Η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Λυδία Ιωαννίδου – Μουζάκα, που επισκέπτεται την Ρόδο κάθε Δευτέρα, απέστειλε προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αδωνι Γεωργιάδη, την ακόλουθη επιστολή:
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Η εκδήλωση για τα εγκαίνια της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού και των δυο κινητών μονάδων, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ήταν μια πολύ θετική νότα στη δυσχερή ατμόσφαιρα την οποία βιώνουμε τα τελευταία δυο χρόνια.
Το έργο το οποίο θα συντελεστεί από την Α.Ε.Μ.Υ. με την οικονομική στήριξη του Ιδρύματος Νιάρχου, φρονώ ότι είναι υπέρ το δέον σημαντικό και θα στηρίξει αφάνταστα τον παραμεθόριο νησιωτικό πληθυσμό. Εκφράζω την άποψη αυτή, επειδή από τον Αύγουστο του 2012, και κάθε Δευτέρα μεταβαίνω στη Ρόδο (Δωδεκάνησα), όπου εξετάζω και χειρουργώ γυναίκες για προβλήματα μαστού και έτσι ζω από κοντά την εγκατάλειψη που βιώνουν οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών.
Οι ιατροί της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας (ΕΕΜ), εδώ και 15 χρόνια προσφέρει δωρεάν εξέταση μαστού σε γυναίκες όπου της ζητηθεί. Ήδη έχει επισκεφθεί πολλά νησιά και μεταξύ των οποίων την Αστυπάλαια, όπου επί τρία χρόνια (1999-2002) εξήτασαν δωρεάν τις γυναίκες του νησιού.
Η ύπαρξη κινητής μονάδας μαστογραφίας και μάλιστα υψηλών τεχνικών προδιαγραφών, αποτελεί μια σημαντική προσφορά για τις γυναίκες των ακριτικών νησιών και μια ευκαιρία συνεργασίας της Α.Ε.Μ.Υ. με τους ιατρούς της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας στα πλαίσια του εν λόγω προγράμματος, που μας αναφέρθηκε και θα βοηθήσει πολύ σημαντικά το ακριτικό νησιωτικό κοινό. Προτείνουμε την εν λόγω συνεργασία επειδή όπως είναι γνωστό η μαστογραφία, παρ’ όλο που είναι μια πολύ σημαντική εξέταση, και μπορεί να ανακαλύψει μικρού μεγέθους υποκλινικό καρκίνο του μαστού –ακόμη και ολίγων χιλιοστών–, σ’ ένα όμως ποσοστό της τάξεως του 10- 15% των καρκίνων του μαστού, λόγω της ακτινοδιαπερατότητάς τους μπορεί να μην εντοπιστεί ο καρκίνος στη μαστογραφία ακόμη και στα πλέον αναγνωρισμένα και καταξιωμένα Κέντρα του εξωτερικού. Για τον λόγο αυτό γνωρίζουμε ότι είναι εξίσου σημαντική και η κλινική εξέταση από εξειδικευμένο ιατρό.
Για τον σκοπό αυτό, 3μελής αντιπροσωπεία από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΜ μαζί με την Πρόεδρο, μόλις ενημερωθήκαμε, προ μηνός περίπου, για την κινητή μονάδα μαστογραφίας της ΑΕΜΥ, επισκεφθήκαμε τον κ. Σερέτη και εκδηλώσαμε την επιθυμία μας για συνεργασία. Το γεγονός νομίζουμε ότι αντιμετωπίζεται με πρόσημο θετικό και από τις δυο πλευρές.
Υπάρχει όμως και ένας προβληματισμός Κύριε Υπουργέ, στον οποίο θα ήθελα να ζητήσω την παρέμβασή σας, και ο οποίος είναι :
Στον απολογισμό ενός εκ των δυο εκπροσώπων της Α.Ε.Μ.Υ., ελέχθη ότι το έργο της Α.Ε.Μ.Υ. θα υποστηριχθεί από Κρατικά και Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία των Αθηνών, που σημαίνει ότι, οι συνάνθρωποί μας με προβλήματα υγείας που θα χρήζουν χειρουργικής επεμβάσεως, θα έρχονται στην Αθήνα να χειρουργηθούν σε ένα από τα δυο Νοσοκομεία.
Και πάλι από την εμπειρία μου αυτόν τον ενάμιση χρόνο από τη Ρόδο (Δωδεκάνησα), θα σας αναφέρω ότι οι νησιώτες όταν έρχονται στην Αθήνα για χειρουργικές επεμβάσεις από τη μια αισθάνονται «χαμένοι» στη μεγαλούπολη και από την άλλη το κόστος είναι δυσβάστακτο ιδιαίτερα την δύσκολη αυτή εποχή.
Για τον λόγο αυτό, τολμώ να σας προτείνω να αναλάβετε πρωτοβουλία και οι άνθρωποι των ακριτικών νησιωτικών περιοχών που θα έχουν χειρουργικό πρόβλημα, να κατευθύνονται στη Ρόδο, όπου εκτός του Κρατικού Νοσοκομείου υπάρχει μια σύγχρονη ιδιωτική Κλινική η «Γενική Κλινική Δωδεκανήσου-Euromedica», που και ΕΟΠΥΥ έχει και μπορεί να εξυπηρετήσει άψογα ιατρικά. Εις επίμετρον η «Γενική Κλινική Δωδεκανήσου» μπορεί να παρέχει δωρεάν διαμονή ως και διατροφή για το συνοδό του άτομο, για όσες μέρες θα νοσηλευτεί ο ασθενής. Με τον τρόπο αυτό ο κόσμος των ακριτικών νησιών θα εξυπηρετείται κατά τον πιο ενδεδειγμένο κοινωνικό τρόπο.
Ο κάθε ασθενής για να χειρουργηθεί στην Αθήνα, χρειάζεται πέραν του ενός συνοδά μέλη μαζί του, άρα και μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση για τη μετάβαση και διαμονή τους στην Πρωτεύουσα. Ενώ εάν η επέμβαση λάβει χώρα στη Ρόδο, το κόστος μετάβασης από γειτονικό νησί είναι πολύ μικρότερο απ’ ότι για την Αθήνα. Η παρέμβασή σας αυτή, κ. Υπουργέ, θα βοηθήσει πολύ σημαντικά, στην ολοκλήρωση της προσφοράς και του έργου από την Α.Ε.Μ.Υ.
Ακόμη κ. Υπουργέ, θα επανέλθω στο θέμα του Ακτινοθεραπευτικού Μηχανήματος που εγκρίθηκε για το Κρατικό Νοσοκομείο της Ρόδου μέσω ΕΣΠΑ, το οποίο όμως Νοσοκομείο δεν διαθέτει τον κατάλληλο χώρο, ενώ κατάλληλος χώρος υπάρχει στην ανωτέρω Γενική Κλινική Δωδεκανήσου, στην οποία με παρέμβασή σας θα μπορούν να εξυπηρετούνται οι ασθενείς όπως θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν στο Κρατικό Νοσοκομείο. Και στην περίπτωση αυτή οι νησιώτες θα μπορούν να υποβληθούν στην Ακτινοθεραπεία που θα χρειάζονται, σε οικείο γι’ αυτούς περιβάλλον.
Ευελπιστώντας στη θετική σας συμβολή στα ανωτέρω, διατελώ,
Με ιδιαίτερη τιμή,
Η Πρόεδρος
Δρ Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα
ε. Καθηγήτρια Ιατρικής
Πανεπιστημίου Αθηνών
Γυναικολόγος-Χειρουργός-Ειδικός Μαστολόγος
Εθνικός Εκπρόσωπος για
τον καρκίνο του μαστού
και τα Κέντρα Μαστού στην ΕΕ