«Ο Δήμος Ρόδου χωρίς τη ΔΕΥΑΡ και τη ΡΟΔΑ δεν μπορεί να υπάρξει. Ίσως η πρότασή μου περί παραιτήσεως, αν διογκωθούν και άλλο τα προβλήματα, να έχει τώρα εφαρμογή. Θα εκτιμηθεί το θέμα αυτό με τα μέλη της παρατάξεώς μου”.
Αυτό δήλωσε χθες ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς με αφορμή το φημολογούμενο «ξαφνικό θάνατο» των δύο δημοτικών επιχειρήσεων, η λειτουργία των οποίων, ωστόσο, θεωρείται πολύ σημαντική για το νησί μας.
Με αφορμή συγκεκριμένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», σύμφωνα με το οποίο συζητείται στους κόλπους της κυβέρνησης το ενδεχόμενο να κλείσουν με «ξαφνικό θάνατο» οργανισμοί και επιχειρήσεις των Δήμων, μεταξύ των οποίων η ΔΕΥΑΡ και η δημοτική επιχείρηση συγκοινωνιών ΡΟΔΑ, ο δήμαρχος Ρόδου, δήλωσε τα εξής:
«Όσοι σκέπτονται κάτι τέτοιο, εγκληματούν κατά της ελληνικής κοινωνίας και κατά της Ρόδου. Θεωρώ αδιανόητο να κλείσουν Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, όπως θεωρώ αδιανόητο να κλείσει η ΡΟΔΑ, μια κοινωφελής επιχείρηση με πλούσια και αναντικατάστατη προσφορά στη Ρόδο. Δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να διαπραγματευτούμε ή ακόμη και να συζητήσουμε κάτι τέτοιο. Το θέμα, λόγω της σοβαρότητάς του, θα πρέπει να εξασφαλίσει την ομόθυμη αντίδραση όλης της κοινωνίας της Ρόδου, γι΄ αυτό και θα τεθεί στο αυριανό έκτακτο δημοτικό συμβούλιο. Στο μεταξύ, ήδη γίνονται επαφές, ώστε να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών της δημοτικής αρχής, των δύο δημοτικών επιχειρήσεων και των κοινοβουλευτικών μας εκπροσώπων, για την αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχομένου».
Το θέμα αυτό επρόκειτο να αποτελέσει εξάλλου αντικείμενο συζήτησης στη συνεδρίαση της παράταξης του δημάρχου χθες το βράδυ.
«Δεν ξέρω από πού εκπορεύονται όλα αυτά τα δημοσιεύματα του αθηναϊκού τύπου. Για να υπάρχουν, κάποιος δίνει την πληροφόρηση. Μπορεί να είναι τα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Θεωρώ πως θα είναι έγκλημα η κατάργηση των δύο δημοτικών επιχειρήσεων γιατί προσφέρουν στους πολίτες και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν επιχορηγούνται. Ειδικά η ΡΟΔΑ λειτουργεί από τη δεκαετία του µ40. Αυτά δημιουργούν ανασφάλεια, αγανάκτηση και οργή σε όλους», δήλωσε ο κ Στάθης Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως η αντίδραση του Δήμου θα είναι δυναμική.
«Δεν μπορεί να λειτουργεί ο Δήμος χωρίς τις επιχειρήσεις του. Είναι σαν να ακρωτηριάζεται. Θα συζητήσουμε το θέμα στην συνεδρίαση της παράταξής μας. Πιστεύω πως και το δημοτικό συμβούλιο θα λάβει ομόφωνες αποφάσεις. Μέχρι εδώ και μη παρέκει. Η ΤΑ έχει χύσει το περισσότερο αίμα στο βωμό των μέτρων της κινητικότητας και των απολύσεων», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως δεν μπορεί να γίνει ανεκτή άλλη θυσία από την ΤΑ.
«Δεν μπορούμε να δεχθούμε άλλο αίμα από την ΤΑ. Όσοι σχεδιάζουν κάτι τέτοιο είναι ανεγκέφαλοι», δήλωσε ο κ Κουσουρνάς.
Συζήτηση για τον «ξαφνικό θάνατο» των δύο επιχειρήσεων θα γίνει σήμερα στις 17.30 σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου.
Να σημειωθεί πως χθες οι εργαζόμενοι της ΔΕΣ ΡΟΔΑ σε εφαρμογή σχετικής απόφασης που ελήφθη από τη γενική τους συνέλευση, προχώρησαν σε κατάληψη των εγκαταστάσεων της επιχείρησης. Εξαιτίας της κινητοποίησης δεν πραγματοποιήθηκαν τα δρομολόγια της επιχείρησης με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα αφού αρκετοί πολίτες, μεταξύ των οποίων και αρκετοί μαθητές, περίμεναν μάταια τα λεωφορεία για να μεταβούν στους προορισμούς τους.
«Θα επανέλθουν τα δρομολόγια πιθανότατα μετά την Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου και αν υπάρχουν θετικές εξελίξεις για την υπόθεση της ΡΟΔΑ», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργάζομενων κ.Μανώλης Κοντουδάκης.
«Οι εργαζόμενοι της μοναδικής Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης του νησιού που δημιουργήθηκε βάσει του Ν. Καλλικράτη θα αντισταθούν με όλες τους τις δυνάμεις στο κλείσιμο της Επιχείρησης και αυτό ΤΟ ΕΝΝΟΟΥΜΕ.Εκφράζουμε την απορία και την αγανάκτησή μας για την σκοπιμότητα αυτού του δημοσιεύματος και γιατί και με ποια κριτήρια μία επιχείρηση που απασχολεί 70 αορίστου χρόνου εργαζόμενους και περίπου 30 συμβασιούχους και δεν επιβαρύνει ούτε με ένα ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά αντίθετα εξυπηρετεί και επιτελεί κοινωφελές έργο, θα πρέπει να οδηγηθεί στον αφανισμό.Επιπλέον θα πρέπει να αναφερθεί ότι εκτός από τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των ντόπιων και των επισκεπτών, η δημοτική επιχείρηση είναι παρούσα σε κάθε έκτακτο συμβάν, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες, συνδράμει και υποστηρίζει τον Δήμο και τις δομές του σε κάθε δραστηριότητά του, χωρίς κανένα όφελος. Δεν ωφελεί να αναφέρουμε τι εξυπηρετεί η ΡΟΔΑ. Έχουμε την αίσθηση ότι η όποια επιλογή γίνεται χωρίς πραγματική αξιολόγηση, με μοναδικό κριτήριο τη συμπλήρωση των αριθμών απολύσεων κατ’ απαίτηση της τρόικας και όχι την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας υγιούς επιχείρησης»,επισημαίνεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΣ ΡΟΔΑ.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΑΚΗ
Πρωτοβουλία που απευθύνεται στους βουλευτές Δωδεκανήσου και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), για το συντονισμό των ενεργειών που θα αποτρέψουν τον «ξαφνικό θάνατο» των ΔΕΥΑΡ και ΡΟΔΑ, ανέλαβε ο Δημήτρης Γάκης.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην επιστολή του προς τους Δωδεκανήσιους βουλευτές: «… Ο κυριακάτικος τύπος μας ενημερώνει για τον “ξαφνικό θάνατο” των δημοτικών επιχειρήσεων ΡΟΔΑ και ΔΕΥΑΡ. Νομίζω πως όλοι ενωμένοι μπορούμε να ακυρώσουμε αυτούς τους σχεδιασμούς. Προτείνω συνάντηση για να οργανώσουμε την αντίστασή μας και μαζί με τους εκπροσώπους της ΤΑ και των σωματείων να ζητήσουμε συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς Ι. Μιχελάκη και Κ. Μητσοτάκη. Ας μη γίνουμε µµβοηθοί νεκροθάφτες”, αλλά συνεργοί στη ουσιαστική ανάπτυξη των δημοτικών επιχειρήσεων».
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ
ΣΤΕΛΕΧΩΝ
Με «ξαφνικό θάνατο» κινδυνεύουν 29 Δημοτικές Επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, δύο εκ των οποίων είναι η κοινωφελής επιχείρηση ΔΕΣ ΡΟΔΑ και η ΔΕΥΑΡ, οι οποίες έχουν μπει στο στόχαστρο της Κυβέρνησης, προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των απαιτούμενων απολύσεων που ζητά η Τρόικα, σύμφωνα, τουλάχιστον με δημοσιεύματα.
Ήδη, λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση της λίστας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τις εν λόγω δημοτικές επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι της ΔΕΣ ΡΟΔΑ και της ΔΕΥΑΡ έχουν ξεσηκωθεί και αρνούνται κατηγορηματικά να δεχτούν αμαχητί όσα σχεδιάζει η Κυβέρνηση.
Οι υπάλληλοι της ΔΕΣ ΡΟΔΑ έχουν προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις και τα γραφεία τελούν υπό κατάληψη από εχθές, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιείται κανένα απολύτως προγραμματισμένο δρομολόγιο, ενώ οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΡ πρόκειται να αποφασίσουν σύντομα τον τρόπο με τον οποίο θα δράσουν.
Παράλληλα, συναντήσεις με το δήμαρχο Ρόδου, κ. Στάθη Κουσουρνά και τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Ιωάννη Μαχαιρίδη πραγματοποίησαν εχθές εργαζόμενοι και μέλη των συνδικάτων των δύο Δημοτικών Επιχειρήσεων, από τους οποίους δόθηκε η διαβεβαίωση πως θα γίνουν όλα όσα πρέπει, ώστε να αποφευχθεί η υλοποίηση του σεναρίου περί κλεισίματος των επιχειρήσεων.
Σε σχετικές δηλώσεις προέβησαν ιθύνοντες των δημοτικών επιχειρήσεων, μέλη των συνδικάτων εργαζομένων, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, κ. Σάββας Χατζησάββας και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Ιωάννης Μαχαιρίδης.
Ο κ. Ιωάννης Μαχαιρίδης δήλωσε: “Θα δεχτώ να αξιολογηθούν όλες οι δομές. Δεν μπορώ, όμως, να καταλάβω, πώς μπορεί να υπάρχει απόφαση, η οποία σβήνει από το χάρτη επιχειρήσεις που αφενός έχουν μια ιστορία και αφετέρου διαθέτουν ένα συγκεκριμένο προσωπικό που δεν επαρκεί για την εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά έχουν συνεισφέρει πολλά στον τόπο μας. Ο Υπουργός Εσωτερικών ισχυρίστηκε πως δεν γνωρίζει το δημοσίευμα και ζήτησε να αξιολογηθούν. Βέβαια, η αξιολόγηση μιας εταιρίας δεν συνεπάγεται το κλείσιμό της. Θεωρώ πως αν υπάρχει κάπου πλεονάζον προσωπικό, θα πρέπει να μπει στη διαδικασία της κινητικότητας. Η κα. Καλογήρου ζήτησε να έχει μια ενημέρωση από το Δήμο και εμείς αναμένουμε τα απαραίτητα στοιχεία για να ολοκληρώσουμε τη γραπτή μας παρέμβαση προς την Κυβέρνηση”.
Ο κ. Σάββας Χατζησάββας δήλωσε: “Είμαι πολύ ανήσυχος για τις εξελίξεις. Δεν νομίζω πως τα δημοσιεύματα είναι τυχαία. Μέσα στην αγωνία της Κυβέρνησης να βρει θύματα για να παρουσιάσει στην Τρόικα τον απαιτούμενο αριθμό απολυμένων, έχει επιλέξει Οργανισμούς που έχουν ένα κρίσιμο μέγεθος για την Κυβέρνηση. Η ΔΕΥΑΡ και η ΔΕΣ ΡΟΔΑ είναι από τις επιχειρήσεις που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να κλείσουν, εξαιτίας των επιταγών της Τρόικα και των Κυβερνητικών αποφάσεων. Εμείς από σήμερα είμαστε στις επάλξεις. Θα κάνουμε ό, τι χρειάζεται για να αποτρέψουμε αυτούς τους σχεδιασμούς. Ζητήσαμε συνάντηση και με τους Βουλευτές, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου”.
Ο πρόεδρος της ΔΕΣ ΡΟΔΑ, κ. Δημήτρης Καρατζιάς, δήλωσε: “Τα νέα για το ενδεχόμενο κλεισίματος της επιχείρησης ήρθαν σαν βόμβα. Ακόμη και αν δεν είναι αληθή τα δημοσιεύματα, θεωρώ πως δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. Είμαι πολύ επιφυλακτικός. Θεωρώ πως «χτυπάνε» δύο αγαθά της πόλης μας. Το νερό και τις συγκοινωνίες. Η ΔΕΣ ΡΟΔΑ είναι μια κοινωφελής επιχείρηση, η οποία προσφέρει και δεν εξαρτάται από πουθενά. Έχουμε βάλει όλα τα ζητήματα της Επιχείρησης σε σωστό δρόμο, παρά τα προβλήματα που προέκυψαν από το νόμο «Καλλικράτη». Θα γίνει συνάντηση με τους Βουλευτές της Δωδεκανήσου την Τετάρτη. Ο κ. Μαχαιρίδης καθησύχασε λίγο τους υπαλλήλους της Επιχείρησης. Αν υπάρξει κοινή γραμμή από όλους μας θα έχουμε αποτέλεσμα. Ζητάμε συγγνώμη από το κοινό για την διακοπή των δρομολογίων”.
Ο εργαζόμενος στην ΔΕΣ ΡΟΔΑ και εκπρόσωπος τύπου του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, δήλωσε: “Η απόφαση για κλείσιμο της δημοτικής επιχείρησης ΔΕΣ ΡΟΔΑ είναι παράλογη, διότι όλοι γνωρίζουν πως δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Αντιθέτως, το έργο που προσφέρουμε το καρπώνονται τόσο ο Δήμος, όσο και η Περιφέρεια. Αυτή τη στιγμή μας αντιμετωπίζουν μόνο σαν αριθμούς. Δυστυχώς, δεν μας δίνουν ούτε τη δυνατότητα της κινητικότητας. Πρόκειται για «ξαφνικό θάνατο». Η απεργία θα συνεχιστεί επ’ αόριστον. Δεν πραγματοποιείται κανένα δρομολόγιο. Είναι το μόνο μας όπλο. Πιστεύω πως η απόφαση της Κυβέρνησης είναι άδικη και πρέπει να ανατραπεί. Δεν θα μείνουμε στα λόγια. Ζητάμε την έμπρακτη συμπαράσταση των Βουλευτών”.
Ο πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων της ΔΕΣ ΡΟΔΑ, κ. Εμμανουήλ Κοντουδάκης, δήλωσε: “Εχουμε συναντηθεί με το δήμαρχο, τον περιφερειάρχη και το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας. Μας έχουν ζητηθεί κάποια στοιχεία για την επιχείρηση. Φοβόμαστε και είμαστε σε εγρήγορση. Δημιουργήσαμε τεράστιο πρόβλημα με την παύση των δρομολογίων και ζητάμε συγγνώμη αλλά ελπίζουμε στην κατανόηση του κόσμου. Οι απεργίες θα συνεχιστούν σίγουρα μέχρι την Τετάρτη που θα συζητηθεί το θέμα με το αρμόδιο Υπουργείο”.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ρόδου, κ. Εμμανουήλ Καμπουρόπουλος, δήλωσε: “Οι φυσικοί πόροι πρέπει να είναι στη διαχείριση των Δήμων. Βέβαια, ακόμη δεν υπάρχει κάτι επίσημο. Πρόκειται περί δημοσιευμάτων, τα οποία πρέπει να δούμε αν ευσταθούν. Ο τρόπος με τον οποίο θα δράσουμε είναι μια απόφαση που θα ληφθεί συλλογικά”.
O πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων της ΔΕΥΑΡ, κ. Ελευθέριος Καρανικόλας, δήλωσε: “Απευθυνθήκαμε στο δήμαρχο και μας ενημέρωσε για την άμεση πραγματοποίηση Δημοτικού Συμβουλίου, όπου θα τεθεί το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο περιφερειάρχης ενημέρωσε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για το ρόλο που διαδραματίζει η ΔΕΥΑΡ στο νησί μας. Κάνουμε όσες κινήσεις χρειάζονται, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το ζήτημα. Θα ενημερώσουμε τους εργαζόμενους με έκτακτη γενική συνέλευση, ώστε να αποφασίσουμε αν θα προβούμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις”.
Επίσης, την αμέριστη συμπαράστασή του προς τους εργαζομένους των συγκεκριμένων Δημοτικών Επιχειρήσεων εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην καθαριότητα, κ. Ελευθέριος Γαλιάτσος, ο οποίος δήλωσε: “Η εμφύτευση του φόβου μέσα στα μυαλά όλων μας, ότι έρχεται και η δική μας η σειρά να απολυθούμε αποτελεί την πιο κύρια τεχνική που εφαρμόζουν όλοι όσοι μας κυβερνούν για να χάσουμε όχι μόνο τη δουλειά μας, αλλά και την αξιοπρέπειά μας, η οποία προέρχεται μέσα από την εργασία και τον τίμιο ιδρώτα μας”.
Το συνδικάτο εργαζομένων της ΔΕΣ ΡΟΔΑ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: “Το συνδικάτο εργαζομένων της ΔΕΣ ΡΟΔΑ θέλει να εκφράσει τη συμπαράσταση του στους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΡ και να τονίσει, ότι συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα που ξεκίνησαν. Η μαζική, ενωτική, και αγωνιστική συμμετοχή όλων μας είναι η μόνη απάντηση στις επιδιώξεις της συγκυβέρνησης και της Τρόικας, να οδηγήσει χιλιάδες εργαζομένους στην απόλυση και την ανεργία, καθώς και στη διάλυση βασικών υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΔΕΣ ΡΟΔΑ, ΔΕΥΑ, ΔΕΚΡ, Δημοτική Αστυνομία). Τα όρια αντοχής και ανοχής των εργαζομένων έχουν πλέον εξαντληθεί από τα μέτρα που έχουν βυθίσει τη χώρα στην ύφεση, την ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση.
Ο Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ
Το κλείσιμο των δημοτικών επιχειρήσεων που έχουν τρεις ζημιογόνες χρήσεις και την απόλυση των υπαλλήλων που εργάζονται σε αυτές επιβεβαίωσε μιλώντας στο ρ/σ Βήμα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.
«Υπάρχει η νομοθεσία του Καλλικράτη. Οι εταιρείες των Δήμων που έχουν τρεις ζημιογόνες χρήσεις κλείνουν. Δεν είναι κάτι καινούργιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης. Και πρόσθεσε, όταν ερωτήθηκε για το προσωπικό: «Το προσωπικό απολύεται ή αν υπάρχουν ανάγκες μεταφέρονται στους Δήμους». Έφερε δε ως παράδειγμα τις ΔΕΥΑ, τονίζοντας ότι όταν μία εταιρεία ύδρευσης είναι ζημιογόνα είναι αυτονόητο ότι οι λειτουργίες της θα μεταφερθούν στον κεντρικό Δήμο.
Ο κ. Μιχελάκης δεν θέλησε να αναφερθεί σε αριθμό μετακινήσεων ή απολύσεων στους Δήμους τονίζοντας ότι «θα μπορεί να μιλήσει για αριθμούς όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στα τέλη του χρόνου, αρχές του επόμενου. Εκεί θα δούμε, πού έχουμε ελλείψεις και πού πλεόνασμα», πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών.