Αθλητικά

Η «τέχνη» του Bruce Lee στη Ρόδο!

Από το 2015 μέσω του Αθλητικού Συλλόγου Πολεμικών Τεχνών  «ΖΕΥΣ» ξεκίνησε να διδάσκεται και στη Ρόδο η γνωστή για τους παλιούς πρωταρχική τέχνη του φημισμένου δασκάλου-ηθοποιού Bruce Lee, το Wing chun kung fu  (Γουίν-τσουν Κουνγκ Φου) στη οδό Αθηνών 3 στην Ανάληψη της Ρόδου.

-Τι ακριβώς είναι το Wing Chun Kung Fu  και από πού προέρχεται;

Το Γουίν-τσουν (κινέζικα: 詠春) (WING CHUN KUNG FU – Γουίν-τσουν Κουνγκ Φου) είναι μία κινέζικη πολεμική τέχνη η οποία έχει τις ρίζες της στη Νότια Κίνα. Το Γουίν-τσουν είναι μία από τις πιο δημοφιλείς πολεμικές τέχνες και είναι το στιλ που αρχικά ασκούσε ο γνωστός  για τους παλιούς  διάσημος Μπρούς Λι.  Ο Μπρους Λι διδάχτηκε την τέχνη του Γουίν Τσουν από τον( Yip man)  Γίπ Μαν σε ηλικία μόλις δεκατριών ετών. Ο Γίπ Μαν δίδαξε επίσης, τον γνωστό σε όλους μας, μεγάλο δάσκαλο του Γουίν Τσούν Γουίλιαμ Τσένγκ (William Cheung). Ο Γουίλιαμ Τσενγκ πέρασε το σύστημα σε πολλούς άλλους μαθητές του, ένας εκ των οποίων και ο Dai-Sifu Kουτσογιάννης Αντώνιος όπου  με την σειρά του στο Sifu Γκορίτσα Χρήστο , Sifu Κανελλόπουλο Ιωάννη και αυτός μαζί με τον Εκπαιδευτή Sidai Μαργαρίτη Σταύρο  το  ασκούν στο Νησί τις Ρόδου από το 2015 .

Το Γουίν Τσουν πιστεύεται ότι επινοήθηκε, γύρω στο 1700μ.Χ., από μία γυναίκα, την βουδίστρια μοναχή Νίγκ Μούι (Ng Mui), η οποία είχε μία μαθήτρια που ονομαζόταν Γίμ Γουίν Τσουν (Yim Wing Chun). Το όνομα Γουίν Τσουν σημαίνει «Ελπίδα για το μέλλον». Επίσης το Γουίν Τσούν είναι ένας συνδυασμός τεχνικών του γερανού και του φιδιού που αναπτύχθηκε από τους μοναχούς του Νότιου Ναού του Σαολίν στην επαρχία Φουτζιέν (Fujian).

-Πόσο αποτελεσματικό είναι στην σημερινή εποχή;

Το σύστημα Γουίν Τσουν Κουνγκ Φου δίνει έμφαση στην ταυτόχρονη άμυνα και επίθεση. Αποτελείται από απλές, σύντομες, άμεσες κινήσεις (ευθείες γροθιές – χαμηλά και μέτρια λακτίσματα), οι οποίες αποσκοπούν στην εξάλειψη της σπατάλης ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνονται γρηγορότερα οι αντεπιθέσεις.

Επίσης, υπάρχουν κάποιες ασκήσεις όπως το Τσί Σάο (Chi Sao) ή αλλιώς «Κολλημένα Χέρια» (Sticky hands) όπου οι μαθητευόμενοι αρχίζουν και μαθαίνουν από την “αφή” του αντιπάλου πως να κινούν τα χέρια τους. H άσκηση Τσί Σάο, όπως την κάνει το Γουίν Τσουν, είναι μοναδική στον κόσμο των πολεμικών τεχνών. Στα κολλημένα χέρια αρχικά αναπτύσσεται η ευαισθησία της επιδερμίδας στη αφή του αντιπάλου και με τα χρόνια η αίσθηση αυτή αναπτύσσεται σε απίστευτο βαθμό.

Κατανοείς την κίνηση του αντιπάλου προτού γίνει, καθώς διαισθάνεσαι το ηλεκτρικό ρεύμα που περνάει στους μύες για να τους δώσει κίνηση μέσα από το νευρικό σύστημα. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι ένας μαθητής του Γουιν Τσούν δεν χρειάζεται να βλέπει για να αμυνθεί.

Όπως και άλλα εσωτερικά συστήματα Κουνγκ Φου, το Γουίν Τσουν βελτιώνει και διατηρεί την σωματική και πνευματική υγεία μέχρι και τα βαθιά γεράματα. Είναι λοιπόν μία τέχνη που μπορείς να ασκείς ακόμα και πάνω από τα εβδομήντα! Είναι ιδανικό για γυναίκες (η συμβολή της Γιμ Γουιν Τσουν ήταν σημαντική στην ανάπτυξη του συστήματος) γιατί είναι μια τέχνη με κυρίως πνευματικές απαιτήσεις και όχι μόνο σωματικές όπως άλλα σπορ πολεμικών τεχνών.

Επίσης, χρησιμοποιείται η «Ξύλινη Κούκλα» (Wooden Dummy) η οποία προσομοιάζει με ένα άνθρωπο. Πάνω στη “Ξύλινη Κούκλα” οι εξασκούμενοι εκτελούν διάφορες τεχνικές, βελτιώνοντας την στάση τους και αποκτώντας μεγαλύτερη δύναμη και ταχύτητα στα χέρια τους.

Τέλος, στο Γουίν Τσούν υπάρχουν δύο τεχνικές με όπλα, τα «Butterfly Knives» και το «Μακρύ Κοντάρι (Long Pole)».

Η τεχνική του Γουίν Τσουν δεν χρησιμοποιεί την δύναμη ενάντια στη δύναμη όπως άλλες πολεμικές τέχνες .Αυτή η πολεμική τέχνη είναι αποτελεσματική, πρακτική, οικονομική (από άποψη χρόνου) χρησιμοποιεί για κτυπήματα όλα τα μέρη του σώματος (δάκτυλα, γροθιά, αγκώνες, ώμο, κεφάλι, δόντια, πόδια, γόνατα) και είναι εύκολη να διδαχθεί. Παρ’όλ’αυτά, απαιτεί υπομονή και απόλυτη πειθαρχία. Οι ασκούμενοι του Γουίν Τσουν υποστηρίζουν ότι είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστήματα πολεμικών τεχνών μιας και είναι καθαρόαιμη street fight, πολεμική τέχνη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου