«Δοκιμάστηκαν» γι’ ακόμη μια φορά οι αντοχές του νησιού, από την δυνατή βροχόπτωση που ξέσπασε το περασμένο Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020.
Οι προβλέψεις της ΕΜΥ για νέο ξέσπασμα κακοκαιρίας, είχαν θέσει εγκαίρως σε αυξημένη επιφυλακή όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αλλά και τις εθελοντικές ομάδες.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα καταγράφτηκαν στον Αρχάγγελο, όπου από την έντονη βροχόπτωση πλημμύρισαν σπίτια και σε πολλές περιπτώσεις, προκλήθηκαν ζημιές.
Μιλώντας στην «δ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Πατσάης δήλωσε ότι «ο Αρχάγγελος, δοκιμάστηκε πιο πολύ από τις άλλες περιοχές. Υπήρξε άμεση αντίδραση και άρτιος συντονισμός από πλευράς Δήμου Ρόδου με την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ που βοήθησαν στους καθαρισμούς. Τα συνεργεία καθαρίζουν συνεχώς μπάζα και φερτά υλικά από τα ρέματα και τους ποταμούς. Η άναρχη δόμηση παραμένει το μεγάλο πρόβλημα του Αρχαγγέλου το οποίο θα φέρω και στο δημοτικό συμβούλιο, ζητώντας να εκτελεστούν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα».
ΖΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Στα Κοσκινού σημειώθηκαν κατολισθήσεις, όπου τα συνεργεία της δημοτικής ενότητας έσπευσαν άμεσα και βοήθησαν στην απομάκρυνση των χωμάτων και των μπαζών, ενώ το ίδιο σκηνικό επικράτησε και στην περιοχή του Αταβύρου, όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις, και έπεσαν δέντρα στο οδικό δίκτυο δημιουργώντας προβλήματα στην κυκλοφορία.
Η Ιαλυσός και η Καλλιθέα δεν αντιμετώπισαν τόσο εκτεταμένα προβλήματα.
Διακοπή της ηλεκτροδότησης σημειώθηκε στον Άγιο Ισίδωρο.
Σε μερικές περιπτώσεις, εγκλωβίστηκαν άτομα μέσα σε σπίτια και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστούν.
Πολλά προβλήματα σημειώθηκαν επίσης σε περιοχές της δημοτικής ενότητας Λινδίων, στα χωριά Κάλαθος, Πυλώνα, Λάρδος, τόσο στο οδικό δίκτυο, όσο και μέσα στους οικισμούς, λόγω υπερχείλισης των χειμάρρων.
Σημειώνεται ότι από την Παρασκευή κι εντεύθεν δεν είναι δυνατή η παράκαμψη των οχημάτων μέσω του Χαρακίου προς και από τη Νότια Ρόδο, γιατί διεκόπη η διέλευση μέσω της ιρλανδικής διάβασης του ποταμού Πλατανερού.
Στην περιοχή της Καλάθου, στο κεντρικό οδικό δίκτυο διεκόπη η κυκλοφορία για πολλή ώρα λόγω του ύψους του νερού, δημιουργώντας πρόβλημα στην διέλευση των οχημάτων ενώ το ίδιο συνέβη και στον Πυλώνα, στο ύψος του φυλακίου, καθώς από τις κατολισθήσεις και τα φερτά υλικά, σημειώθηκαν επίσης προβλήματα στην κυκλοφορία.
Στη Λάρδο για μια ακόμη φορά υπήρξε υπερχείλιση στα ποτάμια ενώ προβλήματα είχαν τα Μαριτσά, η Κάλαθος και η Ψίνθος.
Στις περιοχές αυτές, βρέθηκαν οι υπηρεσίες της ΠΝΑι με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Χρήστο Ευστρατίου ο οποίος τόνισε πως «τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από την έντονη βροχόπτωση. Σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις αλλά δεν είχαμε εκτεταμένες ζημιές».
Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έμειναν για αρκετές ώρες, πολλές περιοχές στον Αρχάγγελο, στο Φαληράκι, στις Καλυθιές και στη Νότια Ρόδο.
Εξαιτίας κυρίως των ισχυρότατων ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, σημειώθηκαν προβλήματα στα δρομολόγια πλοίων και αεροσκαφών που είχαν προγραμματίσει να προσεγγίσουν τα νησιά μας. Αεροσκάφος της Aegean επιχείρησε δύο φορές να προσγειωθεί στη Ρόδο λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, αλλά δεν τα κατάφερε, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στην Αθήνα.
Όσον αφορά στα δρομολόγια των πλοίων, το ‘Blue Star 2’ δεν μπόρεσε να προσεγγίσει το λιμάνι της Ρόδου εξαιτίας της κακοκαιρίας και παρέμεινε στ’ ανοιχτά γι αρκετή ώρα.