Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας τονίζει ότι σε έναν κλάδο όπως ο τουρισμός που φέτος έδειξε ότι έχει τη δυναμική να φέρει την ελληνική οικονομία μπροστά και να βγάλει τη χώρα από την κρίση, η οποιαδήποτε αλλαγή στο θεσμικό ή επιχειρηματικό πλαίσιο ελλοχεύει ανεξέλεγκτους κινδύνους.
Σχετικά με τη δημοσιευμένη έκθεση του ΟΟΣΑ υπάρχει και μια σειρά προτάσεων, οι οποίες αναφέρονται στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος και στον ελληνικό τουρισμό, το ΞΕΕ αναφέρει ότι τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν τις ρίζες τους στην υπερφορολόγηση, στα κάθε λογής χαράτσια και στην ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας. Δεν επιλύονται, συνεπώς, με γραφειοκρατικού τύπου μέτρα, όπως αυτά που προτείνει ο ΟΟΣΑ.
“Είναι προφανές ότι στην προσπάθεια του ΟΟΣΑ να καταθέσει προτάσεις για το σύνολο της εθνικής οικονομίας, έχουν υπάρξει και αστοχίες, λόγω ελλείψεως γνώσης της ελληνικής πραγματικότητας. Δυστυχώς, καθ’όλη τη διάρκεια σύνταξης της μελέτης, εμείς, ουδέποτε κληθήκαμε -σε αντίθεση με άλλους φορείς- να συζητήσουμε, να υποστηρίξουμε ή να υποβοηθήσουμε αυτήν την προσπάθεια”, τονίζει το ΞΕΕ. “Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος επί 78 συναπτά έτη υπηρετεί με αφοσίωση τον ελληνικό τουρισμό, την ελληνική οικονομία και την ελληνική ξενοδοχία και αυτό θα συνεχίσει να κάνει και στο μέλλον.
Είναι σαφές σε όλους εμάς τους επαγγελματίες του κλάδου ότι τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν τις ρίζες τους στην υπερφορολόγηση, στα κάθε λογής χαράτσια και στην ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας.
Δεν επιλύονται, συνεπώς, με γραφειοκρατικού τύπου μέτρα, όπως αυτά που προτείνει ο ΟΟΣΑ, που μόνο ως στάχτη στα μάτια για τη διαιώνιση του προβλήματος μπορεί να εκληφθούν, αλλά απαιτούν ουσιαστικές τομές και αλλαγή νοοτροπίας απέναντι στον κλάδο, ζητήματα για τα οποία το ΞΕΕ πιέζει και εργάζεται καθημερινά.
Είναι επίσης σαφές, ότι σε έναν κλάδο όπως ο τουρισμός που φέτος έδειξε ότι έχει τη δυναμική να φέρει την ελληνική οικονομία μπροστά και να βγάλει τη χώρα από την κρίση, η οποιαδήποτε αλλαγή στο θεσμικό ή επιχειρηματικό πλαίσιο ελλοχεύει ανεξέλεγκτους κινδύνους.
Ελπίζουμε οι δυο αυτές επισημάνσεις να είναι εξίσου σαφείς και στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει και τον τελικό λόγο σχετικά”.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/xee-ta-provlimata-ton-xenodochion-den-epilionte-me-grafiokratikou-tipou-metra-opos-protini-o-oosa/