Ασφυκτικά γεμάτος ήταν την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020 ο χώρος του καφέ «Ρόντα» με αφορμή την παρουσίαση του νέου βιβλίου του πρώην νομάρχη και πρώην βουλευτή Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιάννη Παρασκευά «Τληπόλεμος Ροδίων Αρχηγέτης».
Το βιβλίο προλόγισε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης ο οποίος μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τον κ. Παρασκευά, καθώς και οι ομιλητές που τοποθετήθηκαν για τον ίδιο, την προσωπικότητά του ως πολιτικού, ως συγγραφέα κ.λπ.
Το παρών έδωσαν, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Στράτος Καρίκης Κώστας Ταρασλιάς, Γιάννης Καμπούρης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Μιχάλης Σοκορέλλος, οι αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Χρήστος Ευστρατίου και Γιάννης Φλεβάρης, ο πρόεδρος της ΔΕΡΜ ΑΕ κ. Γιάννης Ιατρίδης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δώρος Κωνσταντίνου, ο επικεφαλής της παράταξης ‘Ρόδος Αξιών’ κ. Δημήτρης Κρητικός, o διοικητής του Νοσοκομείου Ρόδου κ. Γρηγόρης Ρουμάνης, ο διευθυντής της ΔΕΥΑΡ κ. Γιώργος Υψηλάντης, η γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής κ. Λίτσα Φτακλάκη, το μέλος της Κ.Ε. του ΚΙΝΑΛ κ. Βάιος Καλοπήτας, ο κ. Μηνάς Νικολάου, η εκπρόσωπος τύπου του Συλλόγου Καταστηματαρχών Επιχειρηματιών της Μεσαιωνικής Πόλης κ. Μαρία Αγγέλου, οι πρώην βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Βασίλης Χρύσης, Νίκος Ζωίδης, οι ξενοδόχοι κ.κ. Νίκος Κωνσταντινίδης και Γιάννης Παπαβασιλείου, ο τέως αντιδήμαρχος κ. Σάββας Διακοσταματίου, ο κ. Μανώλης Σαββής κά.
Ομιλητές ήταν οι κ.κ. Παύλος Γερουλάνος, π. υπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Μαμέλης, δικηγόρος – συγγραφέας Νίκος Νικολάου, επίτιμος πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου, o πρόεδρος του τμήματος Δωδεκανήσου του ΤΕΕ κ. Αντ. Γιαννικουρής και ο πρόξενος της Ιταλίας κ. Ν Φαρμακίδης. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος. Την εκδήλωση συντόνιζε η επικεφαλής του Διεθνούς Κέντρου Λογοτεχνών και Μεταφραστών κ. Νάνσυ Τρυποσκούφη.
Ο χώρος γέμισε ασφυκτικά όχι μόνον από διατελέσαντα και νυν στελέχη του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αλλά και από κόσμο που έσπευσε να παρακολουθήσει την εκδήλωση – ομιλία.
Άπαντες συμφώνησαν ότι το βιβλίο αποτελεί μια «Ωδή» προς την Ρόδο, την μοναδικότητά της, τον ρόλο της ενώ ο ίδιος ο κ. Γιάννης Παρασκευάς, ζήτησε από τον κόσμο να σκεφτεί και να χειροκροτήσει «το προνόμιο του να ζεις σε αυτό το νησί, που είναι ευλογία» και αναφέρθηκε στα μυθολογικά και καλλιτεχνικά στοιχεία αλλά και την πλούσια ιστορία αυτού του νησιού.
Ο «Τληπόλεμος Ροδίων Αρχηγέτης» είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην νομάρχης και συγγραφέας, έχει εκδώσει μέχρι τώρα δύο βιβλία. Στηρίζεται σε ένα αρχαίο μύθο που θέλει την Ωραία Ελένη να πεθαίνει στη Ρόδο!
Ο Αντώνης Καμπουράκης
Ως πολύτιμο δώρο που έγινε την πιο κατάλληλη στιγμή στο νησί, χαρακτήρισε το βιβλίο, στην ομιλία του, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης:
«Σε ευχαριστούμε Γιάννη γιατί μας κάνεις το πιο πολύτιμο δώρο την πιο κατάλληλη στιγμή. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η σημερινή δημοτική αρχή θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αναδείξουμε τη διαδρομή του ευλογημένου τόπου μας από την προϊστορία μέχρι τις ημέρες μας. Να αναδείξουμε τον πολιτισμό και την ιστορία μας μέσα από τα έργα και τις παρεμβάσεις που θα εντάσσουν το σύνολο της κληρονομιάς μας μέσα στην καθημερινότητα του νησιού μας.
Να δείξουμε το νέο πρόσωπο μιας Ρόδου που εξελίσσεται δυναμικά για να είναι το παρόν και το μέλλον της εξίσου λαμπερά με το σπουδαίο παρελθόν της. Να συνδέσουμε άρρηκτα τον πολιτισμό, την ιστορία και την πνευματική μας παράδοση με τον τουρισμό, να εμπλουτίσουμε το προϊόν μας και να αναβαθμίσουμε ποιοτικά το τουριστικό ρεύμα προς το νησί μας. Η Ρόδος μέτρησε αρκετές χαμένες ευκαιρίες και αυτό αποδείχθηκε επιζήμιο. Τώρα είμαστε εδώ. Γιατί είναι η ώρα των κερδισμένων ευκαιριών για τους Ροδίτες και τις Ροδίτισες», είπε μεταξύ άλλων.
Ο Παύλος Γερουλάνος
Για το βιβλίο μίλησε και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος: «Όταν μου μίλησε ο Γιάννης για το δικό του βιβλίο, ένα μυθιστόρημα για τον Τληπόλεμο, την Τροία, τους ήρωες και τις ηρωίδες που πρωταγωνιστούν σ’ αυτή την αριστουργηματική ιστορία, φαντάστηκα ότι θα ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να έρθω στη Ρόδο και να μιλήσω για κάτι διαφορετικό. Όσο όμως βυθιζόμουν στα μεγάλα πάθη του έρωτα και της εξουσίας, της ίντριγκας και της πλεκτάνης των ανθρώπων, των θεών και των ημίθεων που πρωταγωνιστούν, τόσο περισσότερο ένιωθα ότι βρίσκομαι κάπου στη Χαριλάου Τρικούπη, κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ’80.
Διότι αυτά που περιγράφει ο Γιάννης μπορεί να ήταν στην Τροία. Αλλά κάπου νιώθεις ότι μερικά τα έχει ζήσει ο ίδιος…»