Πληθαίνουν τα πωλητήρια ενοικιαζόμενων καταλυμάτων και ξενοδοχείων στα Δωδεκάνησα και ειδικότερα στη Ρόδο. Όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες επιθυμούν να πωλήσουν τα ξενοδοχεία τους μέσω αγγελιών σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Συνολικά έχουν καταγραφεί 61 αγγελίες που αφορούν σε ξενοδοχεία στη Ρόδο και σε άλλα νησιά του νομού, ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός είναι αρκετά μεγαλύτερος στην πραγματικότητα.
Προβαίνοντας κανείς σε μία πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο σε γνωστά portals και σε sites επιχειρήσεων, θα βρει πάρα πολλές αγγελίες πώλησης καταλυμάτων και ξενοδοχείων διαφόρων κατηγοριών στην πόλη της Ρόδου και σε ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές του νησιού με τις τιμές να ποικίλλουν σε κάθε περίπτωση. Οι τιμές, διαμορφώνονται σύμφωνα με την τοποθεσία, την παλαιότητα, τα τετραγωνικά αλλά και τα αστέρια που διαθέτουν. Για παράδειγμα, ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων στην πόλη της Ρόδου, 6.000 τμ το οποίο κατασκευάστηκε το 2008, πωλείται προς 14 εκ ευρώ. Άλλο ξενοδοχείο στην Ιαλυσό 2.500 τετραγωνικών και 24 δωματίων, κατασκευασμένο το 1990, διατίθεται προς 5,5 εκατ. Ευρώ.
Η αύξηση των πωλητηρίων, συνδέεται κατά κύριο λόγο με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες και τα δάνεια που δεν αποπληρώνονται και είναι πλέον στο «κόκκινο»! Δευτερευόντως, η τάση πώλησης των ξενοδοχείων οφείλεται στο γεγονός ότι οι επόμενες γενιές δεν επιθυμούν να συνεχίσουν την οικογενειακή επιχείρηση.
Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον επενδυτών για όλα αυτά τα ακίνητα που διατίθενται προς πώληση φημολογείται ότι είναι έντονο και πολλοί αναμένουν ότι θα κλείσουν διάφορα deals κατά τη διάρκεια του χειμώνα!
Ο κ. Κωνσταντίνος Μπατζέκας εκπρόσωπος εταιρείας μεσιτείας ακινήτων στη Βέροια με πελατεία στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα, δηλώνει: «Υπάρχουν ξένα funds που θέλουν να επενδύσουν στον ξενοδοχειακό κλάδο. Η Ρόδος είναι ένας από τους προορισμούς που προσελκύει το ενδιαφέρον τους. Αναζητούν συγκεκριμένα πράγματα. Ψάχνουν κυρίως μεγάλα παραθαλάσσια ξενοδοχεία. Οι ενδιαφερόμενοι είναι πάρα πολλοί, ακόμη και αν δεν φαίνονται. Γίνονται επαφές και συζητήσεις, πολλές φορές από εταιρείες οι οποίες μιλάνε μόνο με τους ιδιοκτήτες. Προφανώς και περιμένουμε πολλά πωλητήρια, όσο δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους οι ιδιοκτήτες ή επειδή θέλουν να βγουν στη σύνταξη και δεν επιθυμεί κανείς από τις νεότερες γενιές να συνεχίσει τις οικογενειακές επιχειρήσεις. Να σημειωθεί επίσης ότι τα funds ενδιαφέρονται και για ενοικιάσεις, δεν ενδιαφέρονται όμως οι ιδιοκτήτες, λόγω της υψηλής φορολογίας και καθώς θεωρούν ότι είναι αυξημένο το ρίσκο μίας τέτοιας συνεργασίας».
Τα καταλύματα
Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και καταλύματα βιώνουν έντονο ανταγωνισμό και δυσκολεύονται να επιβιώσουν. Ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ (Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος), Παναγιώτης Τοκούζης δηλώνει:
«Τα ενοικιαζόμενα καταλύματα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον αυξημένο ανταγωνισμό. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και το airbnb δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας, χωρίς να υπάρχει καμία μέριμνα για την επιβίωση αυτού του τύπου των καταλυμάτων. Προγράμματα εξειδικευμένα για αναβάθμιση δεν έχουν βγει εδώ και χρόνια. Συνεπώς τα καταλύματα έχουν μείνει πίσω ενώ στη Ρόδο την τελευταία πενταετία χτίστηκαν μεγάλα ξενοδοχεία που ρίχνουν τιμές για να επιβιώσουν. Εάν υπολογίσει κανείς και τα αυξημένα λειτουργικά κόστη μίας μικρής επιχείρησης, θα διαπιστώσει ότι η μάχη είναι άνιση.
Ο ανταγωνισμός είναι ανελέητος! Καθημερινά προστίθενται καινούρια επιπλέον κόστη στη λειτουργία ενός καταλύματος, το οποίο εάν δεν μπορεί να αναβαθμιστεί και να προσφέρει κάτι καλύτερο δεν θα μπορεί να ανταγωνιστεί τις τιμές all inclusive των πεντάστερων! Είναι συνεπώς λογικό να αυξάνονται τα πωλητήρια των καταλυμάτων».
https://www.dimokratiki.gr/04-12-2019/plithainoyn-sti-rodo-ta-politiria-xenodocheion-kai-katalymaton/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.