Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Κομισιόν σε όλα τα κράτη μέλη την περίοδο μεταξύ 6 και 11 Ιανουαρίου, καταδεικνύει ότι στις μνημονιακές χώρες, οι πολίτες εμφανίζονται ιδιαίτερα επηρεασμένοι από την κρίση, τροποποιώντας σε μεγάλο βαθμό τις συνήθειές τους στο θέμα των διακοπών.
Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 10% των Ελλήνων και το 12% των Κυπρίων, δηλώνει ότι δεν επηρεάζονται τα σχέδια τους για διακοπές το 2014, ενώ το 39% των ερωτηθέντων (33% στην Κύπρο), απάντησε ότι θα περιορίσει τις μέρες των διακοπών τους. Το 26% (19% στην Κύπρο) από αυτούς που σχεδίαζαν να κάνουν διακοπές δεν θα πάνε.
Όπως αναφέρει η έκθεση του Ευρωβαρόμετρου, ο τουρισμός αποτέλεσε παρόλα αυτά την κινητήριο δύναμη της ευρωπαϊκής οικονομίας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, και η θετική αυτή τάση θα συνεχιστεί και το 2014, δεδομένου ότι το συνολικό ποσοστό των Ευρωπαίων που δεν προβλέπεται να κάνουν διακοπές είναι μόλις 11%.
Το 2013 οι περισσότεροι Ευρωπαίοι επέλεξαν να περάσουν τις διακοπές τους εκτός της χώρας τους, αλλά μένοντας στο εσωτερικό της ΕΕ.
Την περασμένη χρονιά, το 38% των Ευρωπαίων πέρασαν τις κύριες διακοπές τους σε μια άλλη χώρα της ΕΕ. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 5% σε σχέση με το 2012. Από την άλλη, μόλις το 42% των πολιτών πέρασαν τις κύριες διακοπές τους στη χώρα τους, ποσοστό που αντιπροσωπεύει μείωση κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2012.
Επιπλέον, το 2013 μόνο το 1/5 (19%) των Ευρωπαίων πέρασαν τις κύριες διακοπές τους εκτός των είκοσι οκτώ χωρών της ΕΕ, ποσοστό που αντιπροσωπεύει μείωση κατά 2% σε σύγκριση με το 2012.
Η έρευνα του Ευρωβαρομέτρου για τις προτιμήσεις των Ευρωπαίων όσον αφορά τον τουρισμό διερευνά επίσης τα κίνητρα και τα εμπόδια σε σχέση με τα ταξίδια των Ευρωπαίων, τους κυριότερους προορισμούς, τις πηγές πληροφοριών που χρησιμοποιούνται για τον προγραμματισμό των διακοπών, τον τρόπο με τον οποίο οι Ευρωπαίοι οργάνωσαν τις διακοπές τους το 2013, την ικανοποίησή τους από τον τομέα, καθώς και το επίπεδο ασφάλειας σε σχέση με τα καταλύματα και την παροχή υπηρεσιών.
Το 2013, το 70% των Ευρωπαίων πραγματοποίησαν ταξίδι με μία τουλάχιστον διανυκτέρευση
Μόνο το 11% των Ευρωπαίων δεν σκοπεύουν να κάνουν διακοπές το 2014 λόγω της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης. Τέσσερις στους δέκα Ευρωπαίους σχεδιάζουν να περάσουν τις κύριες διακοπές τους στη χώρα τους (η πλειονότητα των πολιτών της Ελλάδας, της Κροατίας, της Ιταλίας και της Βουλγαρίας). Τρεις στους δέκα πολίτες σκοπεύουν να περάσουν τις κύριες διακοπές τους στην ΕΕ, ενώ πάνω από τέσσερις στους δέκα προτίθενται να κάνουν τουλάχιστον ένα ταξίδι στην ΕΕ το 2014. Το ένα τέταρτο (24%) των πολιτών σκοπεύουν να ταξιδέψουν σε χώρα εκτός ΕΕ, αλλά μόνο το 16% θα περάσουν τις κύριες διακοπές τους εκτός της ΕΕ.
Το 7% των Ελλήνων δεν πήγε διακοπές το 2013. Το σχετικό ποσοστό διαμορφώνεται στο 26% για το 2014, σε ότι αφορά τις προβλέψεις.
Οι βασικές διαπιστώσεις της έρευνας του Ευρωβαρομέτρου:
-Το 2013, το 70% των Ευρωπαίων ταξίδεψαν για προσωπικούς ή επαγγελματικούς λόγους πραγματοποιώντας μία τουλάχιστον διανυκτέρευση. Αν εξετάσουμε μόνο τα ταξίδια για προσωπικούς λόγους το 2013, τα περισσότερα άτομα έκαναν από 4 έως 13 συνεχόμενες διανυκτερεύσεις (57%). Σε μεγάλο βαθμό, η τάση αυτή αντικατοπτρίζεται στα σχέδια για το 2014.
-Οι Ευρωπαίοι προτιμούν τον ήλιο και τις διακοπές στη θάλασσα (46%).
-Το ίδιο ποσοστό ερωτηθέντων αναφέρουν ότι τα φυσικά χαρακτηριστικά μιας συγκεκριμένης τοποθεσίας είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο θα ήθελαν να επιστρέψουν στον ίδιο τουριστικό προορισμό.
-Οι πέντε κορυφαίοι προορισμοί διακοπών στην ΕΕ παραμένουν αμετάβλητοι από το 2012. Η Ισπανία (15%, +5), η Γαλλία (11%, +3), η Ιταλία (10%, +2), η Γερμανία (7%, +2) και η Αυστρία (6%, +2) εξακολουθούν να είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί διακοπών, και έχουν όλοι σημειώσει αύξηση από το 2012. Οι ερωτηθέντες στην Ελλάδα, την Κροατία, την Ιταλία και τη Βουλγαρία έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να κάνουν διακοπές στη χώρα τους, ενώ οι ερωτηθέντες στο Λουξεμβούργο και στο Βέλγιο είναι πιθανότερο να ταξιδέψουν σε άλλη χώρα της ΕΕ. Τα σχέδια των ερωτηθέντων για το 2014 παρουσιάζουν μεγάλη ομοιότητα με τα αντίστοιχα του 2013.
-Οι τουρίστες στην Ευρώπη αισθάνονται ασφαλείς και πολύ ικανοποιημένοι. Οι ερωτηθέντες εκφράζουν υψηλό βαθμό ικανοποίησης από τις περισσότερες πτυχές των διακοπών τους το 2013. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων ήταν ικανοποιημένοι με την ασφάλεια (95%) και την ποιότητα (95%) των καταλυμάτων τους.
Ο αντίκτυπος της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης είναι μικρός, αλλά οι οικονομικοί λόγοι παίζουν τον ρόλο τους
Καμία ουσιαστική αλλαγή στα σχέδια των διακοπών δεν θα είναι αποτέλεσμα της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης. Η έρευνα εξετάζει επίσης τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα σχέδια των διακοπών. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες που δεν πήγαν διακοπές το 2013 δήλωσαν ότι αυτό οφείλεται, τουλάχιστον εν μέρει, σε οικονομικούς λόγους, ενώ το 44% θεωρούν τους οικονομικούς λόγους πρωταρχικούς.
Μόνο το 11% των ερωτηθέντων δεν προβλέπουν να κάνουν διακοπές το 2014 λόγω της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης. Ακόμη σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι πάνω από τέσσερις στους δέκα πολίτες δηλώνουν ότι δεν θα αλλάξουν τα σχέδια των διακοπών τους το 2014, ενώ το ένα τρίτο δηλώνει ότι θα αλλάξουν μεν τα σχέδιά τους, αλλά θα ταξιδέψουν οπωσδήποτε. Το ποσοστό των ατόμων που προτίθενται να κάνουν διακοπές χωρίς να αλλάξουν τα σχέδιά τους για οικονομικούς λόγους κυμαίνεται από 75% στην Αυστρία έως 10% στην Ελλάδα.
Η θετική τάση υποστηρίζεται από τις επίσημες στατιστικές. Σύμφωνα με την Eurostat, ο τομέας του τουρισμού σημείωσε στοιχεία ρεκόρ το 2013.
Το σύνολο των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα και στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ αυξήθηκε το 2013 κατά 1,6%, φθάνοντας στο πρωτοφανές επίπεδο των 2,6 δισεκατομμυρίων διανυκτερεύσεων σε σύγκριση με το 2012.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Antonio Tajani, αρμόδιος επίτροπος για τη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα, σχολίασε τις προτιμήσεις των ερωτηθέντων και τις προοπτικές της έρευνας για τις διακοπές:
“Ως επίτροπος αρμόδιος για θέματα τουρισμού, δεν μπορώ να κρύψω τον ενθουσιασμό μου. Η έρευνα για τη στάση των Ευρωπαίων στο θέμα των ταξιδιών, που δημοσιεύτηκε σήμερα, είναι μια ένδειξη των αξιόπιστων και εξαιρετικών επιδόσεων του τομέα του τουρισμού, ο οποίος εξακολουθεί να αποτελεί υγιή κινητήρια δύναμη για την οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ.Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, ενώ οι προτιμήσεις και οι απόψεις που εκφράζονται στην έρευνα δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο αναμένεται να συνεχιστούν οι ισχυρές και σταθερές επιδόσεις του τομέα το 2014”.
Η έρευνα του Ευρωβαρομέτρου
Η έρευνα του Ευρωβαρομέτρου πραγματοποιήθηκε στις 6-11 Ιανουαρίου 2014 σε 31.122 ερωτηθέντες από διαφορετικές κοινωνικές και δημογραφικές ομάδες. Οι ερωτήσεις υποβλήθηκαν μέσω τηλεφώνου (σταθερού δικτύου και κινητής τηλεφωνίας) στη μητρική γλώσσα των ερωτωμένων στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και σε άλλες 7 χώρες εκτός της ΕΕ, συγκεκριμένα την Τουρκία, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, την Ισλανδία, τη Νορβηγία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και το Ισραήλ.
Πρόκειται για τη συνέχεια του Έκτακτου Ευρωβαρομέτρου αριθ. 370, που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2013. Η έρευνα διενεργήθηκε από την TNS Political and Social.