Για τα ζητήματα που αφορούν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τις σπουδές και τα μεταπτυχιακά προγράμματα, μιλάει σήμερα στη “δ” η καθηγήτρια Κατερίνα Θ. Φραντζή, πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, πρόεδρος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Φοιτητικής Μέριμνας Ρόδου, διευθύντρια στο Εργαστήριο Πληροφορικής της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κυρία Φραντζή, είστε πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, του Τμήματος που πρόσφατα γιόρτασε τα 20 χρόνια λειτουργίας του. Μιλήστε μας για αυτό.
Φέτος το Τμήμα μας, το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, συμπληρώνει 20 χρόνια λειτουργίας, αφού το Σεπτέμβριο του 1999 δέχτηκε τους πρώτους φοιτητές και τις πρώτες φοιτήτριές του. Είκοσι χρόνια δυναμικής παρουσίας του στις Μεσογειακές Σπουδές. Έτσι, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Γ. Γεννηματάς Α.Ε., αλλά και με τη συμβολή του Δήμου Ρόδου, την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019, στις 12 το μεσημέρι, στην Αίθουσα “Κορνήλιος Καστοριάδης” της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο, γιορτάσαμε 20 χρόνια λειτουργίας, 20 χρόνια ανάπτυξης, 20 χρόνια συμπόρευσης με την κοινωνία του νησιού μας.
Κατά την εκδήλωση πραγματοποιήθηκε η τελετή αναγόρευσης της διεθνώς αναγνωρισμένης για τη συμβολή της στην επιστήμη καθηγήτριας Σοφίας Ανανιάδου, του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ (The University of Manchester, School of Computer Science) και διευθύντριας του Εθνικού Κέντρου Εξόρυξης Κειμένου της Μεγάλης Βρετανίας (Director of the National Centrefor Text Mining, Great Britain),σε επίτιμη διδάκτορα του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, παρούσης της πρυτάνισσας του Ιδρύματός μας καθηγήτριας Χρυσής Βιτσιλάκη, του κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών καθηγητή Ιωάννη Σεϊμένη και μελών του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Τμήματος. Η κα Ανανιάδου παρουσίασε κατά την ομιλία της τη συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης στις Βιοϊατρικές Επιστήμες.
Κατά την επετειακή εκδήλωση, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών με το NationalCentreforTextMining της Μεγάλης Βρετανίας.
Με μεγάλη απήχηση, πραγματοποιήθηκαν οι ομιλίες των εκλεκτών προσκεκλημένων κεντρικών ομιλητών μας, της π. επιτρόπου Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κας Ανδρούλλας Βασιλείου, για τον ρόλο της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και του π. πρύτανη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, κ. Μιχάλη Ατταλίδη, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, ως πρόεδρος της πρώτης Επιτροπής Εξωτερικής Αξιολόγησής του, παρουσίασε αναλυτικά την πορεία, το έργο και τη συμβολή του Τμήματος στις Μεσογειακές Σπουδές.
Η επιτυχία της εκδήλωσης ήταν πέρα των προσδοκιών μας και μοναδική για τα μέχρι τώρα δεδομένα του νησιού μας. Μας τίμησε η κοινωνία της Ρόδου ενώ τους θερμότερους χαιρετισμούς τους μας έδωσαν ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος, ως εκπρόσωπος του προέδρου της Κυβέρνησης ο υφυπουργός Τουρισμού και βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μ. Κόνσολας, ο κοσμήτορας του Ελληνικού Κοινοβουλίου βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Β. Υψηλάντης, ως εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου ο εντεταλμένος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων & πρόεδρος Ενεργειακής Α.Ε. κ. Χ. Μπάρδος, η πρόεδρος του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης “Γεώργιος Γεννηματάς” και εντεταλμένη Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κα Χ. Γιασιράνη, ο αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Απασχόλησης Δωδ/νήσου κ. Ι. Κρητικός και ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού & Διεθνών Σχέσεων κ. Κ. Ταρασλιάς.
Θερμές ευχές, επειδή δεν ήταν δυνατή η δια ζώσης συμμετοχή τους, απέστειλαν με επιστολές τους ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Βασίλης Διγαλάκης, η πρέσβειρα της Κίνας στην Ελλάδα Τσανγκ Τσιγιουέ, η Βουλευτής Δωδεκανήσου κα Μίκα Ιατρίδη, ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Ι. Παππάς, ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αποστόλης Δημητρόπουλος, η γενική γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία κα Νίκη Μαρωνίτη, η επίτιμη πρόξενος της Αυστρίας κα Μαίρη Μοσχή, ο π. κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών κ. Φ. Καλαβάσης, ο πρόεδρος από το “Σπίτι της Ευρώπης” κ. Μιχάλης Καβουκλής και ο διευθυντής της ΑΣΤΕΡ κ. Κυριάκος Πετάκος.
Οι ευχές όλων αλλά και η μεγάλη συμμετοχή των συμπατριωτών μας, μας συγκίνησε και μας έδωσε ώθηση για ακόμα πιο δυναμική παρουσία του Τμήματός μας σε θέματα που αφορούν στο χώρο της Μεσογείου.
• Πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει Πανεπιστήμιο σε μία μικρή, παραμεθόρια περιοχή όπως ένα νησί; Συμβάλλει στην σχέση που αναπτύσσεται με την κοινωνία;
Ένας από τους λόγους ίδρυσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου πριν από 35 χρόνια, το 1984, ήταν η συμβολή που θα είχε στην ανάπτυξη του νησιών του Αιγαίου. Κατά τη διάρκεια των 35 αυτών χρόνων, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει εδραιωθεί όχι μόνο ως φορέας μάθησης, γνώσης και έρευνας αλλά ως και αναπόσπαστου μέρους των νησιών, του τόπου, της κοινωνίας του Αιγαίου. Το Πανεπιστήμιό μας, μέσω της εκπαίδευσης και των ερευνητικών του προγραμμάτων μελετά συστηματικά τις νησιωτικές ιδιαιτερότητες που έχει το μεγάλο αυτό κομμάτι της χώρας μας, το νησιωτικό. Η αρμονική συνύπαρξη που έχει πλέον εδραιωθεί και αναπτύσσεται συνεχώς με όλο και στενότερη συνεργασία μεταξύ του Ιδρύματος και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, και μιλώντας για τη Ρόδο και το Δήμο Ρόδου, αναμφισβήτητα ωφελεί όλες τις πλευρές. Η ανάπτυξη του Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη των νησιών του Αιγαίου, και μιλώντας για το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, με το νησί μας, τη Ρόδο.
• Ποιες σπουδές παρέχει το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών στους φοιτητές και στις φοιτήτριες;
Το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου ιδρύθηκε το 1997 και άρχισε τη λειτουργία του κατά το ακαδημαϊκό έτος 1999-2000, αποτελώντας το ένα από τα τρία Τμήματα που απαρτίζουν τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών στη Ρόδο, τη Νοτιοανατολικότερη Πανεπιστημιακή Σχολή της Ελλάδας. Ως το μοναδικό Πανεπιστημιακό Τμήμα “Σπουδών Περιοχής” (AreaStudies) με διεπιστημονικό αντικείμενο τις Μεσογειακές Σπουδές, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών έχει ως βασικό στόχο να αναδείξει το χώρο της Μεσογείου, και ειδικά του νοτιοανατολικού άκρου της, ως αντικείμενο διεπιστημονικών προσεγγίσεων. Αυτό επιτυγχάνεται τόσο μέσα από τη συστηματική μελέτη των αρχαίων πολιτισμών και των γλωσσών της περιοχής όσο και μέσα από την εξέταση της πολιτικής, κοινωνικής, και οικονομικής ανάπτυξης των μεσογειακών χωρών και των διακρατικών τους σχέσεων. Το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών προσφέρει υψηλής ποιότητας προπτυχιακές σπουδές στους τρεις επιστημονικούς κλάδους που διακονεί σύμφωνα με τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα, παρέχοντας τρεις επιστημονικές κατευθύνσεις εξειδίκευσης, την Κατεύθυνση Αρχαιολογίας, την Κατεύθυνση Γλωσσολογίας της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και την Κατεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Οργανισμών. Στο πρόγραμμα σπουδών εντάσσεται η διδασκαλία των σημαντικότερων γλωσσών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, της Αραβικής, της Εβραϊκής και της Τουρκικής γλώσσας. Παράλληλα με το πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών, στο Τμήμα λειτουργούν τέσσερα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών:
Αρχαιολογία Ανατολικής Μεσογείου από την Προϊστορική Εποχή έως την Ύστερη
Αρχαιότητα: Ελλάδα, Αίγυπτος, Εγγύς Ανατολή
Διακυβέρνηση, Ασφάλεια και Ανάπτυξη στη Μεσόγειο
Αρχαίο Θέατρο: Εκπαιδευτικές και Φιλολογικές Προσεγγίσεις
Ανάλυση και διδασκαλία πρώτης και δεύτερης/ξένης γλώσσας (διατμηματικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης)
Το Τμήμα προσφέρει επίσης πρόγραμμα διδακτορικών σπουδών και μεταδιδακτορικής έρευνας σε θέματα που άπτονται και των τριών επιστημονικών κατευθύνσεων του Τμήματος.
• Να μιλήσουμε για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και ποια είναι αναγκαίο να επιλυθούν άμεσα;
Πρόσθετοι χώροι οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αίθουσες διδασκαλίας ή εργαστήρια θα συνέβαλλαν θετικά αφού θα προσέφεραν στην ανάπτυξη των Τμημάτων, των Σχολών και του Πανεπιστημίου, αφενός βελτιώνοντας την ποιότητα της διδασκαλίας και της έρευνας, αφετέρου δίνοντας τη δυνατότητα υποδοχής, σε συνδυασμό βέβαια με το αντίστοιχο διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, μεγαλύτερου αριθμού φοιτητών και φοιτητριών, με θετικά αποτελέσματα για το Ίδρυμα αλλά και το νησί μας.
Μιλώντας για το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, όπως προανέφερα,η διδασκαλία των τριών γλωσσών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, της Αραβικής, της Εβραϊκής και της Τουρκικής, είναι σημαντική παράμετρος της μοναδικότητάς του. Ωστόσο, στο Τμήμα υπηρετεί ένα μέλος μόνιμου διδακτικού προσωπικού για τη διδασκαλία της Αραβικής,ενώη διδασκαλία της Εβραϊκής και της Τουρκικής δεν γίνεται από μόνιμο/η διδάσκοντα/ουσα. Το μόνιμο προσωπικό για τη διδασκαλία της Εβραϊκής και Τουρκικής θα συνεισέφερε σε μεγάλο βαθμό στη πρωτοπορία του Τμήματος να προσφέρει στους φοιτητές και στις φοιτήτριές του τη διδασκαλία των τριών αυτών γλωσσών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
• Πώς είναι η κατάσταση με τα μεταπτυχιακά προγράμματα; Παρατηρείται διαρροή φοιτητών τα τελευταία χρόνια από την χώρα και κατ’ επέκταση από την νησιωτική περιοχή;
Μπορώ με χαρά να πω πως υπάρχει συνεχές ενδιαφέρον και για τα τέσσερα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών που λειτουργούν στο Τμήμα μας: α) Αρχαίο Θέατρο: Εκπαιδευτικές και Φιλολογικές Προσεγγίσεις, β) Αρχαιολογία Ανατολικής Μεσογείου από την Προϊστορική Εποχή έως την Ύστερη Αρχαιότητα: Ελλάδα, Αίγυπτος, Εγγύς Ανατολή, γ) Διακυβέρνηση, Ασφάλεια και Ανάπτυξη στη Μεσόγειο, και δ) Ανάλυση και διδασκαλία πρώτης και δεύτερης/ξένης γλώσσας(το οποίο είναι διατμηματικό σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής μας). Αυτό είναι συνέπεια του ότι τα αντικείμενα που θεραπεύουν και εξειδικεύουν τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών μας δεν υστερούν σε καμία παράμετρο από αντίστοιχα προγράμματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Είναι ιδιαίτερα καινοτόμα και πλήρως ενημερωμένα, δίνοντας στους μεταπτυχιακούς φοιτητές και στις μεταπτυχιακές φοιτήτριες μας τα εφόδια που χρειάζονται για να χαράξουν την πορεία τους σε χώρο εργασίας σχετικής με τα αντικείμενα των πτυχίων τους. Επιπλέον τα τρία από τα τέσσερα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών μας, και σύντομα και το τέταρτο, κάνοντας χρήση των νέων τεχνολογιών που προσφέρονται για διαλέξεις από απόσταση, προσφέρουν τη δυνατότητα και σε φοιτητές και φοιτήτριες που δεν κατοικούν στη Ρόδο να συμμετέχουν σε αυτά και να τα ολοκληρώνουν επιτυχώς.