Στις 22 Ιανουαρίου αναμένεται η ψήφιση του εκλογικού νόμου, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος τόνισε πως ο νέος εκλογικός νόμος είναι αναλογικότερος από τον προηγούμενο, καθώς το μπόνους είναι κλιμακωτό και σχετίζεται άμεσα με το ποσοστό που παίρνει το πρώτο κόμμα, ενώ διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα.
Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ακόμη ότι το όνομα του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αμέσως μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου, που αναμένεται στις 22 Ιανουαρίου.
Παράλληλα, τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα πρόωρων εκλογών και επεσήμανε ότι με την απόφασή του να καταθέσει από τώρα τον εκλογικό νόμο, ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού τρεισήμισι χρόνια πριν από τις εκλογές.
Μετά τη δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου με τίτλο «Εκλογή Βουλευτών», που ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής, η κυβέρνηση κατέθεσε σήμερα το σχετικό ν/σ προς συζήτηση στη Βουλή.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ «το προτεινόμενο νομοσχέδιο εισάγει νέο εκλογικό σύστημα για την εκλογή της Εθνικής Αντιπροσωπείας, βασικό γνώρισμα του οποίου είναι η κοινή συνισταμένη ανάμεσα στην αναλογικότητα εκπροσώπησης που δίνεται με την λαϊκή εντολή, την εκλογική δύναμη των κομμάτων και την κυβερνητική σταθερότητα».
Όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου εάν ένα κόμμα λάβει ποσοστό μικρότερο του 25% των εγκύρων ψηφοδελτίων τότε δεν δικαιούται επιπλέον έδρες, ενώ αν πάρει πάνω από 25% θα έχει κλιμακωτό μπόνους. Δηλαδή εάν το πρώτο κόμμα λάβει 25% θα έχει μόνους 20 εδρών και για κάθε 0,5% θα λαμβάνει επιπλέον μία έδρα. Τέλος εάν λάβει πάνω από 40% θα λαμβάνει το μπόνους των 50 εδρών.
Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος χαρακτήρισε τον εκλογικό νόμο που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή, ως «πιο δίκαιο από εκείνον που ίσχυσε στις προηγούμενες εκλογές».
«Η πρόταση της κυβέρνησης εξασφαλίζει υψηλή αναλογικότητα για όλα τα κόμματα» δήλωσε ο κ. Λιβάνιος για να προσθέσει: «Ο νέος εκλογικός νόμος απεικονίζει αντιπροσωπευτικότερα τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων και είναι πιο δίκαιος από εκείνον που ίσχυσε στις προηγούμενες εκλογές. Το πρώτο κόμμα αν συγκεντρώσει κάτω από 25% δεν παίρνει μπόνους, ενώ αυτοδυναμία θα προκύπτει με ποσοστό περίπου 40%».
naftemporiki.gr