Ο τουρισμός στην Ελλάδα, που αντιστοιχεί στο 1/6 της οικονομίας, οδεύει προς καταγραφή νέου ρεκόρ φέτος, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg, καθώς οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες επιστρέφουν στην χώρα μετά από έξι χρόνια ύφεσης.
“Οι προβλέψεις δείχνουν ότι το 2014 θα καταγραφεί νέο ρεκόρ”, λέει ο Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Περίπου 18,5 εκατομμύρια θα επισκεφθούν την Ελλάδα αυτή τη χρονιά, ενώ η χώρα θα αποκομίσει έσοδα 13 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη. “Σχεδόν όλες οι παραδοσιακές και οι νέες αγορές δείχνουν ενθαρρυντικά σημάδια.”
Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έχει περιγράψει την τουριστική βιομηχανία της χώρας ως “την ατμομηχανή που ξεκίνησε και έχει αρχίσει να τραβά την οικονομία έξω από την οδυνηρή εξαετή ύφεση” με την ανεργία να φτάνει στο 28%. Αν η Ελλάδα ξεπεράσει το στόχο των 24 εκατομμυρίων επισκεπτών μέχρι το 2021, θα προστεθεί ένα 9% στο ΑΕΠ και θα δημιουργηθούν 300.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με e-mail του κ. Ανδρεάδη στο Bloomberg.
O τουρισμός για το 2012 αντιστοιχεί σε ένα 16,4% του ελληνικού ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Επιτροπής Τουρισμού. Περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι θα εργαστούν στην τουριστική βιομηχανία μέχρι το 2021, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ.
Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι για τον τουρισμό βασίζονται στα σενάρια πολιτικών και μακροοικονομικών βελτιώσεων στη χώρα, λέει ο Α. Ανδρέαδης. “Η πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό της Ελλάδας και η επίτευξη των υπολοίπων εθνικών στόχων, θα διασφαλίσει ότι θα πετύχουμε και θα ξεπεράσουμε τους στόχους μας μέχρι το 2021.” Επιπλέον, η Ελλάδα θα χρειαστεί να επενδύει 3,3 δισ. ευρώ το χρόνο, κυρίως σε υποδομές.
Τα στοιχεία των προκρατήσεων δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να περιμένει περισσότερους τουρίστες από τη Γερμανία και τη Γαλλία αυτή τη χρονία και μια αύξηση της τάξης του 10% στους επισκέπτες από το Η. Βασίλειο. Περισσότεροι Γερμανοί επισκέπτονται την Ελλάδα, σε σύγκριση με άλλες εθνικότητες, ενώ ακολουθούν οι Βρετανοί, οι κάτοικοι FYROM, οι Γάλλοι και οι Ρώσοι.
Ο ΣΕΤΕ βρίσκεται σε συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για την ανάληψη πρωτοβουλιών της βιομηχανίας, λέει ο κ. Ανδρεάδης, προσθέτοντας ότι τα μνημεία, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι θα πρέπει να παραμείνουν υπό την αιγίδα της κρατικής υπηρεσίας.
Πηγή: Bloomberg