Η κακοδαιμονία της Νέας Δημοκρατίας στα Δωδεκάνησα, οφείλεται διαχρονικά σ’ ένα και μοναδικό λόγο: την εσωστρέφεια των μελών της. Τα πισώπλατα μαχαιρώματα και η έλλειψη ομόνοιας, ακόμη και στις κρίσιμες για το μέλλον του κόμματος ώρες, αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για την πορεία της φιλελεύθερης παράταξης.
Οι προσωπικές ατζέντες, οι φατρίες και οι φιλοδοξίες δημιούργησαν γι’ ακόμη μια φορά διαλυτικές καταστάσεις στο κόμμα στο νομό και ανεξαρτήτως του σημερινού αποτελέσματος της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Νομαρχιακής Επιτροπής, το σίγουρο είναι, ότι οι προσεχείς εκλογές στην αυτοδιοίκηση του πρώτου και δεύτερου βαθμού, τον Μαϊο του 2014, θα βρούν γι’ ακόμη μια φορά τη Νέα Δημοκρατία «διχοτομημένη».
Ενθαρρυντικό είναι ωστόσο το γεγονός ότι για πρώτη ίσως φορά στην ιστορία των εσωκομματικών εκλογών οι Βουλευτές του κόμματος στα Δωδεκάνησα, κράτησαν αποστάσεις και από τους δύο υποψηφίους (τουλάχιστον δημόσια).
Τον κίνδυνο εσωστρέφειας και τις δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία των εσωκομματικών εκλογών, είχε από νωρίς επισημάνει η «δ», γνωρίζοντας το παρασκήνιο που προηγήθηκε της δήλωσης υποψηφιότητας του κ. Στέφανου Δράκου.
Ενα πολιτικό deal, με τον απερχόμενο πρόεδρο κ. Τάκη Μιχαήλου, με τον κ. Στ. Δράκο και τον πρώην περιφερειάρχη κ. Ν. Μπακογιάννη, αποτέλεσε και την απαρχή μιας «κόντρας» χωρίς προηγούμενο στην τοπική Νέα Δημοκρατία.
Παρότι υπήρξαν συμφωνίες κυρίων, για τη μετάβαση σε ένα σχήμα με κοινό ψηφοδέλτιο, χωρίς εντάσεις και διαξιφισμούς, σημειώθηκαν «παραφωνίες» με ευθύνη «υψηλά ιστάμενων» του κόμματος.
Πιο συγκεκριμένα, είχε συμφωνηθεί να προωθηθεί και να ενισχυθεί η υποψηφιότητα του κ. Στ. Δράκου στη θέση του προέδρου της ΝΟΔΕ με ταυτόχρονη αναβάθμιση του προέδρου κ. Τάκη Μιχαήλου στη θέση του περιφερειάρχη του κόμματος στο Νότιο Αιγαίο.
Ο κ. Μιχαήλου δέχτηκε να στηρίξει το εγχείρημα, να μην μετέχει στις εσωκομματικές εκλογές ως υποψήφιος και να αναλάβει το νέο πόστο, που του προτάθηκε, ζητώντας ωστόσο εγγυήσεις.
Ενώ αρμοδίως δόθηκαν οι πρώτες διαβεβαιώσεις, στην πορεία προέκυψε ότι η κατάσταση παρέμενε ρευστή. Αποτέλεσμα ήταν ο κ. Μιχαήλου να δεχτεί πιέσεις από κομματικά στελέχη, που διέγνωσαν τον κίνδυνο να θέσει υποψηφιότητα στο Δήμο της Ρόδου ή και στην Περιφέρεια «φυτευτός» υποψήφιος από τη δικομματική κυβέρνηση (επί παραδείγματι Μαχαιρίδης), για να μην αποσυρθεί από την κούρσα για την ανάδειξη νέου προέδρου της ΝΟΔΕ.
Ο κ. Μιχαήλου είχε διαμηνύσει εξάλλου προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψει να στηρίξει το κόμμα υποψήφιο από το ΠΑΣΟΚ ενώ την ίδια στάση διατηρεί έναντι της υποψηφιότητας και του κ. Γ. Χατζημάρκου.
Το περιβάλλον του κ. Μιχαήλου θεωρεί ότι υπήρξε μεθόδευση για τον «παροπλισμό» του.
Σημειώνεται ότι ο κ. Δράκος φέρεται να συμμερίζεται τις ίδες απόψεις με τον κ. Μιχαήλου για την τακτική που θα πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα στις προσεχείς εκλογές. Πλην όμως το περιβάλλον του κ. Μιχαήλου θεωρεί ότι υφίσταται κίνδυνος να μην επιδείξει το ίδιο σθένος στη διεκδίκηση των απαιτήσεων της βάσης ενώ στην πορεία του προεκλογικού αγώνα και μάλιστα πρίν την αποχώρηση από την κούρσα της εκλογής του κ. Μιχαήλου, παρουσιάστηκε σε συνεδρίαση της παράταξης «Η Ρόδος Μπροστά» στην επιχείρηση του κ. Γ. Αντώνογλου, προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξη των μελών της.
Εν πάση περιπτώσει ο κ. Μιχαήλου είχε ενημερώσει έγκαιρα τον κ. Δράκο, ότι δεν θα αποσυρθεί από την μάχη των εκλογών, λίγες ώρες πριν ανακοινώσει την κάθοδό του στις εκλογές. Ο κ. Δράκος επέλεξε να μην αποσυρθεί από τη μάχη διότι λίγες μέρες ενωρίτερα είχε εκτεθεί ως υποψήφιος για τη θέση του προέδρου.
Με το που άρχισαν οι πρώτες αντεγκλήσεις, προάγγελος του τι επρόκειτο να ακολουθήσει, καταβλήθηκε μια νέα προσπάθεια για να ισορροπήσει το κόμμα. Πιο συγκεκριμένα προτάθηκε αρμοδίως να αποσυρθεί από την κούρσα της διαδοχής ο κ. Δράκος και να είναι μοναδικός υποψήφιος ο κ. Μιχαήλου. Κατά τη συγκρότηση σε σώμα του κομματικού οργάνου, προτάθηκε να αναλάβει τη θέση ευθύνης στο κομματικό όργανο ο κ. Δράκος και εν συνεχεία να οριστεί Περιφερειάρχης ο κ. Μιχαήλου, να παραιτηθεί και να αντικατασταθεί από τον κ. Δράκο. Και την πρόταση αυτή δεν δέχτηκε ο κ. Δράκος.
Ο κ. Δράκος απέρριψε επίσης κάθε συζήτηση και κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας σε ενιαίο ψηφοδέλτιο. Στην πορεία ο κ. Μιχαήλου απέστειλε αρμοδίως στο κόμμα, αντίγραφο φωτογραφημένου στιγμιότυπου από υποτιμητικά σχόλια, που έγιναν σε δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης σε βάρος του ίδιου προσωπικώς αλλά και σε βάρος των πρωτοβουλιών, που ανέλαβε ως πρόεδρος της ΝΟΔΕ για την μεταρρύθμιση του Καλλικράτη στο νησί της Ρόδου, από άτομο που περιβάλλοντος του κ. Δράκου, τις ενέργειες και τα γραφόμενα του οποίου, επικρότησε δημοσίως ο κ. Ν. Μπακογιάννης.
Ο κ. Μιχαήλου, με επιστολή του “ποταμό” προς το κόμμα, κατήγγειλε ευθέως για παραμβάσεις που προκαλούν διχόνια στο νομό του κ. Μπακογιάννη και ζήτησε την απομάκρυνσή του.
Μετά από συνάντηση που είχε στην πορεία στην Αθήνα με τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής κ. Ανδρέα Παπαμιμίκο, αποφάσισε να απέχει από την εκλογική αναμέτρηση.
Η κ. Νατάσσα Βενετοκλή προβλήθηκε τότε ως η ενδεδειγμένη λύση, για να σταματήσουν οι έριδες στο κόμμα. Η κ. Βενετοκλή δεν επιθυμούσε εξάλλου να μετάσχει στις εκλογές ως «τρίτος πόλος».
Ο κ. Δράκος στην πορεία διέγνωσε ότι πίσω από την κίνηση Βενετοκλή ήταν ο κ. Μιχαήλου με αποτέλεσμα να μην επέλθει ειρήνη.
Ακολουθώντας μια λανθασμένη επικοινωνιακή τακτική, που από πολλούς ερμηνεύεται και ως σαφής ένδειξη ηττοπάθειας, επεδίωξε να δημιουργήσει “άλλοθι” για τη μη αποδοχή της υποψηφιότητάς του από την πλειοψηφία των εκλεκτόρων, τακτική που επέτεινε μετά τις εκλογές των θεματικών υποψηφίων και των υποψηφίων των δημοτικών οργανώσεων.
Θυμίζουμε ότι τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών παρέμειναν αμετάβλητα μετά την εξέταση αρμοδίως από την Συγγρού των ενστάσεων κατά του κύρους εκλογής συγκεκριμένων υποψηφίων από συνυποψηφίους τους.
Πιο συγκεκριμένα το αρμόδιο τμήμα της Γραμματείας Οργανωτικού του κόμματος και η Νομαρχιακή Εφορευτική Επιτροπή απέρριψαν την ένσταση κατά του κύρους των εκλογών που υπέβαλε η υποψήφια πρόεδρος της Κω κ. Γεωργία Βαρκά.
Η κ. Βαρκά, που εθεωρείτο φαβορό από την παράταξη του κ. Στέφανου Δράκου, δεν μπόρεσε να επικρατήσει έναντι του κ. Ευάγγελου Μουζουράκη, που πρόσκειται στην ομάδα της κ. Νατάσσας Βενετοκλή.
Με ένσταση κατά του κύρους των εκλογών η κ. Βαρκά κατήγγειλε ότι στις εκλογές της Κω ψήφισαν 12 άτομα τα οποία δεν ήταν εγγεγραμμένα στους εκλογικούς καταλόγους και ως εκ τούτου δεν είχαν δικαίωμα ψήφου. Ανάλογες καταγγελίες για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος έγιναν και στη Ρόδο.
Η Νομαρχιακή Εφορευτική Επιτροπή απέρριψε ωστόσο την ένσταση επισημαίνοντας ότι αυτή υποβλήθηκε αναρμοδίως στη Νομαρχιακή Εφορευτική Επιτροπή αφού έπρεπε να προηγηθεί η υποβολή της στη Δημοτική Εφορευτική Επιτροπή και σε περίπτωση απόρριψής της, να εξεταστεί σε δεύτερο βαθμό.
Η Νομαρχιακή Εφορευτική Επιτροπή δεν ήλεγξε εξάλλου και τα διαλαμβανόμενα σε ένσταση της υποψηφίας στη δημοτική οργάνωση Ρόδου κ. Στυλιανής Γιαννέτου για την ακύρωση της εκλογής του συνυποψηφίου της, από την παράταξη Δράκου, κ. Κωνσταντίνου Μπουκουράκη. Η κ. Γιαννέτου θεωρείτο εξάλλου του περιβάλλοντος του κ. Δράκου.
Ο τελευταίος, όπως έγραψε η “δ”, είχε υποβάλει δημόσια την παραίτησή του στο κόμμα και είχε συμπαραταχθεί με τον πρώην γραμματέα της Περιφερειακής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ κ. Τέλη Ηρακλείδη. Η κ. Γιαννέτου πείστηκε να αποσύρει την ένστασή της.
Στην πορεία υπήρξε “διαρροή” από το περιβάλλον Δράκου πληροφορίας, που ήθελε στις εκλογές της 1ης Δεκεμβρίου 2013 να έχει αποφασιστεί να μην στηθούν κάλπες στα νησιά παρά μόνο στη Ρόδο.
Το ζήτημα τέθηκε αρμοδίως από στελέχη της τοπικής Νέας Δημοκρατίας και στον πρόεδρο της ΝΕΦΕ κ. Βαγγέλη Ρέντζιο, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι το κόμμα δεν παρεκκλίνει από τα όσα έχει ορίσει στην εγκύκλιό του για τη διενέργεια των εσωκομματικών εκλογών, που προβλέπει κάλπες σ’ όλα τα νησιά.
Αυτό που προκάλεσε εντύπωση είναι το γεγονός ότι ο κ. Δράκος αμέσως μετά τη δημοσίευση των πληροφοριών, που προήλθαν από το περιβάλλον του, με δελτίο τύπου που εξέδωσε, κατέστησε σαφές ότι δεν θα επιτρέψει να μην τηρηθεί η εγκύκλιος, Παρότι κανείς δεν επεδίωξε να αποκλίνει απ ́ αυτήν και δεν θα μπορούσε άλλωστε.
Την ίδια ώρα η κ. Βαρκά με έγγραφη δήλωσή της κατήγγειλε «πόλεμο πολλών εξωθεσμικών και άλλων κατά καιρούς αντιπάλων του κόμματος αλλά και πολλών τυχοδιωκτικών στελεχών του κόμματος στη Κω, Ρόδο αλλά και στην Αθήνα».
Ακολούθησε στην πορεία ένσταση του κ. Δράκου κατά του κύρους του ειδικού εκλογικού καταλόγου των εκλεκτόρων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη σημερινή διαδικασία εκλογής.
Mε απόφαση που εξέδωσε ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Εφορευτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελος Ρέντζιος, απορρίφθηκε κι αυτή η ένσταση.
Ο κ. Δράκος διαμαρτυρήθηκε συγκεκριμένα ότι δεν τηρήθηκαν οι προθεσμίες της εγκυκλίου για τη διεξαγωγή των εκλογών που προέβλεπαν την ανάρτηση του καταλόγου των μελών του ειδικού εκλεκτορικού σώματος μέχρι και την 12.00 ώρα π.μ. της 27ης Νοεμβρίου 2013, ενώ υποστήριξε ότι στο σώμα των εκλεκτόρων περιλαμβάνονται παράνομα και τα μέλη που συγκροτούν τα εκλεγμένα τοπικά συμβούλια της ΟΝΝΕΔ στα Δωδεκάνησα. Ισχυρίστηκε συγκεκριμένα ότι στα Δωδεκάνησα δεν διεξήχθησαν ποτέ εκλογές στην ΟΝΝΕΔ.
Ο πρόεδρος της ΝΕΦΕ, τόνισε ότι όφειλε να αποδεχτεί τους εκλογικούς καταλόγους της Δωδεκανήσου, τη στιγμή που αυτοί εκτυπώθηκαν από την κεντρική διοίκηση του κόμματος. Το θέμα προκάλεσε εξάλλου και ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ για τα όσα καταγγέλθηκαν.
Ο κ. Δράκος απηύθυνε στο μεταξύ την Παρασκευή, ενώ όλα τα ανωτέρω τέθηκαν από τον ίδιο στην ατζέντα της εσωκομματικής διαμάχης, κάλεσμα συστράτευσης του συνόλου των κομματικών μελών, ενώ δεσμεύτηκε προσωπικά για την χάραξη κοινής πορείας την «επόμενη μέρα».
Οι «πληγές» που ανοίχθηκαν ωστόσο δύσκολα θα επολώσουν…
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/i-esokommatikes-ekloges-travmatisan-ti-nea-dimokratia-sta-dodekanisa/