«Δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη, η συμμετοχή μας στα ΕΒΕ της χώρας»

«Ποταμός», όπως πάντα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, μέλος του ΔΣ της ΠΟΞ και του ΕΟΤ Αντώνης Καμπουράκης, απάντησε με το γνωστό του τρόπο στις αιτιάσεις Μίχαλου ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα θέματα της ρευστότητας και του all inclusive που βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα.
Αναφερόμενος στη δήλωση Μίχαλου είπε χαρακτηριστικά: “Εμείς είμαστε άνθρωποι του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, της ΠΟΞ και του ΣΕΤΕ. Ανήκουμε στα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια, μόνον επειδή εμείς το επιθυμούμε, και επειδή οι εκπρόσωποί τους, είναι ευγενείς και μας σέβονται.
Δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη, η συμμετοχή μας στα ΕΒΕ, της χώρας.
Και επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω, κυρία Υπουργέ, που αυτό το κατανοείτε, το θεωρείτε αυτονόητο, και δεν ανέχεστε σειρήνες, που ονειρεύονται μονόδρομες σχέσεις, και άλλα τέτοια”.
Ο κ. Kαμπουράκης αφού ξεκαθάρισε το θέμα αυτό απευθυνόμενος στην υπουργό Τουρισμού υπογράμμισε:
“Κυρία Υπουργέ,
Όλοι σε αυτή την αίθουσα γνωρίζουμε, και αναγνωρίζουμε, την προσπάθεια που κάνετε, για τον ελληνικό τουρισμό, και όλοι ευχόμαστε, αλλά και εργαζόμαστε, ώστε τα καλύτερα, να βρίσκονται πάντα, μπροστά μας.
Έχοντας την ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ του ΕΟΤ, έχω την ευκαιρία να γνωρίζω, πως η προσπάθεια αυτή είναι επίπονη και συστηματική.
Μια προσπάθεια που δικαιώνεται από τα θετικά αποτελέσματα, που επιτυγχάνονται.

Ο ΕΟΤ λοιπόν, χρειάζεται σταθερή καιαταλάντευτη πορεία, και μακάρι και το Υπουργείο Οικονομικών να κατανοήσει, πως τα λεφτά στον τουρισμό και στην προβολή της χώρας, δεν είναι δαπάνες.
Είναι επενδύσεις, που στηρίζουν την προσπάθεια, η οποία φέρνει χειροπιαστά αποτελέσματα, όπως απέδειξε και η φετινή σεζόν. Βοηθάει τη χώρα. Βοηθάει την εργασία. Βοηθάει την οικονομία της, σε μια κρίσιμη χρονική, στιγμή. Η επένδυση αυτή λοιπόν, έχει άμεσο ανταποδοτικό χαρακτήρα, και εύχομαι αυτό να γίνει κοινός τόπος , για όλους”.
Και συνέχισε αναφερόμενος στα θέματα της ρευστότητας:
“Στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να κάνω, μόνο (2) δύο επισημάνσεις:

• Το πρώτο που θέλω να τονίσω, είναι η ανάγκη του Ξενοδοχειακού κόσμου, για ρευστότητα. Κατανοούμε τις θέσεις, και της κυβέρνησης, και των τραπεζών, αλλά προσπαθούμε ταυτόχρονα να τύχουμε της ανάλογης κατανόησης, και για τη δική μας αγωνία. Έχουμε μπροστά μας, ένα πολύ κρίσιμο πεντάμηνο, από τον Ιανουάριο, ως τον Μάιο. Είναι κρίσιμο, γιατί είναι το πεντάμηνο των προκρατήσεων, στην παγκόσμια αγορά. Είναι το 80% της είσπραξής μας του 2014. Ταυτόχρονα όμως για τους Έλληνες ξενοδόχους, είναι κι ένα πεντάμηνο τεράστιων υποχρεώσεων, με χαράτσια, λογαριασμούς, εισφορές, μισθούς, δώρα, επιδόματα, τοκοχρεολύσια. Με υποχρεώσεις που οφείλουμε, το δίχως άλλο να εξοφλήσουμε. Όταν λοιπόν η στρόφιγγα των τραπεζών είναι κλειστή, όταν δεν μπορούμε να πάρουμε μια ανάσα χρηματοδότησης από το επίσημο τραπεζικό σύστημα, τότε στην πραγματικότητα η μόνη επιλογή, που έχει ο ξενοδόχος, είναι να βρει μια παρατραπεζική ουσιαστικά λύση, μέσα από τους tour operators. Οδηγείται από την έλλειψη ρευστότητας, στο να κλείνει συμβόλαια σε πολύ χαμηλές τιμές, μόνο και μόνο, για να πάρει τις προκαταβολές, για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, και να μείνει όρθιος. Αυτή είναι η πραγματικότητα, κυρία Υπουργέ. Και ούτε την εξωραΐζω, ούτε την δραματοποιώ. Είναι έτσι ακριβώς, και όπως καταλαβαίνετε όταν έχουμε ξενοδόχους που καλούνται να λειτουργήσουν, με το πιστόλι στον κρόταφο, ο τουρισμός που επιθυμούμε, δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά. Για αυτό και απευθυνόμαστε σε σας, προκειμένου να βρούμε στο πρόσωπό σας, έναν θερμό υποστηρικτή του υπομνήματος, που η ΠΟΞ έχει παραδώσει στον Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Στουρνάρα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση ρευστότητας στον τουρισμό. Πριν αυτή μετατραπεί σε κρίση, του τουρισμού”.
Κλείνοντας ο κ. Καμπουράκης αναφέρθηκε στο all inclusive, τονίζοντας:

“Οφείλουμε να δεχτούμε ότι, το All Inclusive είναι μια πραγματικότητα, της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς. Συνεπώς δεν μπορούμε να την αρνηθούμε, και να κάνουμε πως δεν υπάρχει. Δεύτερον, το να γυρίζεις την πλάτη, σε αυτό που θέλει ο διεθνής πελάτης, δεν είναι καθόλου έξυπνο. Κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε δημιουργικά. Ο διεθνής πελάτης πρέπει να έχει το all inclusive, στην παλέτα των επιλογών του, αλλά την παλέτα θα πρέπει να συμπληρώνουν, και άλλες δυνατότητες, ώστε όλες μαζί να δημιουργούν, τη μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία, που εκείνος αναζητά. Σε μια τουριστική πραγματικότητα εμπειριών, πρέπει να μπορούμε να προσφέρουμε εμπειρίες, με υψηλή διαφοροποίηση, και στοιχεία μοναδικότητας. Στην πρόσφατη συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της TUI, αυτό ακριβώς θεωρεί, ως το εξαιρετικό, συγκριτικό μας πλεονέκτημα, στον παγκόσμιο τουριστικό στίβο. Εδώ είναι που πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας, στον θεματικό τουρισμό, ώστε μέσα από αυτόν ο διεθνής πελάτης, να συνθέτει την εμπειρία, που επιθυμεί. Την ελληνική εμπειρία, που να του διαφοροποιεί και να του δικαιώνει, την επιλογή. Σε αυτή την κατεύθυνση, κυρία Υπουργέ, πιστεύουμε πως θα συμβάλλετε στην ενίσχυση του θεματικού τουρισμού, ώστε να καταστεί αυτή η προοπτική, βιώσιμη και αποδοτική. Και οι ξενοδόχοι του all inclusive, πρώτοι από όλους θα σας στηρίξουν, καθώς θέλουν οι πελάτες τους να βγαίνουν, και να έχουν επιλογές, που θα κτίζουν τη μοναδική τουριστική εμπειρία, που αναζητούν. Κλείνοντας θέλω να σημειώσω, πως ο τουρισμός όχι μόνο άντεξε, αλλά θα έλεγα πως έκανε, το πατριωτικό του καθήκον. Χρειάζεται όλοι, πολιτεία, φορείς, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Οι νίκες και οι επιτυχίες, δεν πέφτουν από τον ουρανό. Είναι πάντα καρπός δουλειάς, κόπου, συνεργασίας και μιας κοινής απόφασης, πάνω απ’ όλα: Να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, την εικόνα της χώρας, που θα κρίνει πόσο καλύτερη μπορεί να είναι η επόμενη τουριστική χρονιά”.