«Κατόπιν εορτής» η λήψη μέτρων στο μαρτυρικό πλέον νησί!
Να συνεχιστούν οι έρευνες για την εντοπισμό του 53χρονου εκπαιδευτικού Αγλικών που αγνοείται από την περασμένη Παρασκευή, να επισπευσθούν οι διαδικασίες για να αποζημιωθούν οι πληγέντες στα δημοτικά διαμερίσματα Ιαλυσού και Πεταλούδων, και να ξεκινήσει η αποκατάσταση των υποδομών του νησιού, που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από την ισχυρή βροχόπτωση, αποφάσισε το Περιφερειακό Συντονιστικό Όργανο που συνεδρίασε προχθές το βράδυ.
Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, οι βουλευτές του νομού κκ. Βασίλης Υψηλάντης, Μάνος Κόνσολας και Δημήτρης Κρεμαστινός, η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου, ο γενικός γραμματέας Αιγαίου κ. Ν. Ζωίδης, ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, οι αντιπεριφερειάρχες κκ Φώτης Χατζηδιάκος, Λίτσα Φτακλάκη και Αντώνης Χατζηιωάννου, ο καθηγητής Γεωλογίας κ. Ευθύμιος Λέκκας, ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς, ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ηλίας Ζωγραφίδης, ο αστυνομικός διευθυντής κ. Αντώνης Βλαχάκης, ο Λιμενάρχης Ρόδου κ. Γιώργος Σεφεριάδης, ο περιφερειακός διευθυντής της ΠΥΡ κ. Νικ. Αλεξανδρής, ο διοικητής της ΠΥΡ κ. Γιάννης Γαϊτανίδης, ο διοικητής της 95 ΑΔΤΕ κ. Δημήτρης Ρέσκος, ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Α. Καμπουράκης, η αντιπρόεδρος Α. Καραγιάννη, η περιφερειακή σύμβουλος κ. Δ. Μουτάφη, οι διευθυντές των αρμοδίων υπηρεσιών και εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων.
Να σημειωθεί πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συγκρότησε επιτροπές καταγραφής των ζημιών σε κτήρια και βιομηχανικές, βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και φορείς.
Όσοι έχουν υποστεί ζημιές θα πρέπει να καταθέτουν αίτηση στις κατά τόπους Τοπικές Κοινότητες, ώστε να δηλώσουν τη διεύθυνσή τους και το είδος της ζημιάς, προκειμένου να ενημερωθούν οι αρμόδιες επιτροπές και να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες.
Στη συνεδρίαση ανακοινώθηκε πως δεν θα λειτουργούσαν χθες τα δύο νηπιαγωγεία και το ένα δημοτικό σχολείο κοντά στο χείμαρρο της Ιαλυσού. Ωστόσο χθες το πρωί ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γ. Παπαδομαρκάκης ζήτησε από τους διευθυντές των Γυμνασίων και των Λυκείων να ενημερώσουν τους γονείς ώστε να πάρουν τα παιδιά τους από τα σχολεία στις 12.00 χθες το μεσημέρι, φοβούμενος τις κακές καιρικές συνθήκες.
«Θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ανεύρεση του αγνοουμένου. Ο δρόμος από τη Γέφυρα μέχρι την παραλία στην Κρεμαστή θα κλείσει .Τα μηχανήματα θα συνεχίσουν τις εργασίες αποκατάστασης. Οι επιτροπές έχουν ξεκινήσει τις καταγραφές για να δοθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες. Όλες οι υπηρεσίες θα είναι σε επιφυλακή για να αντιμετωπιστεί το οτιδήποτε καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν θα είναι καλές», επεσήμανε ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης κλείνοντας τη συνεδρίαση.
Πράγματι και χθες οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενέστατες, δεν αναφέρθηκαν, ωστόσο, πρόσθετες ζημιές.
«Αυτά που θα δοθούν άμεσα είναι τα χρήματα που θα προέλθουν από την πολιτική προστασία και από το υπουργείο Εργασίας. Είναι νομοθετημένα αυτά. Θα δοθούν τα 50.000 ευρώ συνολικά σε πρώτη φάση. Θα καταβληθούν ακόμη από τις υπηρεσίες της Πρόνοιας 586 ευρώ ανά οικογένεια. Για το όποιο άλλο βοήθημα θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε πως για την μεγαλύτερη οικονομική στήριξη της Ρόδου θα συνέλθει η διυπουργική. «Μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη θα επισκεφθούμε το υπουργείο Οικονομικών», δήλωσε ο κ. Γρηγοράκος.
Αίσθηση προκάλεσαν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο καθηγητής Γεωλογίας κ. Ευθύμιος Λέκκας κάνοντας λόγο για ένα φαινόμενο που κάνει την εμφάνισή του μια φορά στα πενήντα χρόνια. «Είχαμε 104 χιλιοστά νερού στην συγκεκριμένη περιοχή σε τέσσερις ώρες. Μιλάμε για 553.000 κυβικά ή 79 τόνους νερού ανά στρέμμα. Αιτία των σοβαρών προβλημάτων ήταν η έντονη βροχή, η σύσταση του εδάφους που δεν απορρόφησε το νερό και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις», δήλωσε ο κ. Ευθύμιος Λέκκας.
«Δεν μπορούμε να αποδώσουμε ευθύνες αν δεν αναλυθούν όλα τα δεδομένα. Αυτό θα φανεί εν καιρώ. Υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση σε όλο το νησί. Το γεγονός ότι έχουμε παρέμβει και στα ρέματα έχει συνέπειες που είναι αρνητικές. Χωρίς τις παρεμβάσεις θα ήταν καλύτερα τα πράγματα», δήλωσε ο κ. Λέκκας.
Η τοποθέτηση του κ. Λέκκα, όμως φαίνεται, να ενόχλησε τον κ. Γιώργο Χατζημάρκο που τόνισε πως δεν ήταν ανάγκη να γίνει στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ανάλυση του γεωλογικού φαινομένου. «Δεν θα παίζετε θέατρο εδώ μέσα και μάλιστα μπροστά στις κάμερες», απάντησε ο αντιπεριφερειάρχης κ.Φώτης Χατζηδιάκος.
Στις ενέργειες που έγιναν χθες για την καταγραφή των ζημιών, προκειμένου να αποζημιωθούν οι οικογένειες που επλήγησαν από την ισχυρή βροχόπτωση, αναφέρθηκε, ομιλώντας στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς. Να σημειωθεί πως ογδόντα τουλάχιστον κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές, ενώ καταστράφηκαν 150 αυτοκίνητα. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην σύσκεψη ζήτησαν να παγώσουν οι οφειλές των επιχειρηματιών και γενικά των κατοίκων των δημοτικών διαμερισμάτων που επλήγησαν προς της ΔΕΥΑΡ, τη ΔΕΗ, τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο. Τονίστηκε πως θα πρέπει να μην γίνονται πλειστηριασμοί ακινήτων στην συγκεκριμένη περιοχή και να δοθούν αποζημιώσεις και στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων που καταστράφηκαν.
Ο δήμαρχος δήλωσε χθες πως συστήθηκαν τέσσερις επιτροπές για την καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί οι κατοικίες. Θα γίνει καταγραφή των ζημιών σε ό,τι αφορά τον οικιακό εξοπλισμό της κάθε οικίας.
«Από αυτές τις επιτροπές οι τρεις είναι στην Ιαλυσό. Αν χρειαστεί θα συγκροτηθούν και άλλες. Έχουν κατατεθεί ήδη 300 αιτήσεις. Πιστεύω ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχει γίνει πλήρης καταγραφή», δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως θα γίνει καταγραφή από άλλες επιτροπές των ζημιών που έχουν υποστεί τα κτήρια δηλαδή οι υποδομές.
Ο κ. Κουσουρνάς τόνισε πως οι επιτροπές αυτές θα συσταθούν από το ΥΠΕΚΑ. Κλιμάκια του υπουργείου θα έρθουν στη Ρόδο, την Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου.
«Η περιοχή που κτυπήθηκε από την βροχόπτωση πρέπει να κηρυχθεί πλημμυριόπληκτη. Θα εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση και για την αποζημίωση των επιχειρήσεων», δήλωσε ο δήμαρχος και πρόσθεσε πως επικοινώνησε μαζί του ο υφυπουργός Εργασίας κ. Κεγκέρογλου και η γενική γραμματέας Πρόνοιας κ. Μπέκου και τον ενημέρωσε πως θα διατεθεί στο Δήμο Ρόδου το ποσό των 109.000 ευρώ για να διανεμηθεί στους πληγέντες.
Σε ερώτηση για το κόστος των ζημιών που έχουν προκληθεί στις υποδομές του νησιού ο κ. Κουσουρνάς δήλωσε πως δεν έχει καθοριστεί ακόμη και θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος. “Σε ό,τι αφορά στις ζημιές σε δημόσιες υποδομές έγινε μια πρώτη καταγραφή από τους μηχανικούς μας. Είναι εκατομμύρια ευρώ οι ζημιές που έχουμε υποστεί”, δήλωσε ο δήμαρχος. Σε ερώτηση αν θα παγώσουν οι οφειλές των πολιτών των δημοτικών διαμερισμάτων Ιαλυσού και Πεταλούδων στη ΔΕΥΑΡ, ο κ. Κουσουρνάς δήλωσε:
«Το θέμα αυτό θα πρέπει να τεθεί στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΡ. Αυτή την πρόταση θα καταθέσουμε στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως θα πρέπει να τροποποιηθούν ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για να εξασφαλιστούν πόροι και να γίνουν οι παρεμβάσεις που είναι τώρα απαραίτητες.
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, όμως ευελπιστώ να συνδράμει τη Ρόδο και το κεντρικό κράτος», δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς.
Σε ερώτηση σχετικά με το ποιός έχει την ευθύνη για όσα συνέβησαν, ο δήμαρχος δήλωσε:
«Η σημαντικότερη αιτία για τα προβλήματα ήταν η βροχή. Αυτό τόνισε και ο κ. Λέκκας. Μια άλλη αιτία είναι οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις που δείχνουν μη σεβασμό στη φύση».
Ο δήμαρχος παραδέχθηκε πως υπήρξαν και υποδομές που δεν σχεδιάστηκαν σωστά ή δεν έγινε σε αυτές καλή συντήρηση, ελλείψει χρημάτων.
“Δεν θα είχαμε όμως αυτά τα προβλήματα αν η βροχή δεν ήταν τόσο έντονη. Να σας θυμίσω πως δεν έχει την ευθύνη για τον καθαρισμό του επαρχιακού δικτύου ο Δήμος Ρόδου αλλά η Περιφέρεια”, δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.
«Δεν μπορούν οι Δήμοι σε όλη τη χώρα να καθαρίζουν τα πάντα», δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς που αναφέρθηκε και στα προβλήματα που υπήρξαν πέρσι όταν καθαρίστηκε πολύ η κοίτη ποταμού στη δημοτική ενότητα Κρεμαστής.
«Ορισμένες φορές θα πρέπει να υπάρχουν και φυσικά εμπόδια γαι να σταματά η ροή του νερού. Στην Ιαλυσό η κοίτη του ποταμού στο Ανάντι σε μεγάλο μήκος ήταν σε καλή κατάσταση σχετικά εκτός από τα σημεία στην Φιλέρημο», δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στον πλακοσκεπή πχετό της περιοχής που κατασκευάστηκε πριν από δεκαετίες.
«Τα νερά απο κεί πηγαίνουν στο χείμαρρο αλλά οι σωλήνες βγαίνουν χαμηλά και δημιουργείται πρόβλημα. Δεν έγινε το έργο με πλήρεις υδραυλικές μελέτες. Έχουν γίνει συνδέσεις ομβρίων της γύρω περιοχής», δήλωσε ο δήμαρχος Ρόδου.
Και χθες χρειάστηκε να διατεθούν κλίνες σε ξενοδοχεία της Κρεμαστής και της Ιαλυσού για τους πλημμυροπαθείς. Μόνο στο ξενοδοχείο “Ocean Blue” διέμειναν δωρεάν αρκετά άτομα.
Σαρωτική κακοκαιρία σε Ρόδο, Κω και Ψέριμο
Την περιοχή του Φαληρακίου, τις Καλυθιές, τ’ Αφάντου και τον Αρχάγγελο έπληξε χθες η κακοκαιρία. Δρόμοι πλημμύρισαν και έχουν κλείσει ενώ η Πυροσβεστική δέχτηκε μαζικές κλήσεις από πολίτες για παροχή βοήθειας.
Πλημμύρισαν εκ νέου σπίτια και καταστήματα ενώ η καταρρακτώδης βροχή δεν κόπιασε έως αργά το βράδυ της Δευτέρας με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι ότι οι καταστροφές του 2011 θα επαναληφθούν.
Οι δρόμοι στ’ Αφάντου, το Φαληράκι και τον Αρχάγγελο ήταν απροσπέλαστοι ενώ τα δίκτυα ομβρίων δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν το νερό.
Έντονες είναι και οι βροχοπτώσεις στην πόλη της Ρόδου, αλλά χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν δημιουργηθεί ιδιαίτερα προβλήματα.
Στην ευρύτερη περιοχή της Ιαλυσού τα καιρικά φαινόμενα ήταν πιο ήπια.
Το κέντρο της κακοκαιρίας μετατοπίστηκε στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού και η Τροχαία, η Πυροσβεστική και μηχανήματα της Περιφέρειας και του Δήμου ήταν σε πλήρη διάταξη έτοιμα να παρέμβουν όπου χρειαστεί.
Το κύμα κακοκαιρίας που σαρώνει τα Δωδεκάνησα προκάλεσε προβλήματα στους δρόμους της πόλης της Κω.
Ο όγκος του νερού που έπεσε ήταν πάρα πολύ μεγάλος με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι περισσότεροι δρόμοι της πόλης αλλά και ο επαρχιακός δρόμος του νησιού.
Σοβαρές υλικές ζημιές υπέστησαν σπίτια και καταστήματα στην Ψέριμο ενώ πέργκολες και τοιχία έχουν καταρρεύσει.
Η εκκλησία της Παναγιάς έχει μετατραπεί σε λίμνη, η παραλία σχεδόν έχει εξαφανιστεί αφού η θάλασσα έχει φτάσει μέχρι τα σπίτια και τα καταστήματα, ενώ οι δρόμοι έχουν καταστραφεί. Το δίκτυο ύδρευσης έχει υποστεί σημαντικές ζημιές και έχει διακοπεί η υδροδότηση.
Στο νησί μετέβησαν ο δήμαρχος κ. Δ. Διακομιχάλης μαζί με τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο κ. Κώστα Σταυλά και τον αντιδήμαρχο Π. Ζωϊδη προκειμένου να εκτιμήσουν επιτόπου την κατάσταση και τους τρόπους άμεσης αποκατάστασης των ζημιών. Ο δήμαρχος Καλύμνου ενημέρωσε τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη για τις καταστροφικές ζημιές που υπέστη το νησί και προανήγγειλε ότι θα ζητήσει να κηρυχθεί το νησί της Ψερίμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπιστούν και να αποκατασταθούν οι ζημιές.
Σύμφωνα με την ΕΜΥ ο καιρός σήμερα έχει ως εξής για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα.
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά διαστήματα και κατά τόπους έντονα.
¶νεμοι: στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νοτίων διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Συγκροτήθηκαν επιτροπές καταγραφής των ζημιών
Επιτροπές καταγραφής ζημιών συγκροτήθηκαν από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Ρόδου για να κινηθεί η διαδικασία μερικής “ανακούφισης” των πληγέντων από τις συνέπειες των καταστροφών, που προκάλεσε η θανατηφόρα νεροποντή της Παρασκευής.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συγκρότησε συγκεκριμένα επιτροπές καταγραφής ζημιών σε κτήρια και βιομηχανικές, βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και φορείς.
Καλούνται όσοι έχουν υποστεί ζημιές, να καταθέτουν αίτηση στις κατά τόπους Τοπικές Κοινότητες, στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολίτων (ΚΕΠ) και οι επιχειρηματίες στο Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου (ΕΒΕΔ), ώστε να δηλώσουν την επωνυμία της επιχείρησης, την διεύθυνση άσκησης δραστηριότητάς τους, το ΑΦΜ τους, τα στοιχεία επικοινωνίας τους, το δημοτικό διαμέρισμα που ανήκουν και το είδος ζημιάς συνολικά και αναλυτικά, προκειμένου να ενημερωθούν οι αρμόδιες επιτροπές και να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες.
Ο Δήμος Ρόδου συγκρότησε επιτροπές καταγραφής ζημιών σε οικοσκευές από τις πλημμύρες. Σε αυτές συμμετέχουν οι ακόλουθοι:
Για τη Δημοτική Ενότητα Ιαλυσού:
1η επιτροπή, αποτελούμενη από τους:
1) Δράκο Αντώνη, Πολιτικό Μηχανικό Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Ρόδου με ρόλο συντονιστή ομάδας (πρόεδρος επιτροπής)
2) Καμπουράκη Κική, Πολιτικό Μηχανικό Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Ρόδου
3) Παναγιώτου Μαίρη, Κοινωνική Λειτουργό Δ/νσης Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας Δ. Ρόδου
2η επιτροπή, αποτελούμενη από τους:
1) Κεφαλάκη Παύλο, Μηχανολόγο Μηχανικό Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Ρόδου με ρόλο συντονιστή ομάδας (πρόεδρος επιτροπής)
2) Μεταξωτό Νίκο, Πολιτικό Μηχανικό Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Ρόδου
3) Ιγνατίου Ευαγγελία, Κοινωνική Λειτουργό Δ/νσης Κοινωνική Πολιτικής & Υγείας Δ. Ρόδου, με αναπληρώτρια τη Ζαρουχλιώτη Μαρία, Κοινωνική Λειτουργό Δ/νσης Κοινωνική Πολιτικής Υγείας Δ. Ρόδου
3η επιτροπή, αποτελούμενη από τους:
1) Σαρακίνη Κοσμά, Μηχανολόγο Μηχανικό Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Ρόδου με ρόλο συντονιστή ομάδας (πρόεδρος επιτροπής)
2) Μαγριπλή Εμμανουήλ, Τοπογράφο Μηχανικό Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Ρόδου
3) Καψετάκη Μαρία, Κοινωνική Λειτουργό Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Για τη Δημοτική Ενότητα Πεταλουδών:
επιτροπή, αποτελούμενη από τους:
1) Κατσαρά Σωτήρη, Μηχανολόγο Μηχανικό Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Ρόδου με ρόλο συντονιστή ομάδας (πρόεδρος επιτροπής)
2) Ορφανό Αντώνη, Πολιτικό Μηχανικό Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Ρόδου
3) Καλαμπίχη Ευαγγελία, Κοινωνική Λειτουργό Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Ανακοινώθηκε στο μεταξύ ότι, λόγω εκτέλεσης εργασιών αποκατάστασης στο οδικό δίκτυο της Ρόδου ισχύει απαγόρευση της στάθμευσης και κυκλοφορίας των οχημάτων ως εξής:
• Στο 1ο χλμ της επαρχιακής οδού Παστίδας – Κρεμαστής στη συμβολή της με την επαρχιακή οδό Κρεμαστής – Μαριτσών, όπου υπάρχει γέφυρα που έχει υποστεί ζημιές. Η κυκλοφορία θα επιτρέπεται από παρακείμενες οδούς.
• Στη δημοτική παραλιακή οδό Κρεμαστής, πλησίον της εκβολής του χειμάρρου (Κρεμαστινός ποταμός), όπου το οδόστρωμα έχει υποστεί ζημιές.
• Στην επαρχιακή οδό από τη γέφυρα της Κρεμαστής έως την επαρχιακή οδό Κρεμαστής – Μαριτσών, όπου το οδόστρωμα έχει υποστεί ζημιές, με εξαίρεση τα οχήματα που κατευθύνονται σε κατοικίες παρακείμενες της εν λόγω οδού. Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από τη γέφυρα της Κρεμαστής.
Οι συγκεκριμένες κυκλοφορικές ρυθμίσεις θα ισχύσουν μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών.
Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, την ασφαλή μετακίνηση, την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων και πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση και τις υποδείξεις των ρυθμιστών της κυκλοφορίας.
Η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Δωδεκανήσου εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων αλλά και τη συμπαράστασή της στις πληγείσες επιχειρήσεις από την καταστροφική νεροποντή.
Η Ομοσπονδία έθεσε το θέμα στο 45ο Συνέδριο της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε και πάρθηκε ομόφωνη απόφαση ότι θα σταθεί αρωγός στην όποια διεκδίκηση φοροαπαλλαγών και οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων που πλήγηκαν.
Η Δημοτική Ενότητα Ιαλυσού συνήλθε εκτάκτως και πρότεινε να σταματήσει η έκδοση λογαριασμών ύδρευσης και αποχέτευσης σ’ όλους τους πλημμυροπαθείς και να ανασταλούν και να διαγραφούν τα χρέη και οι οφειλές παρελθόντων ετών των πληγέντων στο Δήμο Ρόδου.
ΑΤΟΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ
Σε επικοινωνία του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα με τον περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη, του εξέφρασε τη συμπαράσταση της Τράπεζας για τις καταστροφικές πλημμύρες στη πληγείσα περιοχή του νησιού της Ρόδου.
Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε στον περιφερειάρχη την απόφαση της Τράπεζας να διαθέσει για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών το ποσό των 250.000 ευρώ και την διάθεση άτοκου δανείου ύψους 10.000 ευρώ σε κάθε πλημμυροπαθή. Ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς για την ευαισθησία του που παίρνει την μορφή άμεσης οικονομικής συμπαράστασης.
Διετάχθη η διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής
Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως των αδικημάτων της πλημμύρας από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα, να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και από την οποία επήλθε θάνατος αλλά και της έκθεσης από την οποία προκλήθηκε θάνατος, παρήγγειλε χθες στην Πταισματοδίκη Ρόδου κ. Αλεξάνδρα Γαλάνη ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Μπούτσικος.
Ο Εισαγγελέας ζητεί συγκεκριμένα να ληφθούν καταθέσεις από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Μαχαιρίδη, τον δήμαρχο Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά, από αιρετούς και υπαλλήλους των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και παρεμφερών υπηρεσιών, που είναι αρμόδιες για τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση θεομηνιών ως και για την πρόληψή τους.
Επιπλέον ζητείται να οριστούν τρεις πραγματογνώμονες από το ΤΕΕ Δωδεκανήσου οι οποίοι θα αναλάβουν να υποβάλουν έκθεση για τα αίτια της πλημμύρας και των θανάτων. Οι πραγματογνώμονες, σύμφωνα με την παραγγελία, θα πρέπει να προσδιορίσουν ακόμη ποια έργα έπρεπε να γίνουν και δεν ολοκληρώθηκαν.
Επιπλέον ζητείται να επισυναφθούν στη δικογραφία έγγραφα από τα οποία θα προκύπτουν ποια έργα παρελήφθησαν, ποια είναι σε εξέλιξη και ποια περατώθηκαν αλλά δεν παρελήφθησαν.
Τέλος, στα πλαίσια της ίδιας έρευνας θα εξεταστεί αν λειτούργησε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας και αν ελήφθησαν τα ενδεδειγμένα μέτρα για την ενημέρωση του επερχόμενου κατακλυσμού ως και συντονισμός των υπηρεσιών για την αποτροπή των συνεπειών της θεομηνίας.
Σημειώνεται ότι πέραν των εκατοντάδων κατοίκων, που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται μέσα σε λίγες ώρες, εξακολουθεί να αγνοείται ο Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος του Γεωργίου, ηλικίας 50 ετών, ενώ έχουν βρεθεί νεκροί η Αναστασία Κατσαρού του Ιωάννη, 36 ετών, η Καλλιόπη Παναγιώτου του Φειδία, 54 ετών και ο Ιωάννης Μπαϊράμης του Μικέ, 63 ετών, που παρασύρθηκαν από την ορμή του ποταμού στις γέφυρες Παστίδας και Κρεμαστής, οι δίοδοι των οποίων δεν έκλεισαν για τους οδηγούς, ενώ έπρεπε, το απόγευμα της Παρασκευής.
Μπαλάκι οι ευθύνες
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη μεταξύ των υπηρεσιών και κυρίως μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου έχει αρχίσει ένα ατελείωτο «πινγκ πονγκ» για τη μετάθεση των ευθυνών.
Πιο συγκεκριμένα με τα άρθρα 204 και 206 του Καλλικράτη και με το άρθρο1 πράξεως νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στο 256Α ΦΕΚ την 31-12-2012 την αρμοδιότητα για τον καθαρισμό των ρεμάτων και των ποταμών έχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ωστόσο θεωρεί ότι με το άρθρο 209 του Καλλικράτη, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 4 του Ν.4071/2012 οι μειονεκτικοί δήμοι είναι υποχρεωμένοι, είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με τις οικείες Περιφέρειες, να εκτελούν τα έργα του καθαρισμού και της αστυνόμευσης των ρεμάτων και των ποταμών. Μάλιστα οι καποδιστριακοί δήμοι της Ρόδου περιλαμβάνονται στην επίμαχη λίστα των μειονεκτικών ορεινών δήμων της ΕΟΚ.
Η δημοτική αρχή ωστόσο είχε φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο που με την υπ’ αριθμ. 842/19-12-2012 απόφασή του, είχε λάβει ομοφώνως την απόφαση να μην ασκεί αρμοδιότητες, όπως τη συγκεκριμένη, αφού για την εκτέλεση του έργου το υπουργείο δεν είχε προβλέψει και αντίστοιχη χρηματοδότηση.
Σχετικά είχε ενημερώσει εγγράφως το Υπουργείο Εσωτερικών ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, την 31η Δεκεμβρίου 2012.
Ειρήσθω εν παρόδω ότι κανείς δεν έχει αναλάβει ακόμη ευθύνες για τις συνέπειες της θεομηνίας…
Σίγουρα, μέχρι ενός σημείου ευθύνεται το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέσα λίγες ώρες, το νησί δέχτηκε ποσότητα βροχής ίση με την ποσότητα που αντιστοιχεί σε βροχοπτώσεις δύο μηνών.
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Ιωάννης Μαχαιρίδης, κλήθηκε από την «δ» να προσδιορίσει ποιους θεωρεί υπεύθυνους για τις καταστροφές και τις απώλειες ζωών:
“Πολλά πράγματα ευθύνονται. Δεν είναι ώρα για απολογισμό ευθυνών. Κυρίως ευθύνεται ο κακός καιρός. Όταν θα έρθει η ώρα θα αναλύσουμε τις αιτίες και θα αποδοθούν οι ευθύνες”.
Ο δήμαρχος Ρόδου, κ. Στάθης Κουσουρνάς, δήλωσε επί του προκειμένου:
“Για τις καταστροφές που σημειώθηκαν ευθύνεται η ισχυρή βροχόπτωση, η ανθρωπογενής δραστηριότητα στη φύση και η ελλιπής συντήρηση των υποδομών. Οι ειδικοί θα κρίνουν πού αποδίδεται το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει το καλύτερο και το χειρότερο. Σημασία έχει να βελτιώσουμε τις ήδη υπάρχουσες υποδομές μας. Έχουμε θέσει ολόκληρο το μηχανισμό σε ετοιμότητα για πιθανό νέο κύμα κακοκαιρίας. Όλοι είμαστε επί ποδός για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων πληγών και των εκτάκτων γεγονότων, όσο είναι αυτό εφικτό. Κάνουμε ό, τι μπορούμε και θα ήθελα να τονίσω πως μας βοηθά πάρα πολύ το κίνημα των εθελοντών”.
Ο πρώην δήμαρχος Ιαλυσού, κ. Σάκης Στάγκας, δήλωσε για το ίδιο θέμα: “Δεν είναι ώρα να επιρρίπτουμε ευθύνες. Αυτή τη στιγμή, η Ιαλυσός και μέρη της Παστίδας και της Κρεμαστής αντιμετωπίζουν μια βιβλική καταστροφή σε υλικό, οικονομικό, πολιτικό, πολιτισμικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Η πλήρης αδιαφορία της ενιαίας Καλλικρατικής Δημοτικής και Περιφερειακής Αρχής συγκεντρώνει πλήθος ευθυνών. Οι κάτοικοι είναι εξαγριωμένοι με τις τοπικές αρχές, καθώς εξαπολύουν κατά πρόσωπο επιθέσεις και φτάνουν ακόμη και σε σημεία χειροδικίας. Η καταστροφή είναι απεριόριστη σε οικίες, αφού πάνω από 1000 σπίτια πλημμύρισαν στην Ιαλυσό, στο σύνολο των καταστημάτων και σε αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες. Ακόμη και ανθρώπινες ζωές κινδύνευσαν. Δεν υπάρχει κανένα όργανο συντονισμού της κατάστασης, εδώ και δύο ημέρες. Ο ποταμός της περιοχής των Τριαντών είναι πλημμυρισμένος και θα ήθελα να τονίσω πως δεν έχει καθαριστεί εδώ και τρία χρόνια”.
Φταίνε οι… νεκροί!
Στο μεταξύ αλγεινή εντύπωση και ποικίλα δυσμενή σχόλια προκάλεσαν δηλώσεις του κ. Μαχαιρίδη για το ίδιο θέμα στην τηλεόραση του Mega.
Το ποτάμι της Ιαλυσού, εκεί που βρέθηκε νεκρή το βράδυ της Παρασκευής η άτυχη 54χρονη γυναίκα, δεν είχε καθαριστεί εδώ και έξι ολόκληρα χρόνια, όπως παραδέχεται ο δήμαρχος της Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Όσο για τη γέφυρα της Κρεμαστής, στο άλλο, μεγαλύτερο ποτάμι του νησιού, τον Κρεμαστινό, από όπου το κύμα κυριολεκτικά «άρπαξε» τους τρεις δασκάλους… πρόκειται για κατασκευή των Ιταλικών κατοχικών δυνάμεων και από τότε δεν έχει περάσει ούτε φτυάρι για να συντηρηθεί!
Είναι αλήθεια πως ο δήμαρχος της Ρόδου είναι συντετριμμένος. Όμως η οδύνη και η συντριβή των συγγενών των θυμάτων του θυμίζει πως ήρθε για την τοπική αρχή η ώρα της ευθύνης.
«Το ποτάμι της Ιαλυσού το καθαρίζουμε σε τρία σημεία, όπου υπάρχουν αγωγοί. Δεν θυμάμαι πότε καθαρίστηκε για τελευταία φορά, νομίζω ότι ήταν πριν από έξι χρόνια. Όμως το περπάτησα μετά την πλημμύρα και είδα ότι δεν έφταιγε αυτό… ήταν πολύ το νερό που έριξε και έφερε από ψηλά καλαμιές και δέντρα και έφραξαν οι αγωγοί», λέει ο κ. Κουσουρνάς.
Παραδέχεται πάντως ότι «ίσως» έπρεπε να είχε καθαριστεί μια ακόμη φορά τα τελευταία έξι χρόνια.
Την ευθύνη στους… πνιγμένους έριξε, μιλώντας στο Mega, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Ιωάννης Μαχαιρίδης. Αφού εξήγησε ότι η γέφυρα της Κρεμαστής είναι μονόδρομος και η κοίτη του ποταμού λειτουργεί ως η αντίθετη κατεύθυνση του ίδιου δρόμου, όταν ρωτήθηκε γιατί δεν έκλεισε ο δρόμος, αφού υπήρχε η προειδοποίηση για έντονη καταιγίδα, τόνισε:
«Όταν βρέχει χρησιμοποιείται ο παράδρομος και οι κάτοικοι της Ρόδου το ξέρουν και δεν περνάνε από εκεί. Οι δύο δάσκαλοι μπορεί να μην ήταν από τη Ρόδο, όμως ο τρίτος, που οδηγούσε, είναι κάτοικος του νησιού και το ήξερε»!
Με τη σειρά του ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Χατζηδιάκος, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι και στην Ιαλυσό και στην Παστίδα υπήρχαν εμφανείς παρεμβάσεις σε ρέματα και ρυάκια, που προκάλεσαν τις ζημιές στα σπίτια.
«Ο δρόμος αυτός χρησιμοποιείται παράλληλα με τη γέφυρα εδώ και 40 χρόνια. Η είσοδος προς την πόλη γίνεται από το οδόστρωμα δίπλα από τη γέφυρα, και η γέφυρα χρησιμοποιείται για την έξοδο προς το αεροδρόμιο.
Εδώ και πολύ καιρό έχει γίνει μια μελέτη για κατασκευή δεύτερης γέφυρας. Όντως η Ρόδος υστερεί σε έργα υποδομών και δεν έχουν υλοποιηθεί για γραφειοκρατικούς ή πολεοδομικούς λόγους».
Συμπτώσεις;
Στο μεταξύ εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός, ότι όλως τυχαίως, χθες αναρτήθηκαν στη «Διαύγεια», από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η κατανομή ποσού 10.961,34 ευρώ για το έργο της αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από τη θεομηνία στις 28 Ιανουαρίου 2011 στο Εθνικό Επαρχιακό Δίκτυο και της δημιουργίας αντιπλημμυρικών έργων αλλά και απόφαση για την έγκριση των τελικών επιμετρήσεων του έργου της αντιπλημμυρικής προστασίας Μαλώνας, Μασάρων και Καλάθου!!!