Ρεπορτάζ

Σε πολύ καλό κλίμα η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Τα πλέον «καυτά» ζητήματα, όπως η εισφορά σε γη ή σε χρήμα, η αξιοποίηση της Νέας Αγοράς, το Μανδράκι αλλά και το μέλλον του ΠΡΟΤΟΥΡ, μονοπώλησαν την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, την τελευταία για το 2019, που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2020.
Στην ενημέρωσή του, ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης αναφέρθηκε ξανά στον προϋπολογισμό του 2020 και υπογράμμισε τα εξής:
«Είναι πολύ σημαντικό να σέβεσαι το Νόμο και να βλέπεις τι μπορεί ο καθένας να πληρώσει. Η ενημέρωσή μου αναφέρεται σε ένα ποσό 270εκ. ευρώ, όπου οι οικονομικές υπηρεσίες από μόνες τους, έχουν περίπου 128.000 εγγραφές. Δε νομίζω ότι είναι λογική η συζήτηση για έσοδα και έξοδα ενός πρ/μού όταν ένα μεγάλο ποσό το βάζουμε κάτω από το χαλί. Νομίζω πως οι οικονομικές υπηρεσίες πρέπει να έρθουν με μια ολοκληρωμένη πρόταση, με λεπτομέρειες αναλυτικά –για τα βεβαιωμένα και ποια έχουν παραγραφεί. Νομίζω πως πρέπει να γνωρίζουμε άμεσα ποια είναι επισφαλή και ποια μπορούν να ελαφρύνουν την καθημερινότητα του πολίτη στην Ρόδο». ταυτόχρονα ζήτησε πρόσθετη πληροφόρηση για την διασφάλιση των εσόδων του Δήμου Ρόδου ώστε να προλάβουν τυχόν παραγραφή.
Τοποθετούμενος ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος, είπε πως είχε παγιωθεί μια νοοτροπία εδώ και πολλά χρόνια, γι αυτό και συσσωρεύτηκαν πολλές ανείσπρακτες οφειλές, ενώ από την πλευρά του, ο κ. Κρητικός τόνισε πως πρέπει να υπάρχει ‘ισονομία και ισοπολιτεία’.
Ο τέως δήμαρχος ζήτησε να ανοίξει ξανά το κεφάλαιο που ονομάζεται εισφορά σε γη ή σε χρήμα λέγοντας πως είχε δώσει επί της θητείας του εντολή να ακολουθηθεί η δικαστική οδός. «Κάποια στιγμή υπήρξε αντίθετη άποψη από το απέναντι κτήριο (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου) αλλά σήμερα, συμφωνούμε που επανέρχεται το θέμα», ανέφερε.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ψηφίστηκαν (σχεδόν) ομοφώνως ενώ η παράταξη του κ. Χατζηδιάκου, ζήτησε να συζητηθούν δύο θέματα (Νέα Αγορά και ΠΡΟΤΟΥΡ).
Στο θέμα που αφορούσε στην παραχώρηση χρήσης του δημοτικού ακινήτου στον όροφο της Νέας Αγοράς με αριθμό 33, για τη στέγαση της συνδικαλιστικής οργάνωσης-συνδικαλιστικού σωματείου με την επωνυμία «Συνταξιούχοι – Ενεργοί Πολίτες», ο εισηγητής αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Τηλέμαχος Καμπούρης, είπε πως είναι τυπικό ενώ κατά την συζήτηση τέθηκε το ζήτημα πως πολλοί άλλοι σύλλογοι και σωματεία, ζητούν στέγη από τον Δήμο Ρόδου.
«Ειδικά για την Νέα Αγορά, επειδή υπάρχει μία απόφαση με πλειοψηφία για την ενιαία αξιοποίησή της, θέλουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η πρόταση της νέας δημοτικής αρχής. Γι αυτό και δεν μπορέσαμε να δώσουμε κάποια από τα γραφεία σε όσους τα ζητούσαν», είπε ο κ. Χατζηδιάκος. Στην παρατήρηση αυτή, συμφώνησε ο κ. Καμπούρης ενώ ο κ. Τάκης Πότσος τάχθηκε κατά εξ αρχής.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την αξιοποίηση της Νέας Αγοράς, ο αντιδήμαρχος κ. Στέφανος Δράκος υπογράμμισε πως «αυτή την στιγμή το ακίνητο βρίσκεται σε τριτοκοσμική κατάσταση –τουλάχιστον. Υπάρχει μια κατάσταση υγειονομικής βόμβας, ενώ πολλά σημεία του μνημείου είναι έτοιμα να καταρρεύσουν. Το πλάνο που υπάρχει κατ’ αρχήν είναι να προστατέψουμε το μνημείο. Το θέμα της διαχείρισης θα το εξετάσουμε και θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον δήμαρχο».
«Υπάρχει μελέτη, υπάρχει σχέδιο, έχουν γίνει ατελείωτες συνεδριάσεις, έχω αφήσει μια μελέτη, ενώ επί θητείας του κ. Χατζή Χατζηευθυμίου υπήρξε επίσης μια μελέτη που μπορείτε να εξετάσετε», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος.
Από την πλευρά του, ο κ. Θανάσης Στάμος τόνισε πως «παρατηρείται μια αλόγιστη χρήση γραφείων μέσα στην Νέα Αγορά και πρέπει να συσταθεί μια επιτροπή για να εξετάσει την κατάσταση» και ζήτησε να βρεθεί τρόπος για στέγαση της βιβλιοθήκης.
Κλείνοντας ο κ. Καμπουράκης αναφέρθηκε με έμφαση στην υπόθεση «εισφορά σε γη ή σε χρήμα» λέγοντας:
«Ο Νόμος ήταν του 1978. Ο τότε υπουργός Στέφανος Μάνος είχε ξεκινήσει το θέμα, επικαλούμενος την αδυναμία δήμων ή κοινοτήτων εκείνη την εποχή, να αντεπεξέλθουν σε πολύ μεγάλες επενδύσεις, για έργα που δεν μπορούσε να υποστηρίξει. Είχε εισηγηθεί να επιβληθεί ένα τέλος το οποίο θα ήταν ανταποδοτικό και εντός κάποιου χρονικού διαστήματος, το οικόπεδο θα έπαιρνε αξία. Τελικά, η υπόθεση δεν προχώρησε. Επέστρεψε επί υπουργίας Τρίτση με διαφωνίες συνταγματικές κ.λπ. Για εμάς ο Νόμος είναι ξεκάθαρος. Γνωμοδοτικά το δημοτικό συμβούλιο εκφράζει την άποψή του εάν συμφωνεί στην πρόταση του επενδυτή, αλλά η ΠΝΑι έχει την ευθύνη. Πάντως, 323 δήμοι στην Ελλάδα κατόρθωσαν να διαχειριστούν το θέμα, με εξαίρεση δύο –ο ένας εκ των οποίων, ο Δήμος Ρόδου. Ζητήσαμε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να μας ενημερώσουν για τις λεπτομέρειες. Τώρα, μας βοηθάει η συγκυρία για να προσέλθουν και οι ξενοδόχοι να κάνουν ρυθμίσεις. Ο Δήμος Ρόδου θα σεβαστεί τα χρήματα των πολιτών…».
Για το Μανδράκι ο δήμαρχος είπε: «Είναι η βιτρίνα της πόλης. Εάν η Μεσαιωνική Πόλη βοήθησε την πόλη, νομίζω ότι το Μανδράκι θα βοηθήσει το νησί της Ρόδου, να ξαναβρεί την ταυτότητά του. Δεν παύει να είναι το τοπόσημο και θα πρέπει να παραμείνει η βιτρίνα για τον επισκέπτη και για τον μόνιμο κάτοικο».
Για την Ροδιακή Έπαυλη ο δήμαρχος είπε: «Λυπάμαι που καθυστέρησα και ανάγκασα τον πρώην υπουργό κ. Νεκτάριο Σαντορινιό να με εγκαλέσει διά του ερωτήματος που κατέθεσε στην Βουλή αλλά δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο, η Δ/νση Μεσαιωνικής Πόλης, στις 15 Αυγούστου, εκδίδει μια βεβαίωση ότι οι εργασίες δεν συνεχίζονται (για κάποιους λόγους) και την ίδια μέρα… εκδίδει μια άλλη βεβαίωση, που λέει ότι συνεχίζονται. Δεν το έχω καταλάβει ακόμη, πιστέψτε με. Και 28 Αυγούστου, τρεις μέρες πριν αναλάβει η νέα δημοτική αρχή, προσκλήθηκε ο εργολάβος για την Ροδιακή Έπαυλη να προσέλθει και να καταθέσει την εγγυητική επιστολή. Εν πάση περιπτώσει, θα αναστηλωθεί παρά την προβληματική έκπτωση που έχει δώσει ο εργολάβος (52,6%!!!). Όμως πρέπει να βαδίσουμε σε μια εποχή κανονικότητας, πλέον…»

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΤΟΥΡ
Εκτενής συζήτηση έγινε για το τελευταίο θέμα «Ορισμός μελών Διοικητικού Συμβουλίου Οργανισμού Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού (Π.ΡΟ.ΤΟΥΡ)».
«Θα πρέπει να ήταν Ιούνιος 2018 που με την παλιά μου ιδιότητα πήρα μέρος στον ΠΡΟΤΟΥΡ. Υπήρχε σύμφωνο κατανόησης από τον Δήμο Ρόδου. Η θέση μου ήταν ότι οι φορείς οφείλουν να σέβονται τον Δήμο. Υπήρξε μια συζήτηση από πέρσι για destination management θέτοντας την αρχή για Οργανισμούς Τουρισμού. Πήραμε την μελέτη και την εξετάσαμε. Η Ρόδος χρειάζεται επισκέπτες αλλά ποιοτικούς. Ο ΠΡΟΤΟΥΡ είχε ένα Καταστατικό το 2016 που δεν ενεργοποιήθηκε. Προτείνει ένα 23μελές συμβούλιο. Ο ΠΡΟΤΟΥΡ δεν ιδρύθηκε από το ΕΒΕΔ αλλά από τον πρόεδρο του ΕΒΕΔ και δεν υπάρχει απόφαση ίδρυσης. Ωστόσο, εμείς είμαστε χαρούμενοι που στον ΠΡΟΤΟΥΡ ακροβατώντας στα όρια της νομιμότητας…. είχαμε την δυνατότητα να πίνουμε έναν καφέ και να συζητάμε –αν και δεν θυμάμαι καμία απόφαση χωρίς ομοφωνία. Δεν έχει ενεργοποιήσει το καταστατικό του 2016 και δεν έχει ολοκληρώσει πληρωμές. Πρέπει να βοηθήσουμε την Ρόδο να έχει τον φορέα διαφήμισης που έχει ανάγκη και θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε το δ.σ. Η επιθυμία μας είναι ο ΠΡΟΤΟΥΡ να είναι ένα καινοτόμο δημιούργημα νέας εποχής. Θα βρούμε τρόπο να ξεπεράσουμε τα εμπόδια –είτε με νέο καταστατικό, είτε θα βρούμε άλλη πρόταση. Ο ΠΡΟΤΟΥΡ πρέπει να είναι παρών στην εξέλιξη του ροδιακού τουρισμού».

ΜΕΛΗ: Για τα μέλη, ο δήμαρχος πρότεινε από την πλειοψηφία: Αντώνης Καμπουράκης και Μιχάλης Σοκορέλλος (ex officio), Κώστας Ταρασλιάς, Αλέξανδρος Κολιάδης, Θανάσης Στάμου, Γιάννης Ιατρίδης, Δώρος Κωνσταντίνου, Τσαμπίκα Κιαχαγιά, Μιχάλης Σεΐτης και Βασίλης Παπαοικονόμου.
Ο κ. Πότσος είπε ότι η παράταξή του δεν θα συμμετέχει στο δ.σ. του ΠΡΟΤΟΥΡ ενώ ο κ. Κρητικός είπε ότι θα συμμετάσχει.
Κλείνοντας την συζήτηση, ο κ. Χατζηδιάκος, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνεργασία που είχε με τον κ. Καμπουράκη (όσο ήταν πρόεδρος της ΕΞΡ) τόνισε τα εξής: «Υπήρχαν και κάποιοι που δεν πίστευαν στον ΠΡΟΤΟΥΡ. Επαναλαμβάνω την αναγκαιότητα να επαναδραστηριοποιηθεί ο ΠΡΟΤΟΥΡ. Η Ρόδος είναι η κορωνίδα, η ναυαρχίδα του τουρισμού και πρέπει να είναι μπροστά. Επειδή κάποιοι έλεγαν ότι έβαλα ταφόπλακα στον ΠΡΟΤΟΥΡ, τελικά σήμερα… αναστήθηκε!» και πρότεινε ως μέλη τους κ.κ. Μιχάλη Παλαιολόγο και Μιχάλη Καφετζή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου