Για την τύχη των 61 εργαζομένων της πρώην ΔΕΥΑΙ που απολύθηκαν πριν λίγες ημέρες συζήτησαν χθες τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου.
Ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να ληφθεί μια ουσιαστική απόφαση γιατί το δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να ανακαλέσει τις απολύσεις αλλά θα στηρίξει όπως ανακοινώθηκε χθες, τις προσπάθειες των νομικών για τη σωτηρία των εργαζομένων. Αποφασίστηκε να συσταθεί διαπαραταξιακή επιτροπή που θα ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα.
Η εξέλιξη αυτή εξόργισε τους εργαζόμενους και τους νομικούς τους εκπροσώπους.
Σχολιάστηκε δυσμενέσταστα η απουσία του επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιώργου Χατζημάρκου από την συνεδρίαση την οποία ο ίδιος προκάλεσε με επιστολή του προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Μ. Γλυνό, στις 20 Φεβρουαρίου για να δοθεί λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε με τους συγκεκριμένους εργαζόμενους.
Ο κ. Χατζημάρκος επέδειξε μια άνευ προηγουμένου κακή πολιτική συμπεριφορά γιατί επέλεξε να βρίσκεται για περιοδεία στην Κω, ως υποψήφιος περιφερειάρχης και όχι στη συνεδρίαση, απαξιώνοντας με τη στάση του αυτή όχι μόνο το δημοτικό συμβούλιο αλλά και τους εργαζόμενους, που ήθελε να υπερασπιστεί.
Η συγκεκριμένη κίνηση προφανώς είχε ως στόχο να δημιουργηθεί αρνητική εντύπωση για τη δημοτική αρχή που συνεχίζει να επιδιώκει την σωτηρία των εργαζομένων παρά το γεγονός ότι τα περιθώρια στενεύουν.
Η απουσία του κ. Γιώργου Χατζημάρκου, που λογικά έπρεπε να είναι ο βασικός εισηγητής του θέματος, σχολιάστηκε από αρκετά μέλη της παράταξης της πλειοψηφίας στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε, παρά το γεγονός ότι η επιστολή που εστάλη στον κ. Μανώλη Γλυνό δεν έφερε 16 υπογραφές. Παρόλα αυτά η δημοτική αρχή δεν απέρριψε το αίτημα αλλά προχώρησε στη σύγκληση της συνεδρίασης.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς προτίμησε να μην συμμετάσχει στη συνεδρίαση φοβούμενος προφανώς πως η παρουσία του στην αίθουσα θα «άναβε» τα αίματα σε όσους θα επιθυμούσαν να ανεβάσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης. Για να αποφευχθούν τα χειρότερα ζήτησε μάλιστα τη συνδρομή της ΕΛΑΣ προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να μην γίνουν επεισόδια παρόμοια με αυτά που διαδραματίστηκαν πριν λίγο καιρό στη ΔΕΥΑΡ.
Δυσαρέσκεια στην παράταξη της μείζονος μειοψηφίας προκάλεσε και το γεγονός ότι ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Μανώλης Γλυνός είχε ζητήσει να βρίσκεται στην αίθουσα αντιπροσωπεία αποτελούμενη από πέντε εργαζόμενους της πρώην ΔΕΥΑΙ και όχι περισσότερα άτομα.
«Είμαστε κύριοι. Θα τηρήσουμε τη συμφωνία με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και θα αφήσουμε στην αίθουσα μόνο πέντε άτομα. Την πολιτική τους κάποιοι όμως να τη κάνουν αλλού», δήλωσε η εκπρόσωπος των εργαζομένων κ. Κ. Πάττα.
Να λάβουν μέρος στη συνεδρίαση οι νομικοί εκπρόσωποι της ΔΕΥΑΡ ζήτησε ο πρώην δήμαρχος Ιαλυσού και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Στέργος Στάγκας, που ήταν τελικά ο εισηγητής του θέματος.
Ο πρώην δήμαρχος Ιαλυσού κ. Στάγκας αναφέρθηκε στο ιστορικό της υποθέσεως ξεκινώντας από το 2004, που προσελήφθησαν οι 61 εργαζόμενοι στην πρώην ΔΕΥΑΙ.
«Οι συμβάσεις τους έγιναν αορίστου χρόνου. Η απάντηση ήρθε αργότερα και σύμφωνα με το νόμο η κίνηση αυτή θεωρήθηκε νόμιμη. Στη συνέχεια κληθήκαμε να απολύσουμε τους ανθρώπους αυτούς. Καταθέσαμε προσφυγή στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προσφύγαμε δύο φορές στο Εφετείο Πειραιώς που παρέπεμψε το θέμα στο ΣτΕ. Αργότερα ήρθε η απόφαση του ΑΣΕΠ για την απόλυσή τους.
Το έγγραφο που αφορούσε τους ανθρώπους αυτούς ήταν εμπιστευτικό. Εμείς δεν γνωρίζαμε τίποτε. Ακόμη και το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού παραδέχεται πως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν παράδειγμα. Επισκεφθήκαμε τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη. Ο δήμαρχος επικαλείται συνεχώς την έκθεση του ΑΣΕΠ. Καταθέσαμε αίτηση θεραπείας. Υπεγράφη από τους βουλευτές τροπολογία», δήλωσε ο κ. Στάγκας που ζήτησε να ανακληθεί η απόφαση που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΡ για τις απολύσεις των 61 εργαζόμενων.
«Να σταλεί η τροπολογία και η αίτηση θεραπείας στον υπουργό. Να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι», τόνισε ο κ. Στάγκας και πρόσθεσε πως υπάρχουν και άλλοι εργαζόμενοι στο δήμο που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα. Η τοποθέτησή του προκάλεσε τις αντιδράσεις συνδικαλιστών της ΔΕΣ ΡΟΔΑ που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση.
Να εισηγηθεί το δημοτικό συμβούλιο στη διοίκηση της ΔΕΥΑΡ την ανάκληση της απόφασης για τις απολύσεις ζήτησε ο νομικός εκπρόσωπος των εργαζόμενων κ. Μιχάλης Κόκκινος.
«Ξεκινήσαμε νομική προσπάθεια για να κατατεθεί αίτηση θεραπείας στο ΑΣΕΠ.Καταθέσαμε το κείμενο την Παρασκευή στο δήμαρχο και μείναμε έκπληκτοι όταν την ίδια ημέρα δημοσιεύθηκε στο διαδικτυακό τόπο «Διαύγεια» η απόφαση για τις απολύσεις. Επιθυμούσαμε να δώσουμε τη μάχη χωρίς το βάρος αυτό. Για μας το σημείο μηδέν είναι η μεταφορά των εργαζομένων στην ΔΕΥΑΡ. Το πως φθάσαμε ως εδώ δεν το σχολιάζω. Οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ανεξάρτητα από τον τρόπο πρόσληψης. Ζητάμε να κάνει αποδεκτή το δημοτικό συμβούλιο την αίτηση θεραπείας προκειμένου να κατατεθεί στο ΑΣΕΠ. Θέλουμε να αποφύγουμε τα ασφαλιστικά μέτρα και την κατάθεση αγωγής. Να εισηγηθεί το σώμα στη ΔΕΥΑΡ την ανάκληση των απολύσεων», ζήτησε ο νομικός εκπρόσωπος των εργαζομένων κ. Μιχ. Κόκκινος.
«Δεν μπορεί το δημοτικό συμβούλιο να ανακαλέσει την απόφαση που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΡ», εξήγησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νίκος Τσουκαλάς.
«Θέλω να ξεκαθαριστεί αν έχουν εξαντληθεί όλα τα νομικά μέσα. Θα μπορούσαν να μείνουν οι εργαζόμενοι με ασφαλιστικά μέτρα; Είναι και το πολιτικό σκέλος του θέματος. Φθάσαμε στο σημείο οι βουλευτές να λένε πως ελέγχονται για τις τροπολογίες που προωθούν. Δεν θα με βάλετε σε αυτό το παιχνίδι κ. Γάκη. Μιλώ λίγο και επί της ουσίας. Δεν μπορώ να κοροϊδέψω τους ανθρώπους αυτούς», τόνισε ο αντιδήμαρχος Διοικητικών κ. Στράτος Καρίκης.
«Πρέπει να συζητηθεί για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα.Τι θα κάνουμε αν δεν περάσει η τροπολογία; Εμείς ξέρουμε τι πρέπει να γίνει. Θα σηκώσουμε τα χέρια ψηλά, θα πάμε στα σπίτια μας; Για να στηρίξουμε πρέπει να εναντιωθούμε στην αιτία, που είναι πολιτική. Κατά την άποψή μου τη λύση για τους εργαζόμενους της πρώην ΑΔΕΚΤ την έδωσαν οι αγώνες τους. Όσο ασκούνται πιέσεις τόσο θα δρομολογούνται λύσεις», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Τάκης Πότσος.
«Δε δικάζουμε το χθες. Είμαστε πολιτικό όργανο και πολιτικά θα σταθούμε. Η θέση του δημάρχου είναι δεδηλωμένη. Σήμερα θα κατέθετα αίτηση παραίτησης κατ’ εντολή της συνειδήσεώς μου. Οι εργαζόμενοι της πρώην ΔΕΥΑΙ καλύπτουν ανάγκες. Το ελεγκτικό συνέδριο από το 2010 μέχρι τώρα εγκρίνει τις πληρωμές τους, ενώ το ΑΣΕΠ έκρινε διαφορετικά. Πρέπει να μείνουν γιατί αν δεν γίνει αυτό όλο το οικοδόμημα του αποχετευτικού καταπίπτει. Δεν μπορεί να αποφασίζουν άλλοι ερήμην μας. Δεν πρέπει να απολυθεί κανείς», τόνισε ο χωρικός αντιδήμαρχος Ιαλυσού κ. Μιχάλης Κινδυλίδης, που ήταν ο βασικός εισηγητής του θέματος από την παράταξη της πλειοψηφίας.
«Να συσταθεί επιτροπή στην οποία θα μετέχουν οι επικεφαλής των παρατάξεων που θα πάνε στην Αθήνα και θα πιέσουν το αρμόδιο υπουργείο», πρότεινε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Σ. Διακοσταματίου.
«Με στενοχωρεί η απουσία του δημάρχου γιατί απολύονται 61 εργαζόμενοι. Θα ήθελα τον κ. Στ. Κουσουρνά μπροστά», δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κ. Μ. Συκόφιλος.
«Εδώ μέσα περισσεύει η υποκρισία και ο λαϊκισμός. Ξεχάσατε τα πάντα. Λέτε για το δήμαρχο και ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος, που ζήτησε να γίνει η συνεδρίαση, δεν είναι εδώ. Κάποιοι ψήφισαν να μην πληρωθούν οι εργαζόμενοι», δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Μ. Πετρωνιάτης που συγκρούστηκε φραστικά με τον κ. Φ. Ζαννετίδη για την απουσία του κ. Γιώργου Χατζημάρκου από τη συνεδρίαση.
Οι εργαζόμενοι της πρώην ΔΕΥΑΙ διένειμαν στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και ανακοίνωση στην οποία επισημαίνουν πως δεν είναι παράνομοι.
«Η ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ της Διοίκησης της ΔΕΥΑΡ (πέντε από τα έντεκα μέλη) και ο ίδιος ο δήμαρχος κ. ΚΟΥΣΟΥΡΝΑΣ, αποφάσισαν ότι είμαστε παράνομοι και πρέπει να απολυθούμε. Μας οδηγούν στον εφιάλτη της ανεργίας και στερούν το ψωμί από τα παιδιά και τις οικογένειές μας. Θέλουν να μας αντικαταστήσουν με εποχικούς εργαζόμενους, χωρίς δικαιώματα και απαιτήσεις, εργαζόμενους που θα είναι όμηροι των προεκλογικών τους παιχνιδιών.
Την ίδια ώρα, όπου βρεθούν κι όπου σταθούν μας ρίχνουν λάσπη, αποκαλώντας μας «παράνομους» και «βολεμένους», διοχετεύοντας την παραπληροφόρησή τους ακόμα και στα Αθηναϊκά ΜΜΕ.
Θέλουν αρχικά να βάλουν εργολάβους στη ΔEYAP, να την οδηγήσουν στην απόλυτη απαξίωση και στο κλείσιμο κι ύστερα να την ξεπουλήσουν ανώδυνα στους ιδιώτες, φορτώνοντας στο Ροδιακό Λαό ακόμα μεγαλύτερα βάρη», αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή τους οι απολυμένοι εργαζόμενοι.