Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται έρευνα της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως ποινικά κολάσιμων πράξεων από αρμόδιους του Τμήματος Αλιείας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μετά από καταγγελία ενός επαγγελματία αλιέα από την Κάρπαθο, που αποδίδει ευθύνες για κατάρρευση των ιχθυοαποθεμάτων!
Η μικρή αυτή γαρίδα (επιστημονικά Plesionika narval) μοιάζει με γόνο. Δεν μεγαλώνει σχεδόν καθόλου, διατηρεί μήκος μόλις 4-7 εκατοστών, κι αυτό ακέφαλη. Είναι ραβδωτή, κατακόκκινη, έχει μακρύ ρύγχος και γεύση που ελαφρώς γλυκίζει. Παγκοσμίως, το είδος αυτό πραγματοποιεί εποχικές μεταναστεύσεις.
Ζει σε λασπο-αμμώδη και σκληρά υποστρώματα στην υφαλοκρηπίδα, ενώ εμφανίζεται και σε υποβρύχιες σπηλιές. Απαντάται στον Ινδικό, τον Ανατολικό Ατλαντικό Ωκεανό και στην Ερυθρά Θάλασσα. Στην πιο βόρεια κατανομή του, προτιμά διάφορες περιοχές σε Δυτική, Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, σε βάθη από 4 έως 910 μέτρα.
Στην Ελλάδα αφθονεί στα παράλια της Σύμης, ειδικά στα βόρεια του νησιού, στην περιοχή από το Σεσκλί μέχρι τον Αη-Μιλιανό, αλλά και στην Κάρπαθο και στο Καστελόριζο, όπου προτιμά τα πετρώδη μέρη – τις τραγάνες όπως τα λένε οι ντόπιοι αλιείς – σε βάθη από 2 ως 200 μέτρα. Γεννά όλον τον χρόνο αυγά, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση έλλειψής του.
Με δόλωμά τους το ζυμάρι, οι Συμιακοί ψαράδες, συνολικά καμιά δεκαπενταριά καΐκια, χρησιμοποιούν δικής τους επινόησης γαριδόκιουρτους (είδος ιχθυοπαγίδας), που ρίχνουν κατά εκατοντάδες στη θάλασσα, για το ψάρεμά του από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο.
Ο καταγγέλλων, κάτοικος Μεσοχωρίου Καρπάθου, ασχολείται επαγγελματικά με την μικρής κλίμακας, παράκτια αλιεία, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
Στην αναφορά του τονίζει, τα εξής:
“Στην Ελλάδα η μικρής κλίμακας παράκτια αλιεία, συνιστά δραστηριότητα θεμελιώδους κοινωνικοοικονομικής σημασίας για τις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές.
Παρόλο που οι θάλασσές μας χαρακτηρίζονται από πλούσια βιοποικιλότητα και ιχθυαποθέματα, η χώρα μας πρωτοστατεί μεταξύ των χωρών της ΕΕ στις παράνομες, καταστρεπτικές και ανεξέλεγκτες αλιευτικές πρακτικές και το ισχύον νομικό πλαίσιο διαχείρισης της αλιείας είναι ιδιαίτερα ελλιπές και επιτρέπει την υπεραλίευση. Κύρια αιτία που οδηγεί στην κατάρρευση των ινθυαποθεμάτων αποτελεί n ανυπαρξία κάθε είδους προστασίας των βιοτόπων τους.
Με την παρούσα αίτησή μου, θέλω να ενημερωθώ, αν επιτρέπεται και υπό ποιες προϋποθέσεις, η αλίευση και εμπορία του συμιακού γαριδακιού (επιστημονικά Plesionika narval) και να καταγγείλω παράλληλα την παράνομη πρακτική συνάδελφων μου, που οδηγεί στην κατάρρευση των ιχθυαποθεμάτων και την ανυπαρξία οποιουδήποτε ελέγχου από την Εποπτεία Αλιείας της Περιφέρειας Δωδεκανήσου,
Ειδικότερα πολλοί συνάδελφοί μου, χρησιμοποιούν για την αλίευση του ως άνω είδους, τροποποιημένες ιχθυοπαγίδες, ήτοι ιχθυοπαγίδες, είτε με δίχτυ είτε με μεταλλικό πλέγμα, στις οποίες το άνοιγμα του ματιού του διχτύου, είναι ελάχιστο έως μηδενικό, με σκοπό να παγιδεύουν το κόκκινο, μικρό «γαριδάκι» το οποίο αποτελεί σημαντικό κρίκο στην διατροφική αλυσίδα των θαλασσών μας και τον γόνο του και του οποίου ο κεφαλοθώρακας είναι κατά κανόνα μικρότερος των 2 εκατοστών.
Επίσης συνέπεια του περιορισμού του και της καταστροφής της τροφικής αλυσίδας, είναι η καταστροφή των διχτύων των αλιέων, από μεγαλύτερα κοίτη, όπως πχ δελφίνια, τα οποία αναζητούν τροφή.
Συνέπεια της ως άνω πρακτικής, είναι η εξαφάνιση του πληθυσμού του, η κατάρρευση των ιχθυαποθεμάτων στην περιοχή μας και κατ επέκταση η επαγγελματική μου ζημία. Αν μάλιστα διαδοθεί η ως άνω πρακτική και γίνει ευρεία χρήση της, η καταστροφή, τόσο του θαλάσσιου περιβάλλοντος, όσο και η οικονομική καταστροφή των επαγγελματιών αλιέων, είναι ολοκληρωτική.
Με την παρούσα, σας καταγγέλλω την ως άνω παράνομη και βλαπτική πρακτική, παρακαλώ όπως ενεργήσετε τα νόμιμα και να μου απαντήσετε εγγράφως, αν επιτρέπεται και υπό ποιες προϋποθέσεις, η αλίευση και εμπορία του συμιακού γαριδακιού (επιστημονικά Plesionika narval).
Παράλληλα σας δηλώνω ότι είμαι διαθέσιμος να σας επιδείξω, με δικά μου μέσα, την αλήθεια του περιεχομένου της παρούσας αναφοράς μου”.
Το Τμήμα Αλιείας απάντησε σε προηγούμενη καταγγελία του, το έτος 2012 ως εξής:
“1.- Για το συγκεκριμένο υδρόβιο οργανισμό δεν υπάρχει μέχρι σήμερα νομοθετικό πλαίσιο-διάταξη, που να καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την αλιεία του, από επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος. Η επαγγελματική αλιεία διενεργείται στο πλαίσιο του Β.Δ/τος 666/66 των ειδικών διατάξεων για την χρήση ορισμένων αλιευτικών εργαλείων και μεθόδων αλιείας. Σύμφωνα με αυτό το νομοθετικό πλαίσιο, η επαγγελματική αλιεία διενεργείται μόνον από αλιευτικό σκάφος το οποίο διαθέτει επαγγελματική άδεια αλιείας και στην οποία αναγράφεται το αλιευτικό εργαλείο (ένα ή περισσότερα), που επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται από το σκάφος. Αλιευτικό εργαλείο θεωρείται κάθε μέσο που χρησιμοποιείται για την εμπλοκή -σύλληψη-συλλογή υδροβίων οργανισμών και την ανάσυρσή τους στο αλιευτικό σκάφος .
Συνεπώς επιτρέπεται από τα αλιευτικά σκάφη η αλιεία -συλλογή υδροβίων οργανισμών (μικρή κόκκινη γαρίδα Plesionika narval) με αλιευτικά εργαλεία (ιχθυοπαγίδες) και μεθόδους για τα οποία τους έχει χορηγηθεί η άδεια (άδεια επαγγελματικής αλιείας σκάφους).
2.- Για το συγκεκριμένο υδρόβιο οργανισμό δεν υπάρχει μέχρι σήμερα νομοθετικό πλαίσιο-διάταξη που να καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εμπορία του. Σύμφωνα με την Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία, ΑΔ αριθ.7/2009 / Α.Υ.- Α2 3391/2009 (ΦΕΚΒΊ 388/13-7-2009) και Καν(ΕΚ) 1967/2006, για την διακίνηση και εμπορία των καρκινοειδών, όπου ανήκουν και οι γαρίδες, αναφέρεται απαγόρευση μικρού μεγέθους καρκινοειδών (άρθρο 100 της 7/2009 Αγρον Διάταξης) μόνο για το είδος « Γάμπαρη » (Parapenaeus longerostris) με κεφαλοθώρακα μέχρι και δύο εκατοστά.
3.- Επιπλέον και όπως σας είναι γνωστό από την συνεργασία μας, το τελευταίο χρονικό διάστημα, τον έλεγχο και την αστυνόμευση της επαγγελματικής αλιείας διενεργεί η κατά τόπους Λιμενική Αρχή”.
αρα και εσυ εισαι συναυτουργος-εξολοθρευτης για το γαριδακι…
ντροπη και αισχος ! καταστρεφετε τον πλανητη για το προσωρινο σας κερδος !!!
φίλε mogli όπως προείπα παραπάνω είναι συνάδελφος …όταν λέμε κάτι πρέπει να το αποδεικνύουμε με βάσιμες πληροφορίες και να μην αρκούμαστε στα λόγια…και στο συγκεκριμένο είδος δεν έχει γίνει καμία έρευνα που να υποδεικνύει ότι είμαστε εξολοθρευτές …
μα & για κοντρα μεταξυ ψαραδων να προκειται αυτα που λεει τα στηριζει & ακουγονται βασιμα..μηπως δουλευεις & εσυ αυτην την πατεντα που εξολοθρευει το γαριδακι?
Δημοκρατικη ευγε για την αναδειξη τετοιων θεματων..η προβολη φερνει την επαγρυπνιση.
Ευχαριστούμε για τις εύστοχες παρατηρήσεις σου
ο συνάδελφος από το μεσοχώρι Καρπάθου την εν λόγω καταγγελία την κάνει για προσωπικούς λογους,οσο αναφορά το συμιακό γαριδάκι(επιστημονικά Plesionika nar val)το μέγεθος του δεν κρίνετε μόνο από την υπεραλίευση αλλά και από το βάθος που το παγιδεύεις, όσο αναφορά την καταστροφή τον διχτυών από τα δελφίνια δεν ευθύνεται μόνο η γαρίδα υπάρχουν παρά πολύ παράγοντες,χρόνια τώρα έχουμε αυτό το προβλημα,δεν έχουν αυξηθεί η επίθεσης τον δελφινιών στα δίκτυα τον ψαράδων,οπότε η καταστροφή θα είναι μεγαλύτερη για παρά πολλές οικογένειες που ζουν από αυτό σε μικρά νησάκια και όχι μόνο.