Συνεντεύξεις

Θ. Στεφανάκης: «Οι Εφορίες έχουν γίνει τόπος εκτόνωσης της λαϊκής οργής»

«Εδώ και πολλά χρόνια απαιτούμε τον εκσυγχρονισμό όλου του φορολογικού συστήματος. Για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση. Οι αποφάσεις για την αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού δεν μπορούν να προηγούνται των αποφάσεων για το φορολογικό σύστημα που επιθυμούμε. Η εμμονή σε τέτοιες λογικές σηματοδοτεί έλλειψη διάθεσης από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».

Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος του Συλλόγου Εφοριακών Υπαλλήλων Δωδεκανήσου κ. Θεοδόσης Στεφανάκης και υπογραμμίζει πως το βασικό όπλο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι η πολιτική βούληση.

Ο κ. Στεφανάκης αναφέρεται και στις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα που έχουν δημιουργήσει προβλήματα.
«Από τον Ιανουάριο ζούμε τις αλλαγές που έχουν δρομολογήσει οι νόμοι που ψηφίστηκαν και κατήργησαν τη φορολογική διαδικασία την οποία γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Αναμένονται εκατοντάδες ερμηνευτικές εγκύκλιοι. Θα δημιουργηθούν όμως προβλήματα. Ενδεικτικά σας αναφέρω το πάγωμα των μεταβιβάσεων ακινήτων λόγω του φόρου υπεραξίας και του ενιαίου φόρου ακινήτων. Υπάρχει θέμα και με το πενταετίας», εξηγεί ο κ. Θεοδόσης Στεφανάκης που αναφέρεται και στις επιθέσεις που δέχονται οι εφοριακοί στη διάρκεια των ελέγχων που διενεργούν. «Οι εφορίες έχουν γίνει τόπος εκτόνωσης της λαϊκής οργής. Είναι πιο δύσκολα τα πράγματα για τα μέλη των συνεργείων που διενεργούν τους ελέγχους. Πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες πως και οι εφοριακοί είναι εργαζόμενοι που εκτελούν τα καθήκοντά τους», δηλώνει ο κ. Στεφανάκης.
Η συνέντευξη του κ. Στεφανάκη, αναλυτικά:

• Ποιος ήταν ο λόγος της επίσκεψής σας στην Κάρπαθο;
Μαζί με τον προϊστάμενο της Εφορίας κ. Ν. Καλογερόπουλο μεταβήκαμε στην Κάρπαθο για να εξετάσουμε θέματα σχετιζόμενα με το γραφείο εξυπηρέτησης φορολογουμένων που έχει συσταθεί μετά την κατάργηση της ΔΟΥ. Λειτουργεί ως υποκατάστημα της Εφορίας Ρόδου. Θελήσαμε να δώσουμε λύσεις σε πρακτικά ζητήματα και να διευκολύνουμε τους πολίτες. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία των υπηρεσιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων.

• Θα γίνουν επισκέψεις και σε άλλα νησιά;
Θα επισκεφθούμε σε λίγες ημέρες την Κω και την Κάλυμνο.

• Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την πληρωμή των εργαζόμενων καθώς το θέμα απασχόλησε πρόσφατα τους δημάρχους, στη συνεδρίαση της ΠΕΔ;
Δεν νομίζω πως υπάρχει θέμα καθώς η πληρωμή τους γίνεται από το υπουργείο Οικονομικών.

• Ποιος είναι μετά τις αλλαγές που έγιναν ο ρόλος της Εφορίας Ρόδου;
Η υπηρεσία της Ρόδου έχει μετατραπεί σε μεγάλο οικονομικό κέντρο που επικοινωνεί με την Εφορία της Κω και τα γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων στην Κάρπαθο, στη Λέρο και στην Κάλυμνο. Έγινε μια μεγάλη αλλαγή και προσπαθούμε για το καλύτερο για την εξυπηρέτηση των πολιτών σε συνεργασία με τους συναδέλφους στα νησιά και τους δημάρχους.

• Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές που έχουν γίνει στο φορολογικό σύστημα και έχουν θέσει σε συναγερμό πολίτες και επιχειρηματίες;
Από τον Ιανουάριο ζούμε τις αλλαγές που έχουν δρομολογήσει οι νόμοι που ψηφίστηκαν και κατήργησαν τη φορολογική διαδικασία την οποία γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Αναμένονται εκατοντάδες ερμηνευτικές εγκύκλιοι. Θα δημιουργηθούν όμως προβλήματα. Ενδεικτικά σας αναφέρω το πάγωμα των μεταβιβάσεων ακινήτων λόγω του φόρου υπεραξίας και του ενιαίου φόρου ακινήτων. Υπάρχει θέμα και με το πενταετίας.

• Δεν έχουν σταματήσει όμως και οι έλεγχοι από τους εφοριακούς. Πόσο δεκτικοί είναι σε αυτούς οι πολίτες;
Η οικονομική κρίση δεν έχει αντιμετωπιστεί ακόμη. Σας αναφέρω το περιστατικό με το τσεκούρι. Έχουν δημιουργηθεί προβλήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των συναδέλφων. Οι εφορίες έχουν γίνει τόπος εκτόνωσης της λαϊκής οργής. Είναι πιο δύσκολα τα πράγματα για τα μέλη των συνεργείων που διενεργούν τους ελέγχους. Πρέπει να καταλάβουν, όμως, οι πολίτες πως και οι εφοριακοί είναι εργαζόμενοι που εκτελούν τα καθήκοντά τους. Είναι μεγάλη η αγανάκτηση του κόσμου. Αποτέλεσμα είναι να βιώνουμε με άσχημο τρόπο εμείς τις παρενέργειες από την άδικη φορολογική πολιτική.

• Πώς μπορούν να λειτουργήσουν με πιο σύγχρονο τρόπο οι εφορίες;
Θέλουμε να εκσυγχρονιστούν οι εφορίες, όπως έχει γίνει στην Ευρώπη με τις αντίστοιχες υπηρεσίες. Δεν χρειάζεται να συνεχίσουν να είναι τόποι λαϊκού προσκυνήματος. Ο ρόλος τους πρέπει να είναι ελεγκτικός για να αποδίδουν όπως πρέπει. Σε αυτό το θέμα βλέπουμε πως έχουν γίνει βήματα με την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων. Όμως η μετάβαση έχει ένα κόστος που το εισπράττουμε και εμείς και οι λογιστές και ο κόσμος.

• Πρέπει να εκσυγχρονιστεί το φορολογικό σύστημα;
Εδώ και πολλά χρόνια απαιτούμε τον εκσυγχρονισμό όλου του φορολογικού συστήματος. Για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση. Οι αποφάσεις για την αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού δεν μπορούν να προηγούνται των αποφάσεων για το φορολογικό σύστημα που επιθυμούμε. Η εμμονή σε τέτοιες λογικές σηματοδοτεί έλλειψη διάθεσης από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας για την αντιμετώπιση του τεράστιου ζητήματος της φοροδιαφυγής. Το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα δεν ήταν ποτέ αποτέλεσμα μακροχρόνιου σχεδιασμού. Υπάρχουν σημαντικά εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν.

• Θεωρείτε πως ουσιαστικά το μπαλάκι για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος το πετούν στους εφοριακούς;
Παρατηρούμε πως γίνεται προσπάθεια να μεταβιβαστούν οι ευθύνες στον κλάδο μας. Είχαμε επισημάνει αλλά και καταγγείλει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για τις άστοχες επιλογές της και τη συνέχιση των πειραματισμών της στη λειτουργία του ΣΔΟΕ. Αγνοούν τις δυνατότητες αλλά και τα επιτεύγματα της υπηρεσίας που έφερε σε πέρας πολύ μεγάλες υποθέσεις. Δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε την απαξίωση του ΣΔΟΕ και των εργαζομένων στη συγκεκριμένη υπηρεσία. Εμείς τους παραπέμπουμε στην τριμηνιαία έκθεση της Βουλής όπου υπάρχει σαφής αναφορά για τη δράση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος το καλοκαίρι του 2013. Δεν φταίει το ΣΔΟΕ για τις λίστες Λαγκάρντ.

• Στην περιοχή μας τι γίνεται με το ΣΔΟΕ;
Στην περιοχή μας η υπηρεσία έχει μπει στην κατάψυξη. Δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμη οι υπηρεσίες που έχουν εξαγγελθεί. Εμείς πιστεύουμε πως η πάταξη της φοροδιαφυγής και του οικονομικού εγκλήματος επιτυγχάνεται μόνο μέσα από τις δημόσιες ελεγκτικές υπηρεσίες και σε καμία περίπτωση από τις δυνάμεις της αγοράς.

• Ποια είναι η άποψή σας για την Κτηματική Υπηρεσία;
Η Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου έχει στη χωρική της αρμοδιότητα όλο το σύμπλεγμα των νησιών του νομού, προστατεύει δε και διαχειρίζεται την ιδιωτική περιουσία και την περιουσία του ελληνικού δημοσίου. Η περιουσία της ανέρχεται σε 26.000 περίπου καταγεγραμμένα ακίνητα στα νησιά, όπου υπάρχει κτηματολόγιο. Επισημαίνεται πως η εγγεγραμμένη ιδιωτική περιουσία του δημοσίου στα Δωδεκάνησα υπολογίζεται σε έκταση πλέον των 800.000 στρεμμάτων χωρίς να έχουν περιληφθεί τα αστικά ακίνητα. Είναι επιβεβλημένο να συνεχίσει να λειτουργεί η συγκεκριμένη υπηρεσία γιατί εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου και δημιουργεί έσοδα από τη διαχείριση των ακινήτων. Ένα περιφερειακό γραφείο δεν μπορεί να επιτελέσει το τεράστιο έργο της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου