Μήνυμα προς το εσωτερικό, αλλά και το εξωτερικό ότι η νεά εθνική στρατηγική, που ενεργοποιεί η κυβέρνηση στο Μεταναστευτικό έχει σε πρώτο πλάνο τον απόλυτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκπέμπει το πρόγραμμα «Κανένα παιδί μόνο», που φιλοδοξεί να μεταφέρει σχεδόν 4000 ασυνόδευτα ανήλικα από καταυλισμούς τύπου Μόρια σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας, οι οποίες θα ειδικεύονται στην πολύπλευρη παροχή της φροντίδας, που απαιτούν τα παιδιά.
Η ενεργός εμπλοκή του Κυριάκου Μητσοτάκη, που γνωστοποίησε πως όλες οι σχετικές αρμοδιότητες περιέρχονται στο πρωθυπουργικό γραφείο υπό την άμεση επίβλεψη του Άκη Σκέρτσου και παρουσίασε το δίδυμο Ειρήνη Αγαπηδάκη – Απόστολο Δοξιάδη, καταδεικνύει πως η άμεση βελτίωση των συνθηκών εντός της χώρας αποτελεί σε κάθε περίπτωση στοίχημα για τον πρωθυπουργό. Η ανάληψη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας από την Αθήνα στοχεύει, επίσης, στην αφύπνιση της Έυρωπαικής Ένωσης, καθώς υπογραμμίζει τις χαώδεις διαφορές ανάμεσα στα κράτη – μέλη, που επωμίζονται δυσανάλογο βάρος και εκείνα, που αρνούνται ακόμη και σήμερα να φανούν συνεπείς σε συμβατικές τους υποχρεώσεις.
Ούτως ή άλλως, καθ όσον το σχέδιο μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προς την ενδοχώρα εξελίσσεται και δρομολογείται η δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στα νησιά πρώτης υποδοχής και ελεγχόμενων δομών στην υπόλοιπη χώρα, το βάρος του Μεγάρου Μαξίμου πέφτει πλέον στην διεθνοποίηση του ζητήματος. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο αμέσως επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και να πραγματοποιήσει επαφές, προκειμένου να καταστεί σαφές τόσο προς τις Βρυξέλλες, όσο και προς την Τουρκία ότι η κατάσταση ως έχει δεν είναι πλεόν αποδεκτή από την Αθήνα.
Παρεμβάσεις στην κατεύθυνση του δικαιότερου επιμερισμού των βαρών, αλλά και της ενίσχυσης της Ελλάδος αναμένονται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τόσο κατά την συμμετοχή του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα, όσο και στο Ευρωπαικό Συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες στα μέσα Δεκεμβρίου. Ακόμη ένας κρίκος στην τακτική της διεθνοποίησης του ζητήματος είναι και το αυριανό ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ιταλό ομόλογο του, Τζουζέπε Κόντε στη Ρώμη. Ελλάδα και Ιταλία, εξάλλου, επηρεάζονται άμεσα από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και είναι μάλλον επόμενο να συντονίζουν έως ένα βαθμό τις ενέργειες του σε ευρωπαικό επίπεδο.
Οι δύο ηγέτες αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις και για την ευρωπαική προοπτική των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, υπό το φως της άρνησης του Παρισιού να συναινέσει στην παροχή ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών τους διαπραγμάτευσεων. Αμφότεροι τάσσονται υπέρ της πρόωθησης της ενταξιακής διαδικασίας και αναμένεται να θέσουν επί τάπητος εναλλακτικές και πρωτοβουλίες, προκειμένου να αρθεί το παρόν αδιέξοδο.
Οι προτεραιότητες Μητσοτάκη στη Συνταγματική Αναθεώρηση
Η συνταγματική θεσμοθέτηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που οσονουπω διευρύνεται για να συμπεριλάβει περισσότερους δικαιούχους, η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής, η διευκόλυνση στους Έλληνες του εξωτερικού, να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, αλλά και η κατάργηση της παραγραφής για τους υπουργούς στο άρθρο 86, συνιστούν για την κυβερνητική πλειοψηφία τα σημαντικότερα ορόσημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, που ολοκληρώνεται σήμερα στη Βουλή με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις προαναφερθείσες αλλαγές, ωστόσο, θα υπενθυμίσει πως με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ χάθηκε η ευκαιρία για την πραγματική αναμόρφωση του Καταστατικού Χάρτη, σε σχέση και με τις απαιτητικές προκλήσεις, που αντιμετωπίζει η χώρα μας.