«Πληρώνουμε τους λαθεμένους σχεδιασμούς του παρελθόντος»

«Η ίδια η πολιτεία, η κεντρική κυβέρνηση, ουδέποτε απέδωσε στη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα όσα μας αναλογούν από τη συμμετοχή μας στο ΑΕΠ της χώρας μας μέσω του τουρισμού. Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Έτσι, υποδομές που χρειαζόμασταν, απλώς δεν έγιναν ποτέ».
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή της στη «δ», η βουλευτής του κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες» κ. Μίκα Ιατρίδη και προσθέτει πως η εκάστοτε κεντρική κυβέρνηση πρέπει να δει τι έσοδα έχει από τα νησιά του νομού και αναλόγως να τους εξασφαλίσει τις κατάλληλες υποδομές, ώστε οι καταστροφές από τα καιρικά φαινόμενα να είναι περιορισμένες.
«Θα πρέπει βέβαια και η αυτοδιοίκηση να καλέσει όλους τους φορείς και να φτιάξουμε επιτέλους ένα σχέδιο, μια κοινή συμφωνία, με την οποία οι ανάγκες μας για ανάπτυξη δεν θα συνδυάζονται με το, μέχρι πρότινος, αλόγιστο κτίσιμο και μπάζωμα των ρεμάτων και των χείμαρρων», δηλώνει η κ. Ιατρίδη.
Σε ερώτηση σχετικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα από την κυβέρνηση η Ιατρίδη δηλώνει:«Μέχρι στιγμής, όσα έχουν ανακοινωθεί είναι ψίχουλα μπροστά στο μέγεθος των υλικών ζημιών. Αυτή είναι μια πραγματικότητα, επαναλαμβάνω, ανεξάρτητα από την κομματική θέση του καθενός. Από εκεί και πέρα, έστω και καθυστερημένα, οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν πλήρη και σαφή εικόνα των προβλημάτων και θέλω να πιστεύω ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να τα αντιμετωπίσουν και να δώσουν λύσεις».
Η κ. Ιατρίδη αναφέρεται στο θέμα των αλλαγών στο χωροταξικό των ΟΤΑ αλλά και στο φλέγον ζήτημα των πλειστηριασμών.
Η συνέντευξη της κ. Μίκας Ιατρίδη, αναλυτικά:

• Τι έφταιξε τελικά και προκλήθηκαν τόσο σοβαρές καταστροφές στο νησί μας από την πρόσφατη θεομηνία;
Αυτοί που έπρεπε να είχαν πάρει τα απαραίτητα, όσο και αυτονόητα, μέτρα για να αποτραπεί το ενδεχόμενο τέτοιων καταστροφών, δυστυχώς δεν τα πήραν. Λυπάμαι που το λέω, αλλά όταν ξέρουμε ότι κάθε χρόνο έχουμε έντονες βροχοπτώσεις, όταν ξέρουμε, από προηγούμενη εμπειρία, τα σημεία που είναι τα πιο επικίνδυνα και δεν γίνεται τίποτα από τις αρχές, είναι επόμενο να έχουμε αυτές τις καταστροφές και να θρηνήσουμε τους τέσσερις συνανθρώπους μας.
Από την άλλη, πληρώνουμε και τους λαθεμένους σχεδιασμούς του παρελθόντος και ότι, τελικά, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, αυτοί που είχαν τις τύχες του τόπου στα χέρια τους δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες υποδομές για το νησί μας. Όταν συζητάμε για έναν δρόμο εδώ και είκοσι χρόνια, είναι προφανές ότι τα πράγματα δεν έχουν γίνει όπως θα έπρεπε.

• Θεωρείτε πως υπάρχουν ευθύνες για όσα συνέβησαν κατά την θεομηνία και σε ποιους θα πρέπει να αποδοθούν καθώς τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους;
Εκ του τραγικού αποτελέσματος προκύπτει ότι υπάρχουν σοβαρές ευθύνες. Δεν θέλω να μπω στο ρόλο του εισαγγελέα. Πιστεύω ότι όλοι οι Δωδεκανήσιοι έχουν σαφή εικόνα για το ποιοι είναι υπεύθυνοι για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τη θεομηνία. Μια καλύτερη προετοιμασία, όπως ο έγκαιρος καθαρισμός των ρεμάτων, θα είχε μετριάσει σίγουρα τη μανία του νερού και δεν θα είχαμε αυτής της έκτασης τις καταστροφές και την τραγική απώλεια των συνανθρώπων μας.Ελπίζω την επόμενη φορά, γιατί οι κλιματικές συνθήκες αλλάζουν, να είμαστε πιο έτοιμοι και καλύτερα πληροφορημένοι.

• Τη στιγμή που σύμφωνα με τον κ. Λέκκα κάνουν την εμφάνισή τους τέτοια άγρια φυσικά φαινόμενα τι θα πρέπει να γίνει από την πολιτεία και από την αυτοδιοίκηση;
Το πρόβλημα είναι διαχρονικό. Κατ’ αρχήν, η ίδια η πολιτεία, η κεντρική κυβέρνηση, ουδέποτε απέδωσε στη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα όσα μας αναλογούν από τη συμμετοχή μας στο ΑΕΠ της χώρας μας μέσω του τουρισμού. Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Έτσι, υποδομές που χρειαζόμασταν, απλώς δεν έγιναν ποτέ.
Συνεπώς, το βασικό κατά την άποψή μου είναι η εκάστοτε κεντρική κυβέρνηση να δει τι έσοδα έχει από τα νησιά μας και αναλόγως να τους εξασφαλίσει τις κατάλληλες υποδομές, ώστε οι καταστροφές από τα καιρικά φαινόμενα να είναι περιορισμένες. Βέβαια, θα πρέπει και η αυτοδιοίκηση να καλέσει όλους τους φορείς και να φτιάξουμε επιτέλους ένα σχέδιο, μια κοινή συμφωνία, με την οποία οι ανάγκες μας για ανάπτυξη δεν θα συνδυάζονται με το, μέχρι πρότινος, αλόγιστο κτίσιμο και μπάζωμα των ρεμάτων και των χείμαρρων.

• Θα συνδράμετε μαζί με τους υπόλοιπους βουλευτές του νομού για την κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων που απαιτούν και την ύπαρξη αρκετών χρημάτων;
Από την πρώτη στιγμή βρέθηκα στα σημεία που έπληξε η κακοκαιρία. Κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών με την οποία του ανέφερα τις βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνει για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις επιπτώσεις από την κακοκαιρία. ¶λλωστε, όλοι, ο καθένας με τον τρόπο του, βρεθήκαμε κοντά στους συμπατριώτες που επλήγησαν περισσότερο από τη θεομηνία. Έχω πει, άλλωστε, ότι σε ζωτικής σημασίας θέματα που απασχολούν τους κατοίκους των νησιών μας δεν χωρούν κομματικές γραμμές. Το φλέγον ζήτημα, αυτό που καίει όλους τους κατοίκους της Ρόδου, αλλά και της Καλύμνου και της Ψερίμου είναι να μην ξαναζήσουμε καταστάσεις σαν αυτές της προηγούμενης εβδομάδας.
• Τι εισπράξατε κατά την επίσκεψή σας στις περιοχές που έχουν πληγεί από την πλημμύρα και πόσο αναγκαίο είναι να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες;
Μέχρι στιγμής, όσα έχουν ανακοινωθεί είναι ψίχουλα μπροστά στο μέγεθος των υλικών ζημιών. Αυτή είναι μια πραγματικότητα, επαναλαμβάνω, ανεξάρτητα από την κομματική θέση του καθενός. Από εκεί και πέρα, έστω και καθυστερημένα, οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν πλήρη και σαφή εικόνα των προβλημάτων και θέλω να πιστεύω ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να τα αντιμετωπίσουν και να δώσουν λύσεις. Δεν μπορούν να κάνουν και αλλιώς. Όταν έχουμε οικογένειες με παιδιά στο δρόμο, όταν επαγγελματίες, καταστηματάρχες, ιδιοκτήτες ταξί, έχουν δει τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, θέλω να πιστεύω ότι θα κινητοποιηθούν και θα δώσουν λύσεις, τόσο στα γραφειοκρατικά προβλήματα, όσο και στο πραγματικό ύψος των αποζημιώσεων που πρέπει να δοθούν στους πληγέντες.

• Θεωρείτε πως το κράτος και η ΤΑ θα καταφέρουν να νικήσουν στον αγώνα με τη γραφειοκρατία ώστε να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις και να γίνουν τα αναγκαία έργα στη Ρόδο και στην Ψέριμο;
Το ζήτημα της γραφειοκρατίας έχει επισημανθεί από όλους μας. Πρέπει να δοθούν άμεσα τα βοηθήματα σε όσους έχουν πληγεί και σε συνεννόηση με την αυτοδιοίκηση, οι έλεγχοι να γίνουν σε δεύτερο χρόνο. Όπως είναι βασικό και το Υπουργείο Οικονομικών να δει πως θα βοηθήσει τους πληγέντες σε σχέση με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Κοιτάξτε, δεν θα πω ότι είναι εύκολο, αλλά όταν η οικονομική κρίση με την εφαρμοζόμενη πολιτική του μνημονίου είναι οξύτατη, ας αντιληφθούν στην κυβέρνηση ότι οι νησιώτες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν και τη λαίλαπα του μνημονίου και τις καταστροφές από την κακοκαιρία.

• Σε λίγο καιρό θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων προβλέπει και την διάσπαση του ενιαίου Δήμου Ρόδου σε τέσσερις ΟΤΑ. Θεωρείτε πως αυτό είναι το καλύτερο για το νησί μας; Θα περάσει η τροπολογία καθώς φαίνεται να υπάρχουν αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ;
Έχω πει ότι η επιλογή «ένα νησί, ένας Δήμος» ήταν λαθεμένη, ειδικά για τα νησιά μεγέθους, όπως η Ρόδος. Δεν μπορώ να σας απαντήσω για το νομοσχέδιο, γιατί θα πρέπει να δούμε πώς θα γίνει οριστικά ο διαχωρισμός του Δήμου Ρόδου και πώς ακριβώς θα είναι τα γεωγραφικά όρια των νέων Δήμων. Αν ο σχεδιασμός έχει γίνει με βάση τις κομματικές επιδιώξεις, δεν μπορώ να πω ότι αισιοδοξώ. Θα ήθελα εδώ να επαναλάβω την πρόταση του κινήματός μας ότι οι όποιες αλλαγές στα όρια και τον αριθμό των Δήμων θα πρέπει να επικυρωθούν με τοπικά δημοψηφίσματα. Σε τελική ανάλυση, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να αποφασίσουν οι ίδιες για το πώς θέλουν να οργανωθούν σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, πιστεύω ότι οι βουλευτές του γενικά κάνουν το καλύτερο που μπορούν για να μην δημιουργούν προβλήματα στην κυβέρνηση.

• Πόσο αισιόδοξη είστε για την οικονομική κατάσταση της χώρας καθώς φαίνεται να έρχονται νέα μέτρα και ποια η άποψή σας για το θέμα των πλειστηριασμών;
Κατ’ αρχήν, έχει αποδειχτεί με τον πλέον ηχηρό τρόπο ότι αυτοί που υποσχέθηκαν επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου το 2012 είπαν χονδροειδή ψέματα στον ελληνικό λαό. Τα μέτρα που λαμβάνονται είναι πιο σκληρά, πιο άδικα και, το κυριότερο, δεν οδηγούν πουθενά. Η ύφεση συνεχίζεται, η ανεργία διογκώνεται και όσοι ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους βλέπουν ότι με την υπερφορολόγηση δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Και όμως, η συγκυβέρνηση εξακολουθεί και κοροϊδεύει τους πολίτες, την ίδια στιγμή που έγκυροι διεθνείς οργανισμοί και αναλυτές τη διαψεύδουν σε μόνιμη βάση. Αν και η αλήθεια είναι ότι δεν χρειαζόμαστε διεθνείς οργανισμούς και αναλυτές για να μας πουν ότι η συγκυβέρνηση ψεύδεται, μας το λέει καθημερινά η ίδια η πραγματικότητα που ζούμε.Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, εμείς σαν Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν έχουμε αιφνιδιαστεί από τη συγκυβέρνηση και τους δανειστές, είχαμε προειδοποιήσει ότι στόχος τους είναι η ιδιωτική περιουσία των Ελλήνων, το σπίτι που ο κάθε οικογενειάρχης δημιούργησε για τα παιδιά του. Δεν είναι τυχαίο ότι εξασφάλισαν με την πολιτική τους να είναι ένας από τους δυο γονείς άνεργος, ή και οι δύο, και μετά μη μπορώντας η οικογένεια να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της να χάνει το σπίτι της.Από εκεί και πέρα, όταν λένε ότι θα προστατευθούν οι φτωχοί, θα πρέπει να διευκρινίσουν ποιος θεωρείται ότι είναι φτωχός και, κυρίως, αν συμφωνούν οι δανειστές μας με τον ορισμό αυτό. Όπως και να έχει, η χύτρα μια φορά θα εκραγεί από την πίεση και κάποιοι, είτε σκόπιμα, είτε από άγνοια, φαίνεται να μην το λαμβάνουν υπόψη τους.