Λ. Παπακαλοδούκας:«Ηρθα αντιμέτωπος με το ανάλγητο πρόσωπο της ελληνικής γραφειοκρατίας»

Αντιμέτωπος με το πιο σκληρό, το πιο ανάλγητο πρόσωπο της ελληνικής γραφειοκρατίας και μάλιστα επί τουρκικού εδάφους, βρέθηκε ο δήμαρχος Σύμης κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας μαζί με τους συγγενείς του 53χρονου καθηγητή Αγγλικών Κώστα Αργυρόπουλου, που πνίγηκε στη γέφυρα της Κρεμαστής, στις 22 Νοεμβρίου.
Σε συνέντευξή του στη «δ», ο δήμαρχος Σύμης, περιγράφει λεπτομερώς όσα έγιναν στη γειτονική χώρα και εκφράζει την οργή και την αγανάκτησή του για τον τρόπο με τον οποίο στην ουσία χειρίστηκε το ελληνικό κράτος την υπόθεση.
Ο δήμαρχος Σύμης που μετέβη οικειοθελώς στην Τουρκία για να βοηθήσει, τονίζει, πως το κράτος της Τουρκίας απλοποίησε ουσιαστικά τις διαδικασίες, ώστε οι συγγενείς να συνοδεύσουν άμεσα τον άνθρωπό τους στη Ρόδο.
«Πώς είναι δυνατό να συμβαίνει αυτό στους ανθρώπους αυτούς που ήρθαν από τα Τρίκαλα και ταλαιπωρήθηκαν τόσο πολύ; Δεν ήξεραν κανένα πάρα μόνο εμένα και τους ανθρώπους που μας βοήθησαν. Βρέθηκαν σε ξένο κράτος, μη ξέροντας τις διαδικασίες. Και τους ζήτησαν από πάνω και 500 ευρώ. Εξοργίστηκα για αυτό που συνέβη και το θέμα πήρε μεγάλη δημοσιότητα», τόνισε ο κ. Παπακαλοδούκας.
Σε ερώτηση για τις αλλαγές που δρομολογούνται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο κ. Παπακαλοδούκας, δηλώνει:
«Προτάσεις έρχονται για ψήφιση, εγκρίνονται και μετά καταργούνται με αποφάσεις του κεντρικού κράτους. Δεν υπάρχει Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε λίγο θα διορίζει το κράτος δήμαρχο σε κάθε νησί. Όπως διαμορφώνουν την κατάσταση κανείς δεν θα θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά».
Η συνέντευξη του κ. Λευτέρη Παπακαλούκα, αναλυτικά:
• Πώς είδατε τα τελευταία γεγονότα με την αναζήτηση του αγνοουμένου στη γειτονική χώρα;
Τυχαία πήγα στην Τουρκία. Είδα πως η οικογένεια του αγνοούμενου δεν θα είχε βοήθεια στην γειτονική χώρα και αποφάσισα να πάω μαζί τους για να βοηθήσω. Εκεί μας περίμεναν αστυνομικοί και πολίτες οι οποίοι μας πληροφόρησαν πως η σορός του αγνοούμενου ήταν στα Μούγλα. Επιστρέψαμε στη Σύμη.
Την επόμενη ημέρα ταξιδέψαμε στην Ντάτσια και επισκεφθήκαμε τον εισαγγελέα της περιοχής, που ήταν πολύ φιλόξενος. Κατά την προσφιλή τακτική των γειτόνων, μας έβαλε κολόνια στα χέρια και μας κέρασε γλυκίσματα. Εκεί έδειξαν φωτογραφίες της σορού στην αδελφή του μέχρι τότε αγνοουμένου. Ετσι έγινε η πρώτη αναγνώριση. Ακολούθως μεταβήκαμε στα Μούγλα. Εκεί συναντηθήκαμε με το δήμαρχο της περιοχής. Στη συνέχεια έγινε η αναγνώριση της σορού του 53χρονου εκπαιδευτικού.
• Πότε δημιουργήθηκε το θέμα με τα χρήματα;
Η εκπρόσωπος του Προξενείου ήρθε και μου είπε πως υπήρχε ένα υπόλοιπο 500 ευρώ για το φέρετρο. Της είπα να μην τολμήσει να ζητήσει χρήματα από τα μέλη της οικογένειας του 53χρονου, που έχουν τη θλίψη τους. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ήταν κοντά μας και Μέσα Ενημέρωσης της Τουρκίας, που είδαν τι έγινε. Επικοινώνησα με την αντιπεριφερειάρχη κ. Λ. Φτακλάκη και της ζήτησα να πληρωθούν τα χρήματα από την Περιφέρεια. Και εγώ δεν είχα χρήματα μαζί μου γιατί δεν είχα προετοιμαστεί για κάτι τέτοιο. Η αντιπεριφερειάρχης μου δήλωσε πως θα μιλήσει με τον περιφερειάρχη για να βρεθεί μια λύση. Στην συνέχεια επικοινώνησε και πάλι μαζί μου και με πληροφόρησε πως τα χρήματα θα δοθούν από τον πρόξενο της Τουρκίας. Πληροφόρησα την υπάλληλο. Κάποια στιγμή όμως εκείνη πήγε στην οικογένεια, τους ζήτησε και πήρε τα 500 ευρώ και ήρθε να με ενημερώσει για την εξέλιξη. Ολα αυτά μπροστά στα τουρκικά ΜΜΕ. Πώς είναι δυνατό να συμβαίνει αυτό στους ανθρώπους αυτούς, που ήρθαν από τα Τρίκαλα και ταλαιπωρήθηκαν τόσο πολύ; Δεν ήξεραν κανένα πάρα μόνο εμένα και τους ανθρώπους που μας βοήθησαν. Εξοργίστηκα για αυτό που συνέβη και το θέμα πήρε δημοσιότητα. Η οικογένεια του 53χρονου, που χάθηκε στην κακοκαιρία στις 22 Νοεμβρίου στη Ρόδο, μίλησε στους δημοσιογράφους για το πόσο βοήθησε στην υπόθεση το τουρκικό κράτος και πόσο άσχημα αντιμετώπισε το θέμα το δικό μας κράτος. Οταν πήρε μεγάλη διάσταση το θέμα η υπάλληλος ήρθε να μου ζητήσει το λόγο που έγινε αυτό. Μου τόνισε πως και εκείνη όταν έχασε το παιδί της χρειάστηκε να πληρώσει καθώς εργάζεται σε ξένο κράτος. Ακολούθως η σορός μεταφέρθηκε στη Ντάτσια και στη συνέχεια στη Σύμη. Δεν ξέρω αν θα έπρεπε να μεταφερθεί κατευθείαν από την Ντάτσια στη Ρόδο…
• Πώς εξελίχθηκε ο Καλλικράτης για τη Σύμη;
Για ποιο Καλλικράτη και αυτοδιοίκηση μιλάμε; Δεν υπάρχει τίποτε. Ασχολούμαστε με τον Καλλικράτη και κάνουμε συγκρίσεις με τον Καποδίστρια. Δεν υπάρχει τοπική αυτοδιοίκηση. Υπάρχει μόνο το κεντρικό κράτος.
• Υπάρχει πρόβλημα δηλαδή στη λειτουργία των μικρών Δήμων;
Ποια λειτουργία; Λειτουργεί δηλαδή κάτι; Λειτουργούν οι μεγάλοι ΟΤΑ για να κάνουμε σύγκριση; Θεωρείτε πως λειτουργεί το κράτος; Δεν λειτουργεί τίποτε.
• Αυτό σημαίνει πως δεν λαμβάνεται υπόψη η νησιωτικότητα για την οποία τόσος λόγος γίνεται συχνά;
Για ποια νησιωτικότητα μιλάτε; Νησιωτικότητα με ένα αγροτικό γιατρό και ένα παθολόγο γιατρό στη Σύμη γίνεται; Να σας αναφέρω πως όταν έχουμε περιστατικό που χρήζει μεταφοράς στο νοσοκομείο Ρόδου φεύγει και ο μοναδικός γιατρός και το νησί μένει εκτεθειμένο. Τόσοι κάτοικοι μένουν χωρίς γιατρό. Νησιωτικότητα υπάρχει μόνο το καλοκαίρι όταν έρχεται το ΣΔΟΕ για να βεβαιώσει παραβάσεις στα καταστήματα του νησιού μας. Αυτή είναι η περίφημη νησιωτικότητα.
• Πόσες ειδικότητες γιατρών θα πρέπει να υπάρχουν στο ιατρείο της Σύμης;
Κανονικά θα πρέπει να υπάρχουν τρεις γιατροί για να γίνονται οι εφημερίες. Ο αγροτικός ιατρός δεν μπορεί να κάνει εφημερίες. Χρειάζεται να υπάρχει και ακτινολόγος, δεν μπορεί όταν συμβαίνουν ακόμη και μικρά ατυχήματα, να μην ξέρουμε τι να κάνουμε και να μεταβαίνουμε στη Ρόδο για αυτό. Είναι ντροπή.
• Σας βρίσκουν σύμφωνο οι προτάσεις που έχουν ενταχθεί στο νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση;
Είμαι έντεκα χρόνια δήμαρχος και ακούω συνεχώς για αλλαγές και για την οικονομική ανεξαρτησία των ΟΤΑ. Καταθέτουμε εισηγήσεις και προτάσεις στα συνέδρια της ΤΑ. Τι έχει υλοποιηθεί από όλα αυτά; Τίποτε. Προτάσεις έρχονται για ψήφιση, εγκρίνονται και μετά καταργούνται με αποφάσεις του κεντρικού κράτους. Δεν υπάρχει Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε λίγο θα διορίζει το κράτος δήμαρχο σε κάθε νησί. Όπως διαμορφώνουν την κατάσταση κανείς δεν θα θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά.
• Σας βρίσκουν σύμφωνο οι αλλαγές στο σύστημα εκλογής των δημάρχων που προβλέπει διαφορετικό ψηφοδέλτιο για το δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους;
Αν γίνει και αυτό δεν θα υπάρχουν υποψήφιοι. Είναι δυνατό για παράδειγμα να εκλεγώ εγώ δήμαρχος και να έχω στην παράταξη μου αρκετά μέλη από την αντιπολίτευση; Πώς θα λειτουργήσει ο δήμος και πώς θα εγκρίνονται οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται στο δημοτικό συμβούλιο; Δεν θα λαμβάνονται στην ουσία αποφάσεις ακόμη και για την προμήθεια καυσίμων για τα αυτοκίνητα του Δήμου. Σοβαρά μιλάμε; Τόσο πολιτισμένος λαός θεωρούν πως είναι οι Έλληνες; Θα σκέπτονται δηλαδή οι σύμβουλοι τότε το συμφέρον του τόπου τους; Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ο κάθε σύμβουλος που εκλέγεται από διαφορετικό συνδυασμό θα προσπαθεί να κάνει πόλεμο. Δεν είμαστε τόσο πολιτισμένοι. Θα βουλιάξουμε ακόμη περισσότερο. Φανταστείτε τι θα γίνει με το σύστημα αυτό στη Ρόδο . Ο καθένας θα θέλει να γίνει δήμαρχος και η … κουτσή Μαρία δηλαδή.
• Δεν αγγίζουν τους νησιωτικούς δήμους οι αλλαγές στο χωροταξικό των ΟΤΑ αλλά ποια είναι η άποψή σας για τους μεγαλύτερους νησιωτικούς Δήμους;
Θεωρώ πως ήταν λάθος να συσταθεί ένας Δήμος στη Ρόδο. Δεν με αφορά το θέμα. ¶λλο η Ρόδος και άλλο η Σύμη. Για μένα ένας δήμαρχος στη Ρόδο ίσον κανένας. Δεν θα υπάρχει ανταγωνισμός. Αν ο ένας δήμαρχος δεν πάει καλά καταστρέφεται όλο το νησί. Αν υπάρχουν τρεις τέσσερις δήμαρχοι θα είναι καλύτερα γιατί κάποιος θα είναι αποτελεσματικός και θα κάνει έργα. Θα υπάρχει ανταγωνισμός για την απορρόφηση κονδυλίων και την υλοποίηση έργων.
• Έχετε οριστικοποιήσει τις αποφάσεις σας για τις εκλογές; Θα είστε υποψήφιος για τη θέση του δημάρχου στη Σύμη;
Το ερώτημα είναι σοβαρό. Παρόλο που απομένουν πέντε μήνες μέχρι τις εκλογές θεωρώ πως είναι δύσκολη η απόφαση που θα πρέπει να λάβω. Εξαρτάται τι θα γίνει από το νέο νομοσχέδιο αν θα κατατεθεί και τι θα περιλαμβάνει για την αυτοδιοίκηση και το μέλλον της.