Ρεπορτάζ

Δικάζονται για την πολύκροτη υπόθεση της ΑΤΕ-Αρχαγγέλου

Η πολύκροτη υπόθεση με κατηγορούμενος για πλαστογραφία, με συνολικό όφελος και συνολική ζημία άνω των 73.000 ευρώ, για απάτη με περιουσιακό όφελος και προξενηθείσα ζημία, που υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 73.000 ευρώ και για άμεση συνέργεια σε υπεξαίρεση από διαχειριστή ξένης περιουσίας αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, με περιουσιακό όφελος και προξενηθείσα ζημία που υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 73.000 ευρώ, τρεις κατοίκους Αρχαγγέλου, που φέρονται να εμπλέκονται στο τραπεζικό σκάνδαλο που εκτυλίχθηκε στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας Αρχαγγέλου και έγινε αφορμή να θέσει τέρμα στη ζωή του ο πρώην διευθυντής του, την 18η Nοεμβρίου 2003, θα απασχολήσει την προσεχή συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων.

Όπως απεκάλυψε η “δημοκρατική”, το Ζ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε την αναίρεση που ασκήθηκε επί παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου.
Με το υπ’ αριθμ. 1520/2011 βούλευμα που εξέδωσε, απέρριψε την αίτηση του αναιρεσείοντος-κατηγορουμένου Π. Π. του Α., κατοίκου Αρχαγγέλου. Συγκατηγορούμενοί του είναι οι Μ. Χ. του Ν. και Ν. Φ. του Ι..
Το Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου είχε απορρίψει εξάλλου ως αβάσιμη την έφεση του αναιρεσείοντος κατηγορουμένου κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου.

Συνοπτικά το ιστορικό της υπόθεσης:
Την 18η Nοεμβρίου 2003 ο προϊστάμενος του Kεντρικού Yποκαταστήματος της Aγροτικής Tράπεζας στη Pόδο συνοδευόμενος από ελεγκτή της Eπιθεώρησης της Tράπεζας από την Aθήνα είχαν ενημερώσει τον διευθυντή του υποκαταστήματος Aρχαγγέλου ότι επρόκειτο να ξεκινήσει ο ετήσιος τακτικός έλεγχος. Ο 49χρονος έσπευσε τότε να εγκαταλείψει το υποκατάστημα, ενημερώνοντας μια υπάλληλο ότι έπρεπε να μεταβεί στο Kέντρο Yγείας Aρχαγγέλου για εξέταση διότι δεν αισθανόταν καλά. Περί ώραν 12.30 της ίδιας ημέρας βρέθηκε νεκρός από ιερέα στην Mονή Σκιάδι. Δίπλα του βρέθηκε μια φιάλη ουίσκι, ένα κουτί από το φυτοφάρμακο “Methonate” και μια τρισέλιδη επιστολή.
Από έλεγχο που διεξήγαγε η διεύθυνση εσωτερικού ελέγχου της τράπεζας διαπιστώθηκαν σοβαρές παρατυπίες κατά την άσκηση των καθηκόντων του αλλά και ενδείξεις για εμπλοκή στην υπόθεση των κατηγορούμενων.

Εν πάση περιπτώσει σύμφωνα με το κατηγορητήριο:
Οι πρώτοι δύο συγκατηγορούμενοι Μ. Χ. του Ν. και Ν. Φ. του Ι., κατά τα έτη 1998-2003, υπέβαλαν αιτήσεις που περιέχονται στο από 25-1-2007 Πόρισμα Ελέγχου των Εσωτερικών Ελέγχων της Αγροτικής Τράπεζας που αφορούσαν διάφορες συναλλαγές (χορήγηση δανείου, εκταμίευση κ.λπ.), από δύο λογαριασμούς δανείου, αφού έθεσαν επ’ αυτών τα στοιχεία του Κ. Λ. και κατ’ αποτίμηση υπογραφή προσομοιάζουσα με την υπογραφή του, έτσι ώστε να φαίνεται ότι οι εν λόγω αιτήσεις είχαν υποβληθεί από αυτόν, σκοπεύοντας με τη χρήση των παραπάνω πλαστογραφημένων εγγράφων να παραπλανήσουν τους αρμοδίους υπαλλήλους του καταστήματος Αρχαγγέλου Ρόδου της Αγροτικής Τράπεζας ότι υπήρχε αίτηση του παραπάνω προσώπου για τις εν λόγω συναλλαγές.

Στη συνέχεια, κάνοντας χρήση των εν λόγω πλαστογραφημένων εγγράφων, τα προσκόμισαν για λογαριασμό δήθεν του αιτούντος, στην παραπάνω Τράπεζα, ζητώντας την έγκρισή τους, η οποία πράγματι δόθηκε, με αποτέλεσμα να εισπράξουν το χρηματικό ποσό των 80.465,49 ευρώ που τους καταβλήθηκε τμηματικά.
Οι ίδιοι κατηγορούμενοι με ψευδείς υποσχέσεις παράπεισαν την τράπεζα να προβεί σε πράξη περιουσιακής διαθέσεως από την οποία επήλθε βλάβη στην περιουσία της και το περιουσιακό όφελος και η προξενηθείσα ζημία υπερβαίνει το ποσό των 73.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, παράπεισαν την τράπεζα να δραχμοποιήσει επιταγές εξωτερικού πριν διασφαλιστεί η είσπραξή τους από τις Τράπεζες του εξωτερικού κατά παράβαση των οδηγιών της Τράπεζας, αφού την διαβεβαίωσαν ότι οι επιταγές θα εξοφληθούν με την εμφάνιση, ενώ εγνώριζαν ότι δεν υπήρχαν τα αντίστοιχα κεφάλαια στις πληρώτριες τράπεζες τόσο κατά την έκδοση όσο και κατά την πληρωμή των επίδικων επιταγών. Ακολούθως όταν οι επιταγές εμφανίσθηκαν προς πληρωμή δεν πληρώθηκαν αλλά σφραγίσθηκαν διότι στους λογαριασμούς σε χρέωση των οποίων έπρεπε να πληρωθούν δεν υπήρχαν κεφάλαια ισόποσα μ’ αυτά των επιταγών προκαλώντας έτσι περιουσιακή ζημία στην τράπεζα που ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 96.489,30 ευρώ.

Περαιτέρω άπαντες οι κατηγορούμενοι με πρόθεση παρείχαν άμεση συνδρομή στον προϊστάμενο της τράπεζας κατά την εκτέλεση απ’ αυτόν της πράξης της υπεξαίρεσης από διαχειριστή ξένης περιουσίας αντικειμένου ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας, από την οποία το περιουσιακό όφελος και η προξενηθείσα ζημία υπερβαίνει το ποσό των 73.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, τυγχάνοντας πελάτες της ως άνω τράπεζας, συνεργάστηκαν μαζί του για την παράνομη εκταμίευση χρημάτων, με κάλυμμα ακάλυπτες και πλαστές επιταγές που εξέδιδαν, αλλοίωναν και χορηγούσαν, τις οποίες αυτός προεξοφλούσε ή αντικαθιστούσε πραγματικές επιταγές από ακάλυπτες για τυπική διασφάλιση των παράνομων εκχωρήσεων.
Το αντικείμενο δε των πράξεών τους είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 452.805,70 ευρώ.

Θυμίζουμε ότι του ίδιου θέματος έχει επιληφθεί και το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου. Το δικαστήριο με δύο αποφάσεις που εξέδωσε αποδίδει ευθύνες στον εκλιπόντα και σε ακόμη 5 κατοίκους Αρχαγγέλου και διατάσσει την αποζημίωση της τράπεζας για ηθικές και ουσιαστικές βλάβες που υπέστη από την χήρα και το τέκνο του αυτόχειρα αλλά και από τους φερομένους ως συνεργούς του.
Τους κατηγορούμενους εκπροσωπούν οι δικηγόροι κ.κ. Παντ. Αποστολάς και Στέλιος Αλεξανδρής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου