Η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει στην Αγκυρα την ανησυχία της για την πιθανότητα επέκτασης των τουρκικών γεωτρητικών δραστηριοτήτων προς δυσμάς και, συγκεκριμένα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και στο Αιγαίο, ανέφερε χθες ο Ματ Πάλμερ βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για ευρασιατικές υποθέσεις και ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα δυτικά Βαλκάνια, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για επαφές. Σε συνέντευξη που παραχώρησε, χθες, σε ελληνικά ΜΜΕ, ο κ. Πάλμερ επισήμανε ότι η Ουάσιγκτον εξέφρασε την άποψη προς την Αγκυρα ότι μια τέτοια κίνηση, δηλαδή επέκταση των γεωτρήσεων σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, θα ήταν «εξαιρετικά προκλητική». Eπανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δημοσίως καταδίκασαν τις τουρκικές γεωτρήσεις ως προκλητικές και υπονομευτικές του αισθήματος εμπιστοσύνης που θα έπρεπε να υπάρχει στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι ειδικά οι γεωτρήσεις σε απόσταση εντός των 12 ναυτικών μιλίων από την Αμμόχωστο, είναι ξεκάθαρα παράνομες. Επισήμανε ότι η σχέση ΗΠΑ – Τουρκίας είναι «δύσκολη αλλά σημαντική», ενώ τόνισε πως οι δυσκολίες εντοπίζονται σε μία σειρά ζητημάτων, όπως η προμήθεια ρωσικού εξοπλισμού, η κυπριακή ΑΟΖ, η Συρία, η Βενεζουέλα και το Ιράν.
Ο κ. Πάλμερ περιέγραψε την Αν. Μεσόγειο στην τρέχουσα χρονική περίοδο ως «στρατηγικό χώρο ανταγωνισμού ανάμεσα σε μεγάλες δυνάμεις», ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών την πιο σημαντική απόφαση που έχει ληφθεί στα Βαλκάνια μετά τη Συμφωνία του Ντέιτον (1995), ενώ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αποτυχία της Ε.Ε. να δώσει ευρωπαϊκή προοπτική για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Ο κ. Πάλμερ τόνισε ότι ιδανική περίσταση για επανεξέταση της διπλής υποψηφιότητας Τιράνων και Σκοπίων, θα είναι η Σύνοδος του Μαρτίου του 2020. Ερχόμενος από τα Σκόπια, την Πρίστινα και το Βελιγράδι, όπου βρέθηκε νωρίτερα, ο κ. Πάλμερ έκανε λόγο για «στρατηγικό κόστος» που θα έχει η Ε.Ε. αν δεν ανοίξει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τα δυτικά Βαλκάνια.
Αναφερόμενος στην πιθανότητα αλλαγής κυβέρνησης στα Σκόπια μετά τις εκλογές του Απριλίου, ο κ. Πάλμερ ανέφερε ότι σε κάθε περίπτωση η Ουάσιγκτον θα επισημάνει ότι αναμένει την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο κ. Πάλμερ αναφέρθηκε, επίσης, στις σχέσεις που επιθυμεί να έχει η Αθήνα με τη Μόσχα και το Πεκίνο, επισημαίνοντας ότι η Κίνα και η Ρωσία «δεν είναι σύμμαχοι και εταίροι όπως οι ΗΠΑ». Υπογράμμισε, δε, ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να παραχωρήσει στις χώρες αυτές δυνατότητες άσκησης πιέσεων μέσω συμφωνιών, όπως αυτή για τα δίκτυα 5G. Ο κ. Πάλμερ θα συναντηθεί σήμερα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.