Ειδήσεις

Προσφυγές φορέων στο ΣτΕ κατά του Χωροταξικού

Αυτό που φέρνει κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες στην Ελλάδα είναι τα μοναδικά τοπία, η παρθένα φύση, η δαντελωτή ακτογραμμή. Αυτό το ελληνικό ατού ενδέχεται να αλλοιώσει το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό, εκτιμούν εκπρόσωποι φορέων, δήμων και περιβαλλοντικών οργανώσεων, που προσέβαλαν το εν λόγω νομοθέτημα στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο. Ο φόβος τους, ότι το πλαίσιο υποθηκεύει τη δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να γνωρίσουν τη χώρα όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

Οι προσφυγές κατατέθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας προ δεκαημέρου. Προσφεύγοντες είναι δύο νησιωτικοί δήμοι (Κιμώλου, Λειψών), δύο φορείς (Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Σύλλογος Πολεοδόμων και Χωροτακτών) και εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις (Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, WWF, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Αρκτούρος, Αρχέλων, Μεσόγειος SOS, MOm, Καλλιστώ).

Πού έχουν αντιρρήσεις

«Το Ειδικό Χωροταξικό του Τουρισμού είναι ιδιαίτερα προβληματικό, για πολλούς λόγους», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Κώστας Καρράς, από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. «Κατ’ αρχάς, αγνοεί την έννοια της φέρουσας ικανότητας. Τα πάντα μπορούν να γίνουν σχεδόν παντού, ακόμα κι αν πρόκειται για πολύ μεγάλες τουριστικές αναπτύξεις. Δεν είμαστε συλλήβδην κατά των τουριστικών χωριών: όμως είναι διαφορετικό να κατασκευαστούν τουριστικές κατοικίες μέσα λ.χ. στο “Costa Navarino” και σε ένα μικρό αιγαιοπελαγίτικο νησί. Το χωροταξικό είναι ισοπεδωτικό».

Επιπλέον, ένα δεύτερο σημείο που εκτιμάται ότι είναι ιδιαίτερα προβληματικό αφορά την προστασία των περιοχών Natura. «Οι περιοχές αυτές είναι το εθνικό μας κεφάλαιο. Οι αναπτύξεις τις οποίες επιτρέπει το πλαίσιο μέσα σε Natura είναι κάθε άλλο παρά ήπιες. Εκτιμώ ότι δεν είναι φρόνιμο να επιτρέπουμε τέτοιες παρεμβάσεις μέσα σε προστατευόμενες περιοχές».

Στα νησιά, όσοι έχουν πληροφορηθεί το περιεχόμενο του πλαισίου, ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχει στη φυσιογνωμία των περιοχών τους. «Το προηγούμενο χωροταξικό του 2009 απαγόρευσε τη δημιουργία κάθε νέας τουριστικής μονάδας στην εκτός σχεδίου περιοχή. Τώρα έρχεται το νέο πλαίσιο και επιτρέπει τουριστικά μεγαθήρια, ολόκληρα χωριά. Σε όλα αυτά, εμείς είμαστε θεατές», λέει ο δήμαρχος Κιμώλου, Κώστας Βεντούρης. «Για τα μικρά νησιά, το πλαίσιο αυτό είναι καταστροφή. Οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν κανένα λόγο: αν βρεθεί κάποιος να αγοράσει πάνω από 15 στρέμματα, μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Ομως η Κίμωλος είναι ένα μικρό νησί, που χρειάζεται ήπια ανάπτυξη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι επτά από τους φορείς που προσέφυγαν πρόσφατα στο ΣτΕ είχαν προσβάλει το 2009 τη συνταγματικότητα και του προηγούμενου χωροταξικού του τουρισμού· η υπόθεση δικάστηκε στις 6 Ιουνίου 2012 από το Ε΄ τμήμα, ωστόσο η απόφαση δεν έχει ακόμα εκδοθεί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου