Αποζημιώσεις για καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη

«Πράσινο φως» για αποζημιώσεις στους διαδίκους όταν αργεί η Δικαιοσύνη, αλλά και για χαμηλότερες ποινές, ανάβει κυβερνητικό νομοσχέδιο.Σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, τα ελληνικά δικαστήρια θα επιβάλουν στο εξής μικρότερες ποινές στους κατηγορουμένους, εφόσον καθυστερεί υπερβολικά η δίκη τους χωρίς να φταίνε οι ίδιοι, ενώ ταυτόχρονα το Δημόσιο θα υποχρεώνεται να τους καταβάλει σχετική αποζημίωση που θα προσδιορίζεται δικαστικά, για την ηθική βλάβη που υπέστησαν.
Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για «τη δίκαιη ικανοποίηση λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης», ανοίγει τον δρόμο για «έκπτωση» στις ποινές και χρηματική αποζημίωση ως μέτρο αποκατάστασης της βλάβης που μπορεί να έχει υποστεί ένας πολίτες, επειδή καθυστερεί πολύ η εκδίκαση της υπόθεσής του και η έκδοση της απόφασης που απονέμει δικαιοσύνη. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις προωθούνται σε συμμόρφωση προς σχετικές υποδείξεις του ΕΔΔΑ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) στο Στρασβούργο ύστερα από 100άδες «ευρωκαταδίκες» που ανάγκασαν τη χώρα να καταβάλει την τελευταία δεκαετία αποζημιώσεις μερικών εκατ. ευρώ σε διάφορους διαδίκους για καθυστερημένη απονομή δικαιοσύνης.
Οι μεγάλοι «κερδισμένοι» είναι οι κατηγορούμενοι, καθώς τα ποινικά δικαστήρια κατά την επιμέτρηση της ποινής πρέπει πλέον να συνυπολογίζουν υποχρεωτικά το πόσο καθυστέρησε η απονομή δικαιοσύνης ώστε να μειώνουν την τελική ποινή. Συνήθως το ΕΔΔΑ θεωρεί ανεκτό διάστημα τα 5-6 χρόνια για να καταστεί αμετάκλητη μία απόφαση (σε τρεις βαθμούς).
Για την έκπτωση της ποινής και τη χρηματική αποζημίωση (συνήθως το ΕΔΔΑ επιδικάζει ποσά 2.000-6.000 ευρώ, φθάνοντας σε εξαιρετικές περιπτώσεις έως 20.000 ευρώ ανά άτομο και σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε ομαδικές προσφυγές) θα συνεκτιμάται αν φταίει ο πολίτης για την καθυστέρηση της δίκης του, η πολυπλοκότητα της υπόθεσης, η στάση των αρμόδιων κρατικών αρχών.