Σε κλίμα ομοψυχίας και με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019, η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου.
Το παρών έδωσε και ο δήμαρχος Ρόδου (διατελέσας για πολλά έτη πρόεδρος της ΕΞΡ) κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο επίτιμος πρόεδρος κ. Βασίλης Μηναΐδης, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Νίκος Κωνσταντινίδης, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΞ και εκπρόσωπος του ΞΕΕ κ. Άρης Σολούνιας, ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Ιωάννης Πάππου, ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Ταρασλιάς, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ρόδου κ. Γιώργος Ματσίγκος και πολλοί επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται στον ξενοδοχειακό κλάδο.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΑΝ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
Στην ομιλία του, ο κ. Καμπουράκης εξέφρασε την συγκίνησή του για το γεγονός πως από την γ.σ. έλειπε για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια ο πατέρας του και πρωτεργάτης του κλάδου Βασίλης Καμπουράκης ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι η παρουσία του, εφεξής, είναι με την ιδιότητα του δημάρχου της Ρόδου και όχι του ξενοδόχου:
«Σήμερα, από αυτό το βήμα, δεν εκπροσωπώ τον ξενοδόχο. Εκπροσωπώ τον Ροδίτη πολίτη. Τον πολίτη που πίστεψε και στήριξε το όραμα για μια Ρόδο που μπορεί να ξαναλάμψει και ξαναβρεί την αίγλη της. Εκπροσωπώ τον Ροδίτη πολίτη που στήριξε την αυτοδιοικητική μου πρόταση και έφερε την αλλαγή στον Δήμο Ρόδου. Γι αυτό και μόνο απέναντι στον Ροδίτη πολίτη λογοδοτώ, όπως έχω πει πολλές φορές και δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω. Καμιά άλλη εξάρτηση. Καμιά άλλη επιρροή. Οι πολίτες κέρδισαν το Δήμο Ρόδου και από τη θέση του δημάρχου υπηρετώ τον Δήμο των πολλών, τον Δήμο των πολιτών. Η καθαρή αυτή θέση, η καθαρή αυτή σχέση, διαμορφώνει και τις άμεσες προτεραιότητές μας ως νέα Δημοτική Αρχή, προκειμένου να κάνουμε το λόγο μας πράξη και έργο, υπηρετώντας το “κοινό καλό” όλων των Ροδιτών. Δεν είμαστε στο Δήμο ούτε για χατίρια, ούτε για ρουσφέτια, ούτε για μικροδιαχείριση επιμέρους συμφερόντων. Ένα συμφέρον υπάρχει και είναι αυτό της Ρόδου και του μέλλοντός της.
Όμως προσέξτε… το κοινό συμφέρον της πόλης, το κοινό καλό του νησιού μας είναι την ίδια στιγμή και ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για τον ροδιακό τουρισμό, από τον οποίο πραγματικά ζει και αναπνέει το νησί μας».
ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν, ο κ. Σολούνιας –μεταφέροντας μηνύματα από την ΠΟΞ και το ΞΕΕ- αναφέρθηκε στην κρίση που δημιούργησε η κατάρρευση της Thomas Cook, λέγοντας: «Το θέμα δεν έχει τελειώσει. Αντιθέτως, συνεχίζουμε την πίεση σε πολιτικό επίπεδο. Ήδη διαφαίνεται ένα φως στον ορίζοντα. Διεκδικούμε την μη πληρωμή του ΦΠΑ εκ των ανείσπρακτων απαιτήσεων ή για όσους τον κατέβαλαν, τον άμεσο συμψηφισμό του. Επίσης να μην ληφθεί υπόψη στην φορολογία εισοδήματος, ο ανείσπρακτος τζίρος ενώ πιέζουμε τις τράπεζες, να χρηματοδοτήσουν και να στηρίξουν με ευνοϊκούς όρους (χαμηλότοκα δάνεια και περίοδο χάριτος), τις πληγείσες επιχειρήσεις». Ο κ. Σολούνιας μίλησε και για τη νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καθώς λήγει στις 31.12.19. «Για τη νέα Κλαδική Σύμβαση η ΠΟΞ ακολουθεί την ΕΞΡ. Ωστόσο, τα θέματα που θα τεθούν στη νέα Κλαδική Σύμβαση, είναι: α. η εισαγωγή νέων, χαμηλότερων βασικών μισθών για τους νεοεισερχόμενους στον κλάδο μας για τα πρώτα χρόνια. β. αύξηση του επιδόματος στέγης από το 7 στο 15% λόγω της αύξησης των ενοικίων γ. διαφοροποίηση της Σύμβασης για τα ξενοδοχεία που διαθέτουν έως 20 δωμάτια δ. από το υπουργείο Εργασίας στο οποίο απευθυνόμαστε, ζητάμε την τροποποίηση της προθεσμίας αναγγελίας αλλαγής προγράμματος των εργαζομένων σε 24 ώρες». Είπε ακόμη, ότι η ΠΟΞ θα διοργανώσει μια σειρά από περιφερειακά συμβούλια ανά την χώρα και κυρίως σε τουριστικές περιοχές, ξεκινώντας από την Ρόδο.
Ο κ. Κωνσταντινίδης, μίλησε για τους ρυθμούς ανάπτυξης του Τουρισμού σε διεθνές επίπεδο που τα τελευταία 2 χρόνια, έχουν μείνει στο 4% -κάτι που πρέπει να προκαλέσει προβληματισμό στον κλάδο. «Ο Τουρισμός κράτησε όρθια την οικονομία, την απασχόληση και τα δημόσια έσοδα αποτελώντας τον κύριο μοχλό ανάπτυξης για την χώρα, πολύ περισσότερο στην Ρόδο. Ωστόσο, υπάρχει μια ‘στάση’ ως προϊόν. Καλό είναι να μην φτάσουμε να γίνει ‘στασιμότητα’. Δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό». Είπε ακόμη ότι απαιτείται η δημιουργία ενός νέου φορέα (όπως ο άλλοτε ΠΡΟΤΟΥΡ) με επαρκή χρηματοδότηση, να στελεχωθεί με εξειδικευμένα πρόσωπα και να πλαισιωθεί με εκπροσώπους τοπικών φορέων.
Μίλησε ακόμη για το τέλος διανυκτέρευσης για το οποίο είπε: «Πρέπει η κυβέρνηση να μας ξεκαθαρίσει εάν θα το καταργήσει ή όχι. Υπολογίζουμε ότι στην Ρόδο αντιστοιχούν γύρω στα 10-17εκ. ευρώ. Εάν αυτά τα χρήματα δοθούν σε αυτό τον φορέα που πρέπει να ιδρυθεί, θα έχουμε ένα τεράστιο εργαλείο που θα λειτουργήσει και ανταποδοτικά».
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΞΡ
Τέλος, στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος κ. Μανώλης Μαρκόπουλος μίλησε για την επέτειο των 70 χρόνων της ΕΞΡ και στις πρώτες 100 ημέρες της δικής του παρουσίας στην προεδρία, λέγοντας: «Η μάχη που δίνουμε είναι απέναντι στις αδικίες. Θα επιθυμούσα αυτή η συνάντηση να γινόταν κάτω από καλύτερες συνθήκες για τις επιχειρήσεις μας. Δυστυχώς, δεν παύει να παρατείνεται η αβεβαιότητα για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Ως κλάδος (και ως Ροδίτες) βιώσαμε τα τελευταία χρόνια, μια ‘λαίλαπα’ αντι-επιχειρηματικών και εχθρικών στη νησιωτικότητα μέτρων: πνευματικά δικαιώματα, νομικό πλαίσιο για το Airbnb, ΦΠΑ, τέλος διανυκτέρευσης, χωροταξικό κ.λπ. Η πικρή αλήθεια είναι ότι όλο και περισσότερα ξενοδοχεία περνούν σε ‘ξένα’ χέρια. Είναι ζωτικής σημασίας να αλλάξει η φορολογική αντιμετώπιση απέναντι στον κλάδο. Εμείς ως ΕΞΡ λέμε ότι δεν είμαστε μια κλειστή συντεχνία. Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε η καρδιά που αιμοδοτεί την τοπική οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε πάντα σε μια ανοιχτή και αμφίδρομη σχέση με την κοινωνία…» τόνισε.