Ρεπορτάζ

Σε εξέλιξη τα έργα στην Φιλέρημο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την εκτέλεση έργων που έχουν ξεκινήσει στα τελευταία χρόνια από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην Φιλέρημο. Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2008 με τότε δήμαρχο τον σημερινό σύμβουλο σε τεχνικά έργα κ. Στέργο Στάγκα, ο οποίος μέχρι σήμερα καταβάλλει προσπάθειες για την ολοκλήρωση των έργων (συνολικά) στην Μονή. Το χρονοδιάγραμμα των εργασιών για τις παρεμβάσεις που γίνονται στην περιοχή και στο κωδωνοστάσιο, είναι έως το τέλος του 2020.
«Έχουν γίνει τέσσερις παρεμβάσεις-εργασίες στην περιοχή Φιλερήμου. Η μία ήταν μετά τις μεγάλες πλημμύρες όπου προστέθηκαν προστατευτικά τοιχία αντιστήριξης, στην περιοχή Προφήτης Ηλίας (προϋπολογισμού 150.000 ευρώ). Είναι ένα έργο το οποίο έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί επί θητείας του νυν περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου. Το δεύτερο έργο που έγινε και ανήκει στο επαρχιακό δίκτυο στους πρόποδες της Φιλερήμου, αφορά τον ηλεκτροφωτισμό με τοποθέτηση λαμπτήρων τύπου LED σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία. Η χρηματοδότηση έγινε και πάλι από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, (προϋπολογισμού 180.000 ευρώ). Υπολείπονται ακόμη κάποιες εργασίες στο κλειστό γυμναστήριο του μπάσκετ όπου θα τοποθετηθούν λαμπτήρες για ενίσχυση της τάσης» δήλωσε στην “δημοκρατική” ο κ. Στέργος Στάγκας.
ΤΟ “ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΟ”
ΚΩΔΩΝΟΣΤΑΣΙΟ
ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ
Όσον αφορά στο κωδωνοστάσιο της Μονής Φιλερήμου, οι ενέργειες και όλες οι προσπάθειες ξεκίνησαν το 2008, επί δημαρχίας μου τότε στην Ιαλυσό, όπου με την σύσταση της επιτροπής από την αρχαιολογική υπηρεσία, ανεδείχθη το πρόβλημα της κατάρρευσης, όπως δηλώνει σήμερα ο κ. Στάγκας έπειτα από τόσα χρόνια:
«Δυστυχώς, η σύμβαση που είχαμε κάνει εμείς το 2008 ως πρώην Δήμος Ιαλυσού, δεν συνεχίστηκε με την δημιουργία του ενιαίου Δήμου Ρόδου με αποτέλεσμα, το 2015, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος να εντάξει το έργο, με 310.000 ευρώ προϋπολογισμό. Το κωδωνοστάσιο της Μονής Φιλερήμου έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της ΠΝΑι με επίβλεψη της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έχει εφαρμοστεί σε δημόσιο κτήριο, μια πρωτοπόρα τεχνολογία για την συντήρησή του. Ας μην ξεχνάμε πως το κωδωνοστάσιο του Ιερού Ναού Παναγιάς Φιλερήμου, αποτελεί μνημείο ιδιαίτερης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας. O Ναός της Παναγιάς Φιλερήμου είναι κηρυγμένο ιστορικό, διατηρητέο μνημείο, εντός αρχαιολογικού χώρου. Οι φθορές που έχει υποστεί στο πέρασμα του χρόνου, κατέστησαν επιτακτική την παρέμβαση αποκατάστασης. Είναι ένα έργο που αφορά την προστασία ενός από τα σημαντικότερα τοπόσημα στο νησί της Ρόδου, από τα σεβάσματα της χριστιανοσύνης και ένα από τα αξιολογότερα τουριστικά αξιοθέατα, που δέχεται ετησίως εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών. Η απεμπλοκή του έργου και η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας, οφείλεται αποκλειστικά στην ισχυρή βούληση και την επιμονή του κ. Χατζημάρκου, παρά τις πολύχρονες καθυστερήσεις -με ίδιους πόρους».

Σημειώνεται ότι από το 2004, υπήρχε μια μελέτη για την ανάδειξη – διαμόρφωση των χώρων της Φιλερήμου. Τον Μάρτιο του 2004, η μελέτη αυτή εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Όταν ξεκίνησε το ΕΣΠΑ, μεταξύ των άλλων έργων που εντάχθηκαν για το Νομό Δωδεκανήσου (π.χ. το Μουσείο της Τήλου, οι παρεμβάσεις στην Ιερά Μονή Ευαγγελιστή στην Πάτμο, ο λόφος του Αγίου Στεφάνου στο Μόντε Σμιθ, ο λόφος της αρχαίας Ιαλυσού κ.λπ.) ήταν η ευκαιρία για να ενταχθεί και το εν λόγω έργο.
Σύμφωνα με τον κ. Στάγκα, το χρονοδιάγραμμα των εργασιών τοποθετείται στο τέλος του 2020 ενώ υπάρχει και μελέτη για να αναδειχθεί και το εσωτερικό της εκκλησίας με την συντήρηση των εικόνων-τοιχογραφιών.
«Σημαντικές παρεμβάσεις θα γίνουν και στο βυζαντινό κάστρο, όπου θα γίνουν μεγάλες και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε εκτενές επίπεδο για την καθαριότητα, δημιουργία περιφράξεων, γραφείων κ.λπ. μέχρι και χώρων στάθμευσης. Αυτά τα έργα στην συγκεκριμένη περιοχή γίνονται για πρώτη φορά από την εποχή της Απελευθέρωσης έως… σήμερα. Πρόκειται για σοβαρές παρεμβάσεις που χρειάστηκαν πολλά χρόνια αλλά τελικά τα καταφέραμε! Μην ξεχνάτε ότι ‘πολεμάω’ γι αυτά τα έργα από το 2008 ενώ ήδη από το 2004, ξεκίνησαν οι πρώτες μελέτες» κατέληξε ο κ. Στάγκας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου