Επτά στις δέκα Ο.Ε. – Ε.Ε. και ατομικές επιχειρήσεις και 5 στις 10 Α.Ε. και ΕΠΕ εκτιμούν ότι οι πωλήσεις και τα κέρδη τους φέτος είναι μειωμένα, ενώ η απόλυτη πλειοψηφία των εμπορικών επιχειρήσεων -ανεξάρτητα από νομική μορφή- δηλώνει χαμηλά αποθέματα ρευστότητας και το 2013.Την ίδια ώρα 7 στις 10 Ο.Ε. – Ε.Ε. και ατομικές επιχειρήσεις και 9 στις 10 Α.Ε. και ΕΠΕ δήλωσαν στασιμότητα στις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου.
Τα παραπάνω αποτελούν βασικές διαπιστώσεις της εμπεριστατωμένης Ετήσιας Εκθεσης του Ελληνικού Εμπορίου, που κατήρτισε το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ και η οποία δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα. Πάνω απ’ όλα, βεβαίως, η πικρή αλήθεια είναι πως, έως τώρα, η καθαρή απώλεια των εγχώριων επιχειρήσεων φτάνει τις 85.000 (130.000 έκλεισαν και 45.000 έκαναν έναρξη).
Η όλη έρευνα καταδεικνύει, μεταξύ άλλων, ότι:
• Οι Ο.Ε. – Ε.Ε. και ατομικές επιχειρήσεις επιδεικνύουν μεγαλύτερες αντιστάσεις σε σχέση με τις Α.Ε. και ΕΠΕ σε θέματα μείωσης του προσωπικού τους.
• Σχεδόν 4 στις 10 Α.Ε. και ΕΠΕ και 5 στις 10 Ο.Ε. – Ε.Ε. και ατομικές επιχειρήσεις θεωρούν αρκετά ή πολύ πιθανό να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους το 2013.
• Το 17% των Ο.Ε. – Ε.Ε. και ατομικών επιχειρήσεων και το 10% των ΑΕ. και ΕΠΕ θεωρούν πολύ πιθανή την παύση εργασιών τους το 2013 (λουκέτο).
Οσον αφορά το 2014, περισσότερες από 5 στις 10 Ο.Ε. – Ε.Ε. και ατομικές επιχειρήσεις και 4 στις 10 ΑΕ. και ΕΠΕ προβλέπουν και πάλι μείωση πωλήσεων και κερδών.
Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βασίλης Κορκίδης, αν και χαρακτήρισε, για άλλη μια φορά, τα μέχρι σήμερα στοιχεία για την πορεία του κλάδου «αποκαρδιωτικά», εξέφρασε την ελπίδα το τρέχον έτος, που φτάνει στο τέλος του, να είναι ο τελευταίος χρόνος συρρίκνωσης της εμπορικής δραστηριότητας και το 2014 να καταγραφεί σταθεροποίηση της κατανάλωσης. Πάρα ταύτα, σημαίνουσες προσωπικότητες που έδωσαν το «παρών» στη προχθεσινή εκδήλωση, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για… χαμόγελα. Κατά την ομιλία του ο Απόστολος Δεδουσόπουλος, καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, τόνισε χαρακτηριστικά ότι θα απαιτηθούν 20 χρόνια για να επανακτηθούν οι απώλειες στην απασχόληση, προσθέτοντας ότι θα μπούμε σε μια περίοδο με πολύ χαμηλό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και των θέσεων εργασίας – μέσα σε ένα έτος δε έχει αύξηση 75% των απλήρωτων υπερωριών στο εμπόριο.