Ειδήσεις

Brex-in στο ΕΣΥ: Νέο σύστημα Υγείας με βρετανική «συνταγή»

Το σχέδιο θα στηρίζεται στην αξιολόγηση και στον εσωτερικό έλεγχο των νοσοκομείων από Ελληνες και ξένους επιστήμονες

Ένα μικρό βρετανικό σύστημα Υγείας, το NHS της Αγγλίας, επιχειρεί να στήσει και στη χώρα μας το υπουργείο Υγείας. Με βασικούς πυλώνες του Βρετανικού Συστήματος Υγείας, επιδιώκεται η μετεξέλιξη του ΕΣΥ, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την εξέλιξη της ιατρικής αλλά και από την ανάγκη να εξοικονομηθούν πόροι από τα κρατικά ταμεία. Ηδη όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», έχει γίνει φύλλο και φτερό το σύστημα ποιότητας και ελέγχου που εφαρμόζεται στην Αγγλία, ώστε να υιοθετηθούν πολλά σημεία του και στο ελληνικό ΕΣΥ.

Το συγκεκριμένο σύστημα επιλέχθηκε, καθώς υπάρχει εμπειρία εξαιτίας των πολλών χρόνων εφαρμογής του, ενώ είναι πλέον γνωστά και τα λάθη του ώστε να μπορέσουν να αποφευχθούν με τις κατάλληλες παρεμβάσεις στην ελληνική version.

Ο βασικός άξονας

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το σχέδιο που θα εφαρμοστεί θα στηρίζεται στην αξιολόγηση και στον εσωτερικό έλεγχο που θα διεξάγεται από ειδικούς επιστήμονες, τόσο Ελληνες όσο και ξένους. Το έργο ελέγχου και διαχείρισης θα αναλάβει το δημόσιο Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ), το οποίο ήδη σήμερα παρέχει υπηρεσίες στο μεγαλύτερο μέρος της αγοράς ιατροτεχνολογικών προϊόντων, δίνοντας εγκρίσεις και πιστοποιήσεις ποιότητας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, θα δημιουργηθεί μια δεξαμενή με ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι θα ενταχθούν σε ένα μητρώο.

Ηδη έχουν γίνει επαφές με Ελληνες ειδικούς, ενώ έχουν βολιδοσκοπηθεί και καθηγητές πανεπιστημίου από το εξωτερικό, ώστε να συνδράμουν στους ελέγχους στα νοσοκομεία. Μέσα από το Μητρώο Εμπειρογνωμόνων, στο οποίο θα εγγραφούν ημεδαποί και αλλοδαποί επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους, καθηγητές ΑΕΙ ή διακεκριμένοι ερευνητές σε ερευνητικά ιδρύματα, κατά προτίμηση -όπως λένε πηγές- με εμπειρία σε θέματα αξιολόγησης και σε θέσεις διοίκησης, θα επιλέγονται οι ελεγκτές για κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά. Το ακριβές πλαίσιο ελέγχου θα είναι προϊόν διαβούλευσης με την ιατρική κοινότητα και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Ομως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα αξιοποιήσει τη διεθνή εμπειρία και ειδικότερα το σύστημα της Αγγλίας (CQC) με ελληνικές παραλλαγές, ενώ για ορισμένες ρυθμίσεις θα υιοθετηθούν και στοιχεία από το αμερικανικό σύστημα ελέγχου ποιότητας (IHI). Ο στόχος θα είναι η επιβράβευση των καλύτερων νοσοκομείων και τμημάτων και η βελτίωση όσων δεν αποδίδουν και δεν εξυπηρετούν πρώτιστα τους ασθενείς και δευτερευόντως τα οικονομικά του τομέα της Υγείας. Πάντως αυτό που είναι βέβαιο είναι πως η ειδική ομάδα των εμπειρογνωμόνων θα πραγματοποιεί επιτόπια επίσκεψη στην υπό αξιολόγηση μονάδα υγείας, θα συζητά και θα έρχεται σε επαφή με μέλη της διοίκησης, με το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, με νοσηλευόμενους και επισκέπτες των νοσοκομείων. Αυτό που θα διερευνούν οι ειδικοί θα είναι οι καλές πρακτικές που χρησιμοποιούνται από τις ιατρικές ομάδες (συμπεριφορές σε ασθενείς, γρήγορες θεραπείες, αντιμετώπιση περιστατικών χωρίς καθυστερήσεις και φακελάκια, ανάδειξη και υποστήριξη εύλογων αιτημάτων των ασθενών ή των εργαζομένων κ.ά.). Στη συνέχεια η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα συντάσσει την έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης, όπου και θα συνοψίζονται τα αποτελέσματα.

5,5 ΔΙΣ. € έχει στα ταμεία του ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος θα αξιοποιεί τα στοιχεία των ελέγχων ώστε να μπορεί να διαπραγματεύεται τιμές με ιδιώτες παρόχους.

Αλλωστε, με βάση τις οδηγίες του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, θα υπάρχει και εσωτερική αξιολόγηση από ομάδα που θα πρέπει να συστήσουν οι διοικητές των νοσοκομείων. Με βάση τα αποτελέσματα των ειδικών, που θα εξάγονται από τις έρευνες και τους ελέγχους αξιολόγησης, το υπουργείο Υγείας θα χρησιμοποιεί τα συμπεράσματα ώστε να προχωρά σε στρατηγικές παρεμβάσεις, όπως αλλαγές τμημάτων, συγχωνεύσεις, αλλαγή χρήσης Μονάδων Υγείας κ.λπ. Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων ποιότητας θα δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο, ώστε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια, όπως μεταφέρουν στο «Εθνος της Κυριακής» υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη. Πρόσβαση στα στοιχεία θα έχουν όλοι οι πολίτες, ενώ οι εμπλεκόμενοι φορείς, με βάση τα συμπεράσματα αυτά, θα μπορούν να εισηγούνται στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας βελτιώσεις ή αλλαγές.

Το αργότερο τον Δεκέμβριο

Το νέο σύστημα αξιολόγησης και ελέγχου απόδοσης όλων των Μονάδων Υγείας αναμένεται να ενταχθεί στο νομοσχέδιο που θα δημοσιοποιηθεί το αργότερο αρχές Δεκεμβρίου από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ηδη ομάδα εργασίας έχει ξεκινήσει να καταγράφει όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο για το ΕΣΥ. Στόχος είναι να ξεκινήσει το νέο σύστημα ελέγχου τους πρώτους μήνες του νέου έτους, εφόσον θα έχουν αναλάβει και όλοι οι νέοι διοικητές στα νοσοκομεία, οι οποίοι θα πρέπει να ενημερωθούν σε χρόνο-εξπρές για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα νοσηλευτικά ιδρύματα που διοικούν.

Αυτό πάντως που θεωρείται ότι θα αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί τόσο ο δημόσιος τομέας της υγείας όσο και ο ιδιωτικός είναι το γεγονός ότι το νέο σύστημα αξιολόγησης θα αξιοποιηθεί και από τον ΕΟΠΥΥ, με βάση τους σημερινούς σχεδιασμούς. Ο μεγαλύτερος Οργανισμός Υγείας της χώρας με 5,5 δισ. ευρώ στα ταμεία του θα αξιοποιεί τα στοιχεία ελέγχων ώστε να μπορεί να διαπραγματεύεται τιμές με ιδιώτες παρόχους. Τα δεδομένα αναμένεται να αξιοποιηθούν κυρίως για τις συμβάσεις με τις ιδιωτικές κλινικές με τις οποίες ο ΕΟΠΥΥ κάνει συμβάσεις για τη νοσηλεία των ασφαλισμένων του.

Πηγή ethnos.gr

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου