Θέλοντας να; επιδείξει ότι κατέχει θέση επικυρίαρχου στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία υλοποιεί ακάθεκτη την επεκτατική της πολιτική διαμηνύοντας στις χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία για τον EastMed, ότι ο αγωγός δεν θα προχωρήσει χωρίς την άδεια της Αγκυρας, καθώς κατά την άποψή της διέρχεται από την τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Στα σχέδια Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος τάχθηκε εκ νέου εναντίον κάθε σχεδίου που -όπως ισχυρίζεται- αποκλείει την Άγκυρα.
Παρά το μήνυμα των Κυριάκου Μητσοτάκη, Μπενιαμίν Νετανιάχου και Νίκου Αναστασιάδη από την Αθήνα οι οποίοι εμφανίστηκαν ενωμένοι για την εξασφάλιση της ειρήνης, της προόδου και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι ο μόνος που θέτει εμπόδια στο όραμα αυτό είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Αγκυρα συνεχίζει να εκφράζει με κάθε τρόπο την αντίδρασή της και μάλιστα απαίτησε από τις εμπλεκόμενες χώρες να έρθουν σε επικοινωνία με την Τουρκία για να ζητήσουν την άδειά της.
«Πρέπει να μας ρωτήσουν»
«Υπάρχει το σχέδιο για τον EastMed, το οποίο προβλέπει τη μεταφορά του φυσικού πλούτου στην Ευρώπη και τις διεθνείς αγορές. Αυτός ο αγωγός, όμως, θα περάσει από την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας» τόνισε, χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια συζήτησης ο Τσαβούσογλου.
Επεσήμανε, ως εκ τούτου, ότι «το Ισραήλ και οι άλλες χώρες (σ.σ. Ελλάδα, Κύπρος) θα πρέπει να μιλήσουν με την Τουρκία, καθώς χωρίς την έγκριση μας αυτό το έργο δεν μπορεί να γίνει» σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Hurriyet».
«Η Τουρκία δεν πρέπει να εξαιρεθεί» έσπευσε να επαναλάβει.
Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη κίνηση της Αθήνας στη διπλωματική «σκακιέρα» για τη νέα χρονιά, και η οποία αναμένεται να αλλάξει -εφόσον τελικά φτάσει στην υλοποίησή του το έργο- τα ενεργειακά δεδομένα στην περιοχή.