Στη μεγάλη τομή να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα οι Έλληνες του εξωτερικού στον τόπο κατοικία τους αλλά και να εκλέγονται από τη λίστα Επικρατείας εκπρόσωποί τους, αναφέρθηκε στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης. Στην ομιλία που έγινε στα πλαίσια της συζήτησης του ΝΣ «Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας και τροποποίηση εκλογικής διαδικασίας» αναφέρθηκε επίσης στην αντίδραση των ομογενών μας, για τη μη εφαρμογή της επιστολικής ψήφου, που δεν συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο λόγω των αντιρρήσεων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της γενικότερης θέσης να ψηφιστεί η συγκεκριμένη εθνική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.
Η ομιλία του Βασίλη Υψηλάντη είναι η εξής:
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Μια από τις βασικές δεσμεύσεις, του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με ισχυρό εθνικό πρόσημο, ήταν και η απόφαση για τη θέσπιση διατάξεων για τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των ελλήνων του εξωτερικού.
Πόρρω να απέχει το τελικό πλαίσιο, από την αρχική ξεκάθαρη και τολμηρή πρόταση της ΝΔ, που υιοθετούσε και την επιστολική ψήφο και αυτού που αληθινά επιθυμούσαν οι Έλληνες του εξωτερικού, αλλά το υπό ψήφιση ΝΣ να αποτελεί το πρώτο και σημαντικό βήμα στην προσπάθεια αυτή.
Η υιοθέτηση, από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, της οδού της εθνικής συνεννόησης και της επιδίωξης ακόμα ενός αυτονόητου νομοθετήματος, για την αναζωογόνηση και τον εκσυγχρονισμό της χώρας μας, είναι η υπεύθυνη απάντηση , στις δυνάμεις της υποκρισίας και της αδράνειας , που με ποιητικό και βερμπαλιστικό και μόνο πατριωτισμό, νομικισμούς και σοφιστείες, επεδίωξαν τη μη εφαρμογή τους.
Έτσι για την ιστορική αλήθεια υπενθυμίζω ότι αποφεύγεται αυτό που είχε συμβεί και το 2009, όταν επιδιώχθηκε και πάλι από τη ΝΔ να ψηφιστεί ανάλογος νόμος και οι 159 ψήφοι στους 300 δεν ήταν αρκετοί για να τον θεσπίσουν. Και ότι χρειάστηκε τρεις φορές (Απρίλης 2016, 2017 και 2018) να καταθέσει πρόταση νόμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να προχωρήσει τελικά, η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση που τότε ήταν στην Κυβέρνηση, σε σύσταση Επιτροπής για την εξέταση του ζητήματος.
Σήμερα συνεπώς τολμάμε άλλη μια τομή. Ακολουθώντας τη συνταγματική επιταγή του άρθρου 51, σύμφωνα με τον οποίο απαιτείται πλειοψηφία 2/3 του συνόλου των Βουλευτών, επιδιώκουμε τη ψήφιση εφαρμοστικού νόμου στη συνταγματική αυτή πρόβλεψη για τη διευκόλυνση στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος οι έλληνες του εξωτερικού, κατοχυρώνοντας διαφάνεια και εγκυρότητα στην όλη διαδικασία, όπως αποτυπώνεται στην στη νέα 6η παρ. του άρθρου 2 του ΝΣ και βέβαια κατοχυρώνουμε αυτοτελές δικαίωμα εκλέγεσθαι για τους συμπατριώτες μας της διασποράς αφού με το άρθρο 32, προβλέπεται ότι 3 από τους 15 βουλευτές επικρατείας κάθε κόμματος θα προέρχονται από τους Έλληνες της διασποράς, που θα είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού. Η επιλογή επίσης της αυτοπρόσωπης ψήφου, μετά την απόρριψη από την αξιωματική αντιπολίτευση της επιστολικής ψήφου, συνοδεύεται από προβλέψεις που διευκολύνουν την άσκηση του δικαιώματος το δυνατόν εγγύτερα στον τόπο διαμονής τους με τη μικρότερη οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία.
Τέλος με τη νομοτεχνική βελτίωση του άρθρου 16 και τον ορισμό ότι η αποσφράγιση των φακέλων και η διαλογή των ψηφοδελτίων γίνεται αμέσως μετά το πέρας της ψηφοφορίας, σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, αποφεύγεται ο οποιοσδήποτε κίνδυνος επηρεασμού του εκλογικού σώματος, ενόσω διαρκεί η ψηφοφορία εντός της ελληνικής επικράτειας.
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, προσωπικά λαμβάνω μηνύματα ικανοποίησης, από συμπατριώτες μου Δωδεκανήσιους, που βρίσκονται και εργάζονται στο εξωτερικό. Η ικανοποίηση αυτή του Οικουμενικού Ελληνισμού έρχεται μάλιστα σε μια ιστορικά και εθνικά κρίσιμη συγκυρία. Σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής στέλνει ηχηρό μήνυμα εθνικής ενότητας και ομοψυχίας και πνεύμα κατανόησης των απανταχού Ελλήνων.
Ευχαριστώ πολύ