Ρεπορτάζ

Διημερίδα στη Ρόδο για τον καταδυτικό τουρισμό

Διήμερο Εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε στην Ρόδο για θέματα καταδυτικού τουρισμού στο πλαίσιο της Πράξης ΑνΔιΚαΤ: Καταδυτικές Διαδρομές σε Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου ‐ Ανάπτυξη Δικτύου Καταδυτικού Τουρισμού.
Την διημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου, διοργάνωσαν η ΠΝΑι και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.
Οι δύο φορείς αποτελούν μέλη του διακρατικού εταιρικού σχήματος της πράξης “ΑΝΔΙΚΑΤ: Καταδυτικές Διαδρομές σε Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου ‐Ανάπτυξη Δικτύου Καταδυτικού Τουρισμού” του Προγράμματος Συνεργασίας ΙNTERREG V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020.
Μιλώντας στην “δ” η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου (και κεντρικός εμπειρογνώμονας για την λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου, για την πλατφόρμα και τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της γενικής διεύθυνσης αλιείας και θαλασσίων υποθέσεων) κα Στέλλα Υβέλου Χιοτίνη, υπογράμμισε τα εξής:
«Μιλήσαμε για ζητήματα που συνδέουν τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό με τον καταδυτικό τουρισμό. Η διημερίδα αυτή αποτελεί μια πολύ σοβαρή πρωτοβουλία διότι θέτει με δυναμικό τρόπο το ζήτημα του καταδυτικού τουρισμού, που μπορεί να φέρει σημαντικά αποτελέσματα ανάπτυξης, τόσο για την περιφέρεια όσο και για την χώρα. Γι’ αυτά τα θέματα έκανε και αναφορά ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας, καθώς το υπουργείο επεξεργάζεται τρόπους και ελέγχει τα περιθώρια της νομοθεσίας ώστε να βελτιώσει την λειτουργία και να απαλείψει τα εμπόδια που υπάρχουν για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στην Ελλάδα. Έχουμε την εμπειρία της Ιταλίας, η οποία φαίνεται να είναι πολύ πιο αναπτυγμένη από εμάς σε αυτό το θέμα. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως συμμετείχαν και εκπρόσωποι καταδυτικών κέντρων από πολλές περιοχές όπως και η Κύπρος. Αυτό που πρέπει να εξετάσουμε είναι το πώς θα συνδέσουμε την δραστηριότητα αυτή με τον τουρισμό, αφού υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από δύτες να έρθουν στην χώρα γι αυτό τον σκοπό. Η Ελλάδα διαθέτει τον υποθαλάσσιο πλούτο για να αναπτύξει αυτή την εναλλακτική μορφή τουρισμού. Ωστόσο, όλα αυτά πρέπει να συνδυαστούν με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και μάλιστα να είναι ‘πολλαπλών χρήσεων’. Δηλαδή, να μην έχουμε αποκλειστικές χρήσεις για συγκεκριμένες δραστηριότητες αλλά να μπορούμε στη στήλη του ύδατος, να έχουμε περισσότερες δραστηριότητες. Στην Μεσόγειο, γενικότερα, υπάρχει αυτή η αντίληψη -της ανάπτυξης της πολλαπλής δραστηριότητας στον θαλάσσιο χώρο- είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη στην Βόρειο Αδριατική και είναι συνδεδεμένη με τον τουρισμό. Συνεπώς, ξεκινάμε από αυτό και προσθέτουμε λειτουργίες όπως π.χ. οι θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές και άλλες, όπως ο αλιευτικός τουρισμός. Είναι πολλές δραστηριότητες που μπορούν να λειτουργήσουν συνδυαστικά».

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
Για το θέμα εξέφρασε την ικανοποίησή του, ο πρόεδρος της “Ενεργειακής” κ. Χρήστος Μπάρδος, λέγοντας πως: «Η ΠΝΑι θέλει να επενδύσει στον καταδυτικό τουρισμό και να προάγει τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Είμαστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση που υπάρχει και το ενδιαφέρον που εκφράζεται».
Με την σειρά της, η εντεταλμένη κα Χαρούλα Γιασιράνη είπε ότι «Πρόκειται για ένα στρατηγικό έργο που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Δυστυχώς, το νομοθετικό πλαίσιο είναι ακόμη ασαφές και στην Ελλάδα δεν έχει αδειοδοτηθεί κανένα καταδυτικό πάρκο. Ωστόσο, βλέπουμε με χαρά ότι το υπουργείο Τουρισμού έχει τις προθέσεις να προωθήσει τις διαδικασίες για να προχωρήσουν τα καταδυτικά πάρκα. Δυστυχώς, όλα γίνονται προς το παρόν, σε ερασιτεχνικό επίπεδο ή με επιχειρηματική πρωτοβουλία. Γι αυτό εμείς, ως ΠΝΑι θέλουμε να βάλουμε την βάση, τους κανόνες και τις προϋποθέσεις για το θέμα».
Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Μανώλης Μαρκόπουλος δήλωσε: «Είναι ένα κομμάτι που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ. Κάθε ενέργεια για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, μας βρίσκει θετικούς. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη αλλά μπορούμε να προσελκύσουμε τουρίστες με το αντικείμενο του καταδυτικού τουρισμού».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου