Ειδήσεις

Ψήφος αποδήμων : Ιστορική συναίνεση στη Βουλή – Πέρασε με 288 ψήφους

Με εντυπωσιακή πλειοψηφία έγινε δεκτό το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων.

Σε σύνολο 296 βουλευτών, επί της αρχής 288 ψήφισαν ναι, 7 όχι και ένας παρών.

«Ναι» ψήφισαν σχεδόν όλοι οι βουλευτές στην πλειονότητα από τα 24 άρθρα του νομοσχεδίου.

Μοναδική «παραφωνία» αποτέλεσε το άρθρο 4 που αφορά στον τρόπο εγγραφής των Ελλήνων που βρίσκονται στην αλλοδαπή, στους εκλογικούς καταλόγους. Εκεί, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών», αν και πάλι το άρθρο πέρασε με πάνω από 200 ψήφους (206 για την ακρίβεια).

Πόλεμος ανακοινώσεων μετά την τοποθέτηση Τσίπρα

Σε μπαράζ εκατέρωθεν ανακοινώσεων επιδόθηκαν πηγές της κυβέρνησης από τη μία πλευρά και του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, με αφορμή τη σημερινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.

«Για άλλη μια φορά εκτός θέματος ο κ. Τσιπρας. Εκτός κλίματος εθνικής συνεννόησης που απαιτούν οι Έλληνες. Το μήνυμα που βγήκε από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής φαίνεται ότι δεν έφθασε σε αυτόν», αναφέρουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου και συνεχίζουν:

«Δεν πρόκειται να τον ακολουθήσουμε σε μικροκομματικές αντιπαλότητες. Ο δρόμος του διχασμού μπορεί να είναι σταθερή επιλογή του κ. Τσίπρα, δεν είναι όμως επιλογή των Ελλήνων και του πρωθυπουργού».

Τσίπρας: Δεν θα γίνω Μητσοτάκης στα εξωτερικά θέματα

Κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας άφησε αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι δεν είναι τυχαίο που το εν λόγω νομοσχέδιο ψηφίζεται με μεγάλη πλειοψηφία με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση.

Στο αντίποδα, ο κ. Τσίπρας έθεσε τη στάση της ΝΔ όταν αυτή βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Όπως τόνισε, από τότε που εξελέγη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχηγός της ΝΔ, το κόμμα της Πειραιώς επέλεξε μία στάση καθολικής άρνησης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και για την πρόταση νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμώνων για την ψήφο των αποδήμων.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι θα ασκήσει κριτική και θα επισημάνει τις αστοχίες της κυβέρνησης, χωρίς να διχάσει τον ελληνικό λαό – αφήνοντας μία σαφή αιχμή για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Πάει πολύ να μας εγκαλείτε για λαϊκισμό»

«Η Νέα Δημοκρατία μετέτρεψε τα εθνικά θέματα σε κεντρικό σημείο αντιπαράθεσης για τις ψήφους», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας για να προχωρήσει σε κατ’ ιδίαν επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Πάει πολύ να μιλάει ο Μητσοτάκης για λαϊκισμό στα εθνικά θέματα, ενώ βασίστηκε στη συσπείρωση ακροατηρίου στα δεξιά για να εκλεγεί», σημείωσε, επισημαίνοντας την απουσία του πρωθυπουργού κατά την ομιλία του.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι το παράδειγμα της ΝΔ είναι «ο ορισμός του λαϊκισμού και της υποκρισίας, επιλογή αυτοκαταστροφική και επιζήμια για τον τόπο» και ότι το κόμμα του δεν θα πορευτεί με αυτόν τον τρόπο.

«Θα ασκήσουμε αντιπολίτευση με στήριξη εκεί όπου συμφωνούμε και με εποικοδομητική κριτική όπου διαφωνούμε».
Απαντά η Κουμουνδούρου

«Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν ο μόνος απών από τη Βουλή, ήταν και οι ‘’κύκλοι’’ του που σχολιάζουν χωρίς να έχουν καν ακούσει την ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ», απαντά η Κουμουνδούρου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει στην πράξη την προσήλωσή του στην εθνική και συναινετική γραμμή για τα ελληνοτουρκικά. Αυτό όμως δε σημαίνει να μην ασκεί το καθήκον του και να μην επισημαίνει λάθη, αρρυθμίες και αντιφάσεις, που μπορεί να εκθέσουν τη χώρα και πρέπει να διορθωθούν».

«Ίσως άλλωστε η επίγνωση αυτών ήταν αυτή που οδήγησε τον Πρωθυπουργό να σπεύσει να εγκαταλείψει την αίθουσα αμέσως μετά την ομιλία του και πριν λάβει το λόγο ο Αρχηγός της Αντιπολίτευσης, καταγράφοντας ένα ακόμη κοινοβουλευτικό unfair στο ενεργητικό του και μάλιστα σε μια ιστορική όπως ο ίδιος δήλωσε συνεδρίαση».

Μητσοτάκης: Δημοκρατική νίκη η ψήφος των αποδήμων

«Η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κυριολεκτικά ιστορική, γιατί απαντάει σε ένα πολύχρονο αίτημα του χθες, και ανταποκρίνεται σε μια ανάγκη του σήμερα, ανοίγει σίγουρα, για όλο τον ελληνισμό, το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο» ανέφερε ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του.

Επισήμανε ότι με το νόμο αυτό «δίνουμε σάρκα και οστά στην πρόσφατη ενισχυμένη συνταγματική κατοχύρωση της δυνατότητας των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν στο μόνιμο τόπο κατοικίας τους. Ήταν μια μεταρρύθμιση που αποδέχθηκαν πάνω από τα 2/3 της εθνικής αντιπροσωπίας. Μπορεί να προτάθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, όμως απέκτησε εμβέλεια χάρη στον διακομματικό διάλογο που την περιέβαλε» είπε ο πρωθυπουργός.

«Το παρόν νομοσχέδιο μπορεί να εγγράφεται ως μια δημοκρατική νίκη αφού ουσιαστικά διευρύνει στην πράξη του δικαίωμα της ψήφου αφού γνωρίζεται πολύ καλά παρά πολύ Έλληνες του εξωτερικού δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να το επιθυμούσαν» συμπλήρωσε κλείνοντας ο πρωθυπουργός.

«Αυτός ο αποκλεισμός από τη δυνατότητα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία είχε κι ένα ταξικό πρόσημο. Για αυτό και είναι μια δημοκρατική νίκη, είναι μια κοινοβουλευτική επιτυχία, αφού αποτυπώνει τον κοινό τόπο διαφορετικών αντιλήψεων, αλλά πάνω από όλα αποτελεί εθνική νίκη».

Γεννηματά: Μην τολμήσετε να απλώσετε δάχτυλο στα εθνικά μας δικαιώματα

Την ανάγκη να παράσχουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις μας όλα τα μέσα, «ώστε να καταστεί φανερό ότι, όποιος απλώσει δάχτυλο στα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα θα χάσει το χέρι» τόνισε από το βήμα της Βουλής η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Στην ομιλία της, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διευκόλυνση της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων, η κ. Γεννηματά έστειλε αυστηρό μήνυμα στη γείτονα, τονίζοντας ότι όποιος θέλει, παρά το Δίκαιο, να ασκήσει βία για να καταπατήσει τα νόμιμα δικαιώματά μας, «να γνωρίζει από τώρα, ότι θα πληρώσει ακριβά το τίμημα».

Αναφερόμενη στη διευκόλυνση της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων, η κ. Γεννηματά είπε ότι το νομοσχέδιο είναι κατώτερο των περιστάσεων, φοβικό, και με προβληματικά σημεία. Επικράτησαν, είπε, κομματικές υστεροβουλίες, ωστόσο «είναι μια αρχή, και παρά τις ενστάσεις μας, δίνουμε θετική ψήφο».

Επέμεινε πάντως, στο να δοθεί δικαίωμα επιστολικής ψήφου στους ομογενείς. Έστω και αυτή τη στιγμή «να κάνουμε την υπέρβαση και να συμφωνήσουμε» στην επιστολική ψήφο. Όπως εξήγησε η κ. Γεννηματά, «οι περιορισμοί που επιβάλλονται με το νομοσχέδιο στη συμμετοχή, προκαλούν μια απίστευτη ταλαιπωρία, γραφειοκρατία και αποκλείουν πολλούς.

Βαρουφάκης: Προβληματικός ο νόμος

«Δεν θα ήταν δυνατόν ένα κόμμα αρχών να ψηφίσει επί της αρχής ένα τέτοιο προσβλητικό νόμο που αποκλείει χιλιάδες Έλληνες της διασποράς να συμμετέχουν και να ψηφίσουν για την πατρίδα τους.

Εμείς σήμερα για λόγους αρχής θα είμαστε το μόνο κόμμα που θα καταψηφίσουμε. Γιατί σύμφωνα με το νόμο σας, Έλληνες αγωνιστές, διαπρεπείς, σύμβολα, που ζουν στο εξωτερικό, δεν θα ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές, δεν θα ψηφίζουν για την πατρίδα τους».

Αυτό τόνισε στη Βουλή, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας.

Ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για ένα νομοσχέδιο που εμπεριέχει εμπάθεια, μικροκομματικές σκοπιμότητες και υποκρισία τονίζοντας ότι το κόμμα του ανταποκρίθηκε άμεσα στο δημόσιο διάλογο χωρίς να μετρά κουκιά».

Κουτσούμπας: Στους δρόμους του αγώνα έχουν θέση και οι Έλληνες μετανάστες

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αποψινή του ομιλία στη Βουλή για την ψήφο των αποδήμων, ανέφερε ότι η θετική ψήφος του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο, δεν σημαίνει καθόλου και αποδοχή των επιχειρημάτων της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων για την «Ελλάδα που μεγαλώνει» και για τα «εθνικά μας δίκαια που τώρα θα βρουν νέους εκφραστές» τονίζοντας πως «οι απλοί άνθρωποι, οι Έλληνες μετανάστες, οι απόδημοι Έλληνες, πάντα αγωνίζονταν και ενδιαφέρονταν για τα προβλήματα της χώρας και του ελληνικού λαού με ανιδιοτέλεια, σε αντίθεση φυσικά με τα διάφορα λόμπι μεγάλων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων. Γιατί, η ταξική διάρθρωση, έτσι όπως υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, υπάρχει και στην Ομογένεια».

Όπως επισήμανε ο γ.γ του ΚΚΕ, «κατά καιρούς έχουμε δει και – Έλληνες στην καταγωγή – γερουσιαστές π.χ. στις ΗΠΑ, οι οποίοι, ούτε για το «γκριζάρισμα» στο Αιγαίο που ανέχονται οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε τίποτα, ούτε βγάζουν «άχνα» για τα λεγόμενα εθνικά θέματα, ούτε τίποτα. Και οι οποίοι στήριξαν κυβερνήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες π.χ. υπερασπίζοντας τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ποδοπατώντας όμως, ή έστω αγνοώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, του ελληνικού λαού, διαμέσου διαφόρων συμμαχιών και με κάθε τρόπο. Όχι ότι δεν υπάρχουν και έντιμοι άνθρωποι φυσικά ανάμεσά τους, δεν λέμε αυτό…».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου