Η «επόμενη μέρα» των μεγάλων καταστροφών

Τις διαδικασίες για τον επαναπατρισμό του πτώματος του Κωνσταντίνου Αργυρόπουλου του Γεωργίου, ηλικίας 50 ετών, εκπαιδευτικού, που βρέθηκε στη Ντάτσα της Τουρκίας και αναγνωρίστηκε από οικείους του χθες το πρωί στο νοσοκομείο των Μούγλων, κίνησε χθες η Ελληνική Πρεσβεία στη Σμύρνη και το Λιμενικό Σώμα.
Τα δύο αδέλφια του καθηγητή επιβεβαίωσαν ότι το πτώμα που βρέθηκε είναι του αδελφού τους.
Παρόντες στη διαδικασία της αναγνώρισης ήταν και δύο υπάλληλοι του ελληνικού προξενείου στη Σμύρνη και ο δήμαρχος Σύμης κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας.
Όπως έγραψε η “δ”, εξαιτίας των σφοδρών καιρικών φαινομένων, που είχαν ως αποτέλεσμα την υπερχείλιση του ποταμού, στη γέφυρα της Κρεμαστής, τo υπ’αριθ. ΡΟΚ – 8165 Ι.Χ. αυτοκίνητο, μάρκας Nissan Almera χρώματος ασημί, ιδιοκτησίας του Κωνσταντίνου Αργυρόπουλου του Γεωργίου, ηλικίας 50 ετών, εκπαιδευτικού, οδηγούμενου από τον ίδιο με συνεπιβάτες τους Ιωάννη Γκίζη του Ευαγγέλου 39 ετών και Αναστασία Κατσαρού του Ιωάννη 27 ετών, κινούμενο με κατεύθυνση από το Παραδείσι προς την Ρόδο, ακινητοποιήθηκε από την ορμή των νερών.
Οι επιβαίνοντες παρέμειναν για λίγη ώρα εντός του οχήματος προσπαθώντας να επικοινωνήσουν για να τους παρασχεθεί βοήθεια, πράγμα που κατέστη αδύνατο, διότι δεν είχαν σήμα στα κινητά τους τηλέφωνα. Αποφάσισαν να βγουν όλοι μαζί από το όχημα κρατώντας ο ένας τα χέρια του άλλου προκειμένου να διασχίσουν κάθετα τον ποταμό.
Στην προσπάθειά τους αυτή, έπεσαν και παρασύρθηκαν από την ορμή των υδάτων. Ο Γκίζης, κατάφερε να συγκρατηθεί από ένα κράσπεδο της βάσης της γέφυρας. Τον είδαν περαστικοί και προσέτρεξαν σε βοήθεια. Το όχημα παρασύρθηκε και βρέθηκε σε απόσταση 200 μέτρων περίπου, εντός της κοίτης του ποταμού. Μια μέρα μετά, στην παραλία της Κρεμαστής, στις εκβολές του ποταμού, βρέθηκε το πτώμα της Κατσαρού, ενώ το πτώμα του Αργυρόπουλου, παρασύρθηκε από τα ρεύματα.
Η Κατσαρού δίδασκε σε σχολείο του Παραδεισίου, ενώ ο Αργυρόπουλος ήταν καθηγητής Αγγλικών.
Στα δικαστήρια οι συγγενείς της τραγικής δασκάλας
Στη δικαιοσύνη προσφεύγει, σύμφωνα με το “Rodosalarm”, η οικογένεια της 27χρονης δασκάλας Αναστασίας Κατσαρού από τα Ψαχνά Ευβοίας που πνίγηκε στα νερά του ποταμού της Κρεμαστής – ένας ποταμός που εντελώς αυθαίρετα και παράνομα έχει μετατραπεί εδώ και 35 χρόνια σε βασική οδική αρτηρία!
Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη απευθυνθεί σε δικηγόρους της Ευβοίας και της Ρόδου οι οποίοι ξεκίνησαν την διαδικασία της κατάθεσης αγωγής κατά του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και υποβολής μηνύσεων εναντίον εκείνων των τοπικών παραγόντων που μετέτρεψαν τον ποταμό σε δρόμο, παρά το γεγονός ότι αυτό εγκυμονούσε πάντα θανάσιμους κινδύνους κάθε χειμώνα για όλους τους διερχόμενους.
Οι συγγενείς της άτυχης δασκάλας είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν διεκδικώντας αποζημίωση για μια ζωή που χάθηκε τόσο νωρίς, όπως και για την τεράστια ψυχική οδύνη που έχουν υποστεί. Ταυτόχρονα με την υποβολή μηνύσεων θα ζητήσουν τον κολασμό εκείνων που ευθύνονται για την τραγωδία.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην ίδια κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί και ο δάσκαλος Ιωάννης Γκίζης που επέβαινε στο ίδιο αυτοκίνητο με τη δασκάλα.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ
ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ
Στο μεταξύ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της καταγραφής των πληγέντων από τις επιτροπές που έχουν συσταθεί.
Μέχρι στιγμής αίτηση για αποζημίωση και παροχή βοήθειας έχουν υποβάλει 180 νοικοκυριά, 83 επιχειρήσεις και 133 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων στην Ιαλυσό.
15 νοικοκυριά και 5 επιχειρήσεις στην Παστίδα, 5 νοικοκυριά και 5 επιχειρήσεις στις Καλυθιές, 26 νοικοκυριά, 3 επιχειρήσεις, 8 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων στ’ Αφάντου.
Πέντε αιτήσεις έχουν υποβληθεί για καταστροφές σε κτήματα και τοιχία στ’ Αφάντου.
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο γραφείο του δήμαρχου κ. Στάθη Κουσουρνά με την συμμετοχή εμπειρογνωμόνων απο τα αρμόδια υπουργεία. Συμμετείχε και η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου που δήλωσε τα ακόλουθα:
«Σήμερα το πρωί είχαμε μια συνάντηση με το δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά, υπηρεσιακούς παραγόντες και εννέα ειδικούς μηχανικούς, που ήρθαν από το υπουργείο υποδομών για να στελεχώσουν τα συνεργεία, που είναι στην περιοχή της Ιαλυσού και να προχωρήσουν την καταγραφή των ζημιών σε οικίες και επιχειρήσεις. Την επόμενη ημέρα αυτό που έχει σημασία είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες γρήγορα και να νικηθεί η γραφειοκρατία. Αυτό γίνεται για να μπορέσουν οι πληγέντες να πάρουν τα χρήματά τους άμεσα».
Η κ. Καλογήρου αναφέρθηκε και στη σύσκεψη που έγινε με τους μηχανικούς οδοποιΐας που ήρθαν για να συνδράμουν την Περιφέρεια στο έργο της αποκατάστασης των ζημιών.
«Οι μηχανικοί έχουν μεταβεί στις πληγείσες περιοχές για να καταγράψουν τις ζημιές. Μετά την καταγραφή με άδειες που θα εκδοθούν από την αρμόδια υπηρεσία θα γίνουν οι αποκαταστάσεις. Δεν είναι στιγμές να αναζητούν οι ιδιώτες μηχανικούς για να γίνουν οι εργασίες στις οικίες και τις επιχειρήσεις», δήλωσε η κ. Καλογήρου.
Σε ερώτηση πότε θα δοθεί το πρώτο βοήθημα στους ανθρώπους που έχουν πληγεί από τη θεομηνία στη Ρόδο και στη Ψέριμο, η κ. Καλογήρου δήλωσε:
«Κάνουμε ένα αγώνα δρόμου όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και τα υπουργεία για να καταφέρουμε να καταβληθούν όσο γίνεται πιο σύντομα τα χρήματα στους πληγέντες σε Ρόδο και Ψέριμο».
Η κ. Καλογήρου δήλωσε πως οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα με κρατική μέριμνα δείχνουν πως ο στόχος είναι να δοθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους.
Στις ενέργειες που γίνονται από την Περιφέρεια αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
«Είμαστε σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να δοθούν στους πληγέντες οι αποζημιώσεις και να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στις υποδομές. Επειδή έχουμε το συντονισμό και την ευθύνη θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να λάβουν το πρώτο βοήθημα οι 210 πολίτες που έχουν δηλώσει στη Ρόδο και οι 17 στην Ψέριμο. Ετοιμάσαμε τα σχετικά έγγραφα. Είμαστε σε συνεχή συνεννόηση με τα αρμόδια υπουργεία. ¶μεσα θα σταλούν τα χρήματα στους δήμους Ρόδου και Καλυμνίων. Τα χρήματα θα δοθούν άμεσα στους πληγέντες», δήλωσε ο κ. Μαχαιρίδης.
Σε ερώτηση για το κόστος των ζημιών, ο κ. Μαχαιρίδης δήλωσε:
«Για την Ψέριμο οι ζημιές υπολογίζονται σε 40.000 ευρώ. Υπάρχουν προβλήματα στις υποδομές και ζημιές στα κτίσματα. Σε ό,τι αφορά τη Ρόδο ξέρετε πως κινούνται τέσσερα κλιμάκια. Εχουν λάβει τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από τους πολίτες και ξεκίνησαν τις καταγραφές. Υπάρχει και επιτροπή που ασχολείται με τις ζημιές στα κτίσματα. Συγκεντρώνουμε αιτήσεις από την ΕΛΑΣ, τα ΚΕΠ, το Δήμο και το ΕΒΕΔ για τις επιχειρήσεις».
Συγκροτήθηκαν και επιτροπές, όπως δήλωσε ο κ. Μαχαιρίδης, για να καταγράψουν τις ζημιές στις Καλυθιές και τ’ Αφάντου.
Σε ερώτηση για τα αντιπλυμμηρικά έργα στις περιοχές της Νότιας Ρόδου που επλήγησαν από τη φωτιά το καλοκαίρι ο κ. Μαχαιρίδης δήλωσε, πως οι αναγκαίες παρεμβάσεις έχουν ήδη γίνει.
Για τα αντιπλημμυρικά έργα στο υπόλοιπο νησί, ο κ. Μαχαιρίδης τόνισε τα ακόλουθα:
“Επειδή τα πράγματα πρέπει να γίνονται σωστά, μας έγινε ενημέρωση από ειδικούς στις υποδομές. Αυτό που μας είπαν είναι ότι οι υποδομές άντεξαν. Έχουν βέβαια δημιουργηθεί προβλήματα. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει σε μια γέφυρα που πρέπει να αντικατασταθεί με νέα. Θα πρέπει να γίνει υδραυλική μελέτη για τη λεκάνη απορροής που περιλαμβάνει την Κρεμαστή, την Παστίδα και την Ιαλυσό. Πρέπει να εξεταστούν και τα ρέματα που καταλήγουν στον ποταμό. Θα εκτιμηθεί αν θα προχωρήσουμε σε άλλες κατασκευές».
Ο κ. Μαχαιρίδης αναφέρθηκε και στην αναβολή της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου.
«Δεν μπορεί να γίνει τώρα η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου εξαιτίας των γεγονότων. Θα είμαστε εδώ για όσο καιρό χρειαστεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Θα πραγματοποιηθεί σε λίγο καιρό διπλή συνεδρίαση του σώματος στη Σύρο», δήλωσε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
Στη σύσκεψη που έγινε το πρωί στο γραφείο του δημάρχου κ. Κουσουρνά αναφέρθηκε ο γραμματέας του Δήμου Ρόδου κ. Παύλος Τσίπρας:
«Πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων για το συντονισμό των συνεργείων καταγραφής των ζημιών πάσης φύσεως το ταχύτερο δυνατό. Ζητήθηκε η συνδρομή μας για να τελειώσει η καταγραφή των ζημιών που έχουν προκληθεί στα κτήρια», δήλωσε ο γραμματέας του Δήμου Ρόδου κ. Παύλος Τσίπρας και πρόσθεσε πως έχουν συγκροτηθεί πέντε επιτροπές.
«Κλιμάκιο του Δήμου Ρόδου καταγράφει και τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε υποδομές. Θα γίνει και δεύτερη αξιολόγηση», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
Όπως ανακοινώθηκε η ζημιά σε Ζωικό Κεφάλαιο περιορίζεται σε μια εκμετάλλευση στην Παστίδα ενώ στο Φυτικό Κεφάλαιο έχουν μέχρι στιγμής δηλωθεί και αποτιμηθεί ζημιές στην Κρεμαστή, στη Δαματριά, στην Αρχίπολη και στ’ Αφάντου.
Υπενθυμίζεται στους παραγωγούς ότι οι αναγγελίες ζημιών στους ανταποκριτές ΕΛ.Γ.Α. σε κάθε Δημοτική Ενότητα πρέπει να γίνονται εντός 2 ημερών για απώλεια ζώων και εντός 15 ημερών για ζημιές σε καλλιέργειες.