Στην Αντεισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Μαρία Σοφία Βαϊτση διαβιβάστηκε η δικογραφία, μετά το πέρας της σχετικής προκαταρκτικής εξέτασης, για μια υπόθεση “διαφθοράς”, που εκκρεμεί από το 2011, στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ Ρόδου.
Για την υπόθεση, όπως έγραψε η “δ”, έχει διενεργηθεί Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) από την προϊσταμένη του Περιφερειακού Υποκαταστήματος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ηρακλείου Κρήτης, σε εκτέλεση εντολής της διοίκησης του ασφαλιστικού οργανισμού.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες η διοίκηση του ΙΚΑ αναμένει τα αποτελέσματα της ποινικής έρευνας για περαιτέρω ενέργειες.
Αφορμή για τη συγκεκριμένη έρευνα αποτέλεσαν εμπιστευτικές αναφορές του πρώην διευθυντή του ΙΚΑ Ρόδου κ. Ιωάννη Παπαντωνίου αλλά και δύο υπηρεσιακά σημειώματα της προϊσταμένης του Τμήματος Εσόδων κ. Ερασμίας Μοσχογιάννη και της υπαλλήλου του ιδίου τμήματος κ. Ουρανίας Βαφειάδου.
Ο καταγγελλόμενος υπάλληλος έχει καταδικαστεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες πειθαρχικώς, σε τρίμηνη αργία από τα καθήκοντά του.
Σύμφωνα με όσα είχαν προκύψει πριν τη διενέργεια της Ε.Δ.Ε., μετά από επικοινωνία του Γενικού Διευθυντή της Τράπεζας Δωδεκανήσου με τον κ. Παπαντωνίου, διαπιστώθηκε ότι την 31η Μαΐου 2010 είχε κατατεθεί στην τράπεζα η υπ’ αριθμ. 2663/25-05-10 πλαστή Βεβαίωση Ασφαλιστικής Ενημερότητας, από ομόρρυθμη επιχείρηση της Ρόδου.
Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Παπαντωνίου με τον εκπρόσωπο της εταιρείας προέκυψε ότι η επίμαχη βεβαίωση είχε χορηγηθεί από υπάλληλο του τμήματος εσόδων κοινών επιχειρήσεων. Από την έρευνα που διενεργήθηκε στα πλαίσια της Ε.Δ.Ε. και συγκεκριμένα από τις ληφθείσες μαρτυρικές καταθέσεις και τα παραστατικά στοιχεία του φακέλου διαπιστώθηκε ότι την 25η Μαΐου 2010 ο υπάλληλος συνέταξε με ψευδή στοιχεία και χορήγησε βεβαίωση μη οφειλής αναρμοδίως στην επιχείρηση.
Πιο συγκεκριμένα την 23η Απριλίου 2010 μετέβη στο ΙΚΑ Ρόδου ένας κάτοικος της Ρόδου, εκπρόσωπος της ανώνυμης εταιρείας και ομόρρυθμο μέλος στην επιχείρηση που προαναφέραμε, προκειμένου να ζητήσει τον έλεγχο και τη ρύθμιση οφειλών στις δύο επιχειρήσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 19 Ν. 3833/2010. Από χειρόγραφη σημείωση που έχει τεθεί επί του σώματος της αίτησης, που αφορά την ανώνυμη εταιρεία, προκύπτει ότι η διεκπεραίωσή της χρεώθηκε στον αρμόδιο υπάλληλο, ο οποίος διενήργησε έλεγχο και στις δύο επιχειρήσεις, καταλογίζοντας τις οφειλόμενες εισφορές.
Για την ανώνυμη εταιρεία εκδόθηκε την 23η Μαΐου 2010 απόφαση για τη ρύθμιση οφειλών με τις διατάξεις του Ν. 3833/2010 ενώ για την ομόρρυθμη εταιρεία οι βεβαιωμένες οφειλές παρέμειναν αρύθμιστες. Εν συνεχεία, εκπρόσωπος της επιχείρησης κατέθεσε στο ΙΚΑ αίτηση χορήγησης βεβαίωσης μη οφειλής για χρήση σε τράπεζες, που αφορούσε την ανώνυμη εταιρεία.
Επί του σώματος της ανωτέρω αίτησης, την οποία παρέλαβε ο υπάλληλος, δεν έχει τεθεί σφραγίδα της ανωτέρω επιχείρησης και ενώ ως επωνυμία είχαν αρχικά αναγραφεί τα στοιχεία της επιχείρησης ανώνυμης εταιρείας, χωρίς να αναγραφεί ο αντίστοιχος ΑΜΕ, εν συνεχεία η επωνυμία διεγράφη με στυλό και στη θέση της ετέθη η επωνυμία της ομόρρυθμης εταιρείας.
Ο υπάλληλος στη συνέχεια φέρεται να έθεσε επί της επίμαχης αίτησης την υπογραφή του προκειμένου να βεβαιώσει ότι η επιχείρηση ήταν ενήμερη και χωρίς να την παραδώσει μαζί με τα συνημμένα παραστατικά στην υπάλληλο η οποία την 25η Μαΐου 2010 διεκπεραίωνε τη συναλλαγή για τη χορήγηση βεβαιώσεων μη οφειλής, τη διαβεβαίωσε ότι είχε προβεί σε έλεγχο της επιχείρησης και εκκρεμούσε μόνο να τεθεί αριθμός πρωτοκόλλου στην αίτηση.
Με πρόσχημα το φόρτο εργασίας στη συναλλαγή, ο εν λόγω υπάλληλος φέρεται να καταχώρησε ο ίδιος στο βιβλίο Πρωτοκόλλου Ασφαλιστικών Ενημεροτήτων τα στοιχεία της ομόρρυθμης επιχείρησης. Στη συνέχεια φέρεται να παρέλαβε από το φαξ την απάντηση σε τηλεομοιοτυπία, η οποία στο πεδίο «κατάσταση» της ανωτέρω επιχείρησης έφερε την ένδειξη «οφειλέτης (401)» και ακολούθως, εξακολουθώντας να μην παραδίδει τα παραστατικά στην υπάλληλο, της υπαγόρευσε τα αναγκαία για την έκδοση της βεβαίωσης στοιχεία.
Οπως ωστόσο προκύπτει από το σώμα της από 25 Μαϊου 2010 βεβαίωσης μη οφειλής και τις ληφθείσες μαρτυρικές καταθέσεις, ο υπάλληλος υπαγόρευσε την επωνυμία, το ΑΜΕ και το ΑΦΜ της ομόρρυθμης επιχείρησης πλην όμως κατά το μέρος της βεβαίωσης που αφορούσε στο ερώτημα, εάν η επιχείρηση έχει οφειλές ή όχι, υπαγόρευσε στην υπάλληλο ότι η επιχείρηση έχει ρυθμίσει την οφειλή σε δόσεις σύμφωνα με απόφαση του διευθυντή, η οποία αφορούσε ρυθμισμένη οφειλή της ανώνυμης εταιρείας.
Ακολούθως, ο υπάλληλος παρέλαβε την εκδοθείσα σε τρία αντίγραφα βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας, ισχυριζόμενος ότι θα την προωθήσει ο ίδιος στην προϊσταμένη για υπογραφή. Αντί αυτού ωστόσο, παρέλαβε τη στρογγυλή σφραγίδα του υποκαταστήματος από το γραφείο της Προϊσταμένης Εσόδων και αναρμοδίως έθεσε αυτή επί της εκδοθείσας βεβαίωσης μη οφειλής και εν συνεχεία έθεσε την υπογραφή του επί της ένδειξης «Ο Δ/ντής κ.ε» και του προεκτυπωμένου επί του εντύπου ονοματεπωνύμου της Προϊσταμένης Εσόδων.
Εν συνεχεία και σύμφωνα πάντα με την Ε.Δ.Ε., χωρίς να παραδώσει τα αντίστοιχα παραστατικά στην αρμόδια υπάλληλο, προκειμένου να αρχειοθετηθούν, την ενημέρωσε ψευδώς ότι η από 25 Μαΐου 2010 βεβαίωση δεν χορηγήθηκε καθώς υπήρχαν οφειλές σε συνυπεύθυνη εταιρεία. Ακολούθως, μετά το πέρας του ωραρίου του και εκτός του χώρου εργασίας, παρέδωσε στον εκπόσωπο της εταιρείας την επίμαχη ασφαλιστική ενημερότητα ο οποίος κατά την ημερομηνία χορήγησης παρουσίαζε βεβαιωμένες και μη ρυθμισμένες οφειλές κύριων εισφορών 198.225,22 ευρώ πλέον π.τ. 41.321,52 ευρώ.