίζουν χρειάζεται κανείς να ταξιδεύει στο νότιο αιγαίο για μήνες, πόσο μάλλον για να γνωρίσει τα επιμέρους προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες αυτών των νησιών.
Παρόλα αυτά, εκτιμώ ότι η θητεία αυτής της περιφερειακής αρχής κλείνει με θετικό πρόσημο, αν σκεφτεί κανείς ότι αφενός και κυρίως τούτη η περιφερειακή αρχή δεν οφείλει πουθενά ένα ευρώ, αφετέρου δε ότι έχει καταφέρει να απορροφήσει σημαντικά ποσά από ευρωπαϊκά κονδύλια, με τα οποία έχουν υλοποιηθεί σε πολλούς τομείς [έργα υποδομής, σχολεία, οργάνωση δομών κοινωνικού χαρακτήρα κ.ά.] σημαντικά καινοτόμα προγράμματα και δράσεις.
Πριν από ένα περίπου χρόνο εκλέχθηκα από την πλειοψηφία των συναδέλφων μου ως πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, τη λειτουργία του οποίου από τότε προσπαθούμε, εγώ και οι συνεργάτες μου, να βελτιώσουμε και να οργανώσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα, προκειμένου από τη μια να παράγεται όσο το δυνατόν καλύτερα έργο με την ολοκλήρωση και συζήτηση όλων των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, από την άλλη να μην χρειάζονται ατελείωτες ώρες για την ολοκλήρωση των θεμάτων και σαφώς να εξασφαλίζεται το δικαίωμα να ακούγονται εντός αυτού του οργάνου όλες οι παρατάξεις.
• Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις εκλογές της αυτοδιοίκησης αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει το πλαίσιο σε ό,τι αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου και γενικά τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Αυτό θεωρείτε πως είναι θετικό;
Όντως έχει ορισθεί ότι η πρώτη θητεία των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων θα είναι περί τα 3,5 χρόνια και εκτός απροόπτου οι επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2014.
Φημολογείται ότι επίκεινται αλλαγές στον εκλογικό νόμο, καθώς και στις διαδικασίες εκλογής, όμως τέτοιου είδους αλλαγές θα έπρεπε ήδη να έχουν δρομολογηθεί από καιρό, διότι ο χρόνος που απομένει μέχρι τις εκλογές είναι λίγος.
Αυτό ευνοεί όσους βρίσκονται ήδη στην εξουσία, οι οποίοι λίγο πολύ έχουν οργανώσει τη δομή της παράταξής τους, ενώ καθιστά αποτρεπτική την ενασχόληση με τα κοινά για όσους επιθυμούν να δοκιμάσουν την κάθοδο τους στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
• Χρήζει βελτιώσεων ο Καλλικράτης στο σκέλος που αφορά τις Περιφέρειες και σε ποιά σημεία του;
Το έχω ξαναγράψει και το λέω σε κάθε δοθείσα ευκαιρία.
Ο Καλλικράτης θα έπρεπε να καθιστά υπεύθυνη την κάθε περιφέρεια για τη διαχείριση της δικής της παιδείας, της δικής της υγείας, της δικής της ανάπτυξης του τουρισμού, γεωργίας, εμπορίου και βιομηχανίας, να επιτρέπει στην κάθε περιφέρεια να εισπράττει για λογαριασμό της τα έσοδά της και απλά να έχει την υποχρέωση καταβολής στο κράτος ενός ποσοστού από αυτά.
• Πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των κομμάτων στις εκλογές της ΤΑ;
Εκ των πραγμάτων θα γίνει αυτό, και κυρίως θα γίνει γιατί η συνεργασία αφορά στην επιβίωσή τους. Ο κόσμος έχει αποδομήσει στο μυαλό του την έννοια της κομματικής παράταξης, θεωρεί ότι τα κόμματα είναι τελειωμένη ιστορία, οι πολίτες δεν πείθονται πλέον τόσο εύκολα, για αυτό και πλην του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος απορροφά ακόμη τους δυσαρεστημένους πασόκους, και ψάχνει από τα στελέχη του υποψήφιους, όλα τα υπόλοιπα κόμματα θα βιώσουν στις επόμενες εκλογές επώδυνες καταστάσεις.
• Έχετε οριστικοποιήσει τις αποφάσεις σας για τη συμμετοχή σας στις εκλογές της αυτοδιοίκησης; Ποια είναι τα κριτήρια που θα λάβετε σοβαρά υπόψη σας πριν λάβετε τις αποφάσεις σας;
Θα ήταν ψέμα να πω ότι έχω οριστικοποιήσει την απόφασή μου για το αν θα συμμετέχω ή όχι στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες κανείς δεν γνωρίζει αν θα γίνουν στην ώρα τους, ή αν θα αναβληθούν, διότι μπορεί να μην συμφέρει τους κυβερνώντες να διεξαχθούν τον Μάιο, πως θα έχει οριστικοποιηθεί ο τρόπος διεξαγωγής τους, διότι ακόμη και σήμερα ουδείς γνωρίζει με ασφάλεια τι προτείνεται από το αρμόδιο υπουργείο.
Κανείς δεν γνωρίζει πώς θα διαμορφωθεί ο εκλογικός χάρτης, αλλά και τους συνδυασμούς που θα συμμετέχουν. ¶ρα, υποθέτω ότι στην ώρα που πρέπει θα ληφθούν οι κατάλληλες για τη δεδομένη στιγμή αποφάσεις.
• Θα είστε υποψήφια με την παράταξη του κ. Γιάννη Μαχαιρίδη; Στην περίπτωση που επέλθει διάσπαση του ενιαίου Δήμου Ρόδου θα σας ενδιέφερε η ενασχόληση με την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού;
Ο Γιάννης Μαχαιρίδης έχει το προνόμιο να έχει προσφέρει πολλά και ικανά στελέχη του στην πολιτική ζωή αυτού του τόπου και είναι ένα προνόμιο μοναδικό για κείνον. Ο Νίκος ο Ζωίδης, βουλευτής και νυν γενικός γραμματέας, ο Στάθης ο Κουσουρνάς, βουλευτής και νυν δήμαρχος Ρόδου, ο Φώτης ο Χατζηδιάκος, χωρικός αντιπεριφερειάρχης και πολλοί άλλοι.
Υπάρχουν στην παράταξη άξια και ικανά στελέχη για τα οποία θεωρώ ότι ήταν τιμή μου που συνεργάστηκα μαζί τους και τα οποία ακόμη και αν κάποιοι από μας αποφασίσουν να ακολουθήσουν άλλους δρόμους θα εξακολουθήσουν να κρατούν τούτη την παράταξη στο ύψος της.
Όσον αφορά το ερώτημά σας εάν θα με ενδιέφερε η ενασχόληση με την αυτοδιοίκηση ΑΆ Βαθμού, όπως σας είπα, δεν αποκλείω τίποτα, θεωρώ ότι όταν οριστικοποιηθεί το εκλογικό σύστημα όλοι θα είμαστε σε θέση, ζυγίζοντας καταστάσεις, να πάρουμε τις καταλληλότερες για μας αποφάσεις.
• Ο Καλικράτης και γενικά το πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί αφήνει περιθώρια σε νέους και δραστήριους ανθρώπους, όπως εσείς, για να προσφέρουν στα κοινά;
Οι νέοι άνθρωποι δεν έχουν ανάγκη έναν Καλλικράτη για να ασχοληθούν με τα κοινά. ¶λλες καταστάσεις τους κρατούν μακριά. Η οικονομική κρίση που μαστίζει τις παραγωγικές ηλικίες αυτού του τόπου και που τις εξωθεί στη μετανάστευση… Η έλλειψη κινήτρων για ανάπτυξη….. Ποιος νέος που δεν έχει λύσει το πρόβλημα εξασφάλισης εργασίας, τον τρόπο με τον οποίο θα καταφέρει να θρέψει μελλοντικά την οικογένειά του, θα σκεφτεί να ασχοληθεί και να προσφέρει σε ένα σύστημα που τον έχει ήδη καταδικάσει…; Κανείς….
• Αισιοδοξείτε για το μέλλον της χώρας καθώς η οικονομική κρίση που έχει δημιουργήσει τόσα προβλήματα δεν έχει ξεπεραστεί;
Η οικονομική κρίση δεν πρόκειται να ξεπεραστεί χωρίς ανάπτυξη.
Δεν πρόκειται να ξεπεραστεί με την επιβολή συνεχών και εξαντλητικών φόρων, θαρρείς και μόνον έτσι μπορούμε να ξεπεράσουμε τα οικονομικά μας προβλήματα.
Ξέρετε, μελετώντας την ιστορία αυτού του τόπου θα δείτε ότι πάντοτε είχαμε προβλήματα οικονομικά, πάντοτε ερχόταν τρίτοι να “βοηθήσουν” με τον ίδιο πάντα τρόπο: την επιβολή οικονομικών μέτρων, όμως τότε οι άνθρωποι κι αν τους γονάτιζε η ζωή τους εκείνοι δεν γονάτιζαν μπροστά της….. οι δικές μας οι γενιές νοιώθουν ότι “κοντύναμε” σαν άνθρωποι, “κοντύναμε” σαν λαός κι αυτό είναι που μας πληγώνει περισσότερο από όλα…..
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/thetiko-ine-to-prosimo-tis-periferiakis-archis/