Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο σπασίματος των μεγάλων νησιωτικών δήμων της χώρας, με αφορμή και την επικείμενη κατάθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών που ρυθμίζει θέματα των δήμων και στο οποίο είχε αρχικώς περιληφθεί σχετική διάταξη.
Στη σκιά των αντιδράσεων, που είχαν προκληθεί μετά τη δημοσιοποίηση τον περασμένο Οκτώβριο της προωθούμενης ρύθμισης για κατάργηση της αρχής του «Καλλικράτη» «ένα νησί, ένας δήμος» και τη διάσπαση δήμων όπως οι Λέσβος, Κέρκυρα, Ρόδος, Κεφαλονιά και Σάμος, το υπουργείο είχε δηλώσει πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή στη χωροταξία των δήμων.
Ενδεικτικό είναι πως προ ημερών ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, τοποθέτησε τη συζήτηση για μετά τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης, παραπέμποντας σε αποφάσεις της διακομματικής επιτροπής για το θέμα και κάνοντας λόγο για διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει δύο με τρεις μήνες.
Η απόσυρση της επίμαχης διάταξης κρίθηκε αναγκαία μετά και τις ενστάσεις που είχαν διατυπωθεί και από το ΠαΣοΚ, καθώς έκρινε μη ενδεικνυόμενη τη χρονική συγκυρία – λίγους μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές -, αναφέροντας όμως επίσης πως θα πρέπει να προσδιοριστούν συγκεκριμένα κριτήρια ώστε να μην ανοίξει χορός αιτημάτων για χωροταξικές αλλαγές.
Η ΔΙΑΤΑΞΗ
Στο κείμενο του νομοσχεδίου, το οποίο ήταν το τελευταίο διάστημα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπως προβλέπει η διαδικασία, περιλαμβανόταν πάντως η διάταξη για το σπάσιμο νησιωτικών δήμων.
Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών επισημαίνουν όμως πως όταν κατατεθεί στη Βουλή, θα απαλειφθεί η διάταξη και δεν θα υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τους νησιωτικούς δήμους.
«Εάν δεν υπάρξει συναίνεση, δεν θα γίνουν χωροταξικές αλλαγές» σημειώνεται. Ωστόσο, πληθαίνουν οι πιέσεις από τις τοπικές κοινωνίες στα μεγάλα νησιά αλλά και από βουλευτές κομμάτων, οι οποίοι ζητούν να προχωρήσει το σπάσιμο. Για τον λόγο αυτό, δεν αποκλειόταν στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή να επιτευχθεί η απαιτούμενη συναίνεση και να προωθηθεί τελικά η σχετική ρύθμιση.
Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι βουλευτές ετοιμάζουν ήδη τροπολογίες. Είναι χαρακτηριστικό πως το σπάσιμο της Λέσβου δείχνει να συναντά διακομματική αποδοχή, καθώς ο βουλευτής του ΠαΣοΚ Νίκος Σηφουνάκης και ο βουλευτής της ΝΔ Παύλος Βογιατζής φέρονται να έχουν συμφωνήσει στην κατάθεση τροπολογίας που θα προβλέπει στο νησί να δημιουργηθούν δύο δήμοι.
Επισημαίνεται ότι τα σενάρια για το σπάσιμο των δήμων είχαν αναζωπυρωθεί κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στους πληγέντες από τον σεισμό στην Κεφαλονιά. Αφορμή στάθηκε μια αποστροφή του όπου ανέφερε πως οι κάτοικοι έχουν και άλλα προβλήματα και ότι μιλάνε για τον δήμο και τον «Καλλικράτη».
ΣΤΗ ΡΟΔΟ
Αναστάτωση στη Ρόδο προκάλεσε εξάλλου και μια πρόσφατη ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης του βουλευτή Δωδεκανήσου της ΝΔ Βασίλη Υψηλάντη. «Οδεύουμε προς διάσπαση των νησιωτικών δήμων» έλεγε στην ανάρτησή του, γεγονός που πυροδότησε νέο γύρο αντιδράσεων με δεδομένο πως ο νυν δήμαρχος του νησιού Στάθης Κουσουρνάς και άλλοι φορείς έχουν δηλώσει αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis που είχε γίνει για λογαριασμό της εφημερίδας «Δημοκρατία» της Ρόδου, η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων – ποσοστό της τάξης του 74% – είχε ταχθεί υπέρ του σπασίματος του ενιαίου νησιωτικού δήμου. Αντίθετο σε μια τέτοια εξέλιξη εμφανιζόταν το 23% ενώ το 3% δεν πήρε θέση.
Στελέχη της Αυτοδιοίκησης σημείωναν πάντως πως μια ενδεχόμενη απόφαση για χωροταξικές αλλαγές στα νησιά θα απαιτήσει και μια σειρά άλλων ρυθμίσεων για τον τρόπο λειτουργίας των νέων δήμων. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφεραν τα χρέη που έχουν οι δήμοι. «Με τον “Καλλικράτη” και τη δημιουργία ενός δήμου σε κάθε νησί, οι οφειλές των πρώην δήμων συγκεντρώθηκαν στη νέα Αρχή. Τώρα, εάν σπάσει ξανά ο δήμος, με ποιον τρόπο θα επιμεριστούν;» λένε.
Νικολέττα Μουτούση
Εφημερίδα τα Νέα