Την ελληνική αγορά ακινήτων φαίνεται ότι κατάφερε να…μολύνει ο κοροναϊός, καθώς λόγω της θανατηφόρου επιδημίας είναι, ήδη, ορατή και αναμένεται να ενταθεί η κάμψη της ροής των αγοραστών ακινήτων από την χώρα του Δράκου. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν πηγές με καλή γνώση της συγκεκριμένης αγοράς, εταιρείες και μεσιτικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στην πώληση ακινήτων σε Κινέζους έχουν προχωρήσει, ήδη, σε περικοπές προσωπικού, που αγγίζουν ακόμη και το 50%.
Μείωση της ζήτησης
Κι αυτό σε συνέχεια της σημαντικής μείωσης της ζήτησης για επενδύσεις σε ακίνητα από Κινέζους, με τη συγκεκριμένη αγορά να έχει πληγεί δις από το 2018. Τον Χειμώνα του 2018 λόγω της υπόθεσης των αμφιλεγόμενων αγοραπωλησιών μέσω POS, αλλά και το πρώτο εξάμηνο του 2019, οπότε ορισμένες κινεζικές εταιρείες πώλησης ακινήτων κατέβασαν ρολά.
“Οι συναλλαγές από Κινέζους επενδυτές υπήρξαν ενισχυμένες το δεύτερο εξάμηνο του 2019. Πλέον όμως, παρατηρούμε αισθητή κάμψη στη ζήτηση λόγω του κοροναϊού, του οποίου οι επιπτώσεις στην εγχώρια αγορά, εκτιμούμε ότι θα ενταθούν περαιτέρω, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα” σημειώνει στο Capital.gr ο Κοσμάς Θεοδωρίδης αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος και επικεφαλής του Μεσιτικού Γραφείου Ακίνητα Πόλις.
Πώς επενδύουν οι Κινέζοι στην ελληνική κτηματαγορά; Αγοράζουν μαζικά ακίνητα, καταβάλλοντας στους ιδιοκτήτες τους προκαταβολή έναντι του αρχικού τιμήματος στο πλαίσιο προσυμφώνων αγοράς. Στη συνέχεια διαθέτουν περίπου έξι μήνες για να βρουν αγοραστές για τα ακίνητα για τα οποία έχουν πληρώσει προκαταβολή.
“Πρόκειται για μία μάχη με το χρόνο, που ενέχει υψηλό επιχειρηματικό ρίσκο, αλλά, συνήθως, αποφέρει αποτελέσματα λόγω της υψηλής ζήτησης” σημειώνουν παράγοντες της αγοράς ακινήτων. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρακτική αυτή δεν στέφεται, πάντοτε, με επιτυχία, κάτι που φάνηκε το 2018, οπότε λόγω της υπόθεσης των αμφιλεγόμενων αγοραπωλησιών πολλά προσύμφωνα ακυρώθηκαν. Με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί κοροναϊός, οι επενδυτές από τη χώρα του Δράκου και οι Έλληνες συνεργάτες τους, προετοιμάζονται για το κακό σενάριο, αυτό της καθίζησης της ζήτησης.
Καταλαμβάνουν την πρώτη θέση
Στην Ελλάδα, οι Κινέζοι καταλαμβάνουν την πρώτη θέση όσον αφορά τις επενδύσεις, ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ, σε ακίνητα, μέσω του καθεστώτος χορήγησης άδειας διαμονής. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία (27/12), οι συνολικές χορηγήσεις αδειών διαμονής σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων ανά χώρα διαμορφώνονται σε 4.371, αριθμός που αυξάνεται σε 13.075, εάν ληφθούν υπόψη τα μέλη της οικογένειάς τους.
Σε κάθε περίπτωση, το πόσο μεγάλο θα είναι το πλήγμα στην ελληνική αγορά ακινήτων θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση της ραγδαίας εξάπλωσης του κοροναϊού, ο οποίος, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια οικονομία το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.