«Φρένο» στις άσκοπες μετακινήσεις ασθενών από νοσοκομεία της περιφέρειας σε νοσοκομεία της Αττικής επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Υγείας με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Μάρτιο. Το νομοσχέδιο – σκούπα θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες χρεώσεις για τα δημόσια νοσοκομεία που θα… παραπέμπουν τους ασθενείς τους σε άλλα νοσοκομεία. Μέχρι σήμερα η σχετική δαπάνη επιβάρυνε τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου υποδοχής, το οποίο πλέον θα «αμείβεται» για τις υπηρεσίες του.
Όπως είπε προχθές ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Πελοπίδας Καλλίρης (σε συνάντηση με τους διοικητές του ΕΣΥ υπό τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη), κάθε εβδομάδα περί τα 50 περιστατικά από την επαρχία μεταφέρονται με το ΕΚΑΒ μόνο στο ΚΑΤ. Ανάλογο αριθμό εξυπηρετούν όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, όπως ο Ευαγγελισμός, το Γενικό Κρατικό Αθηνών κ.ά.
Σύμφωνα με τον κ. Καλλίρη, με τον τρόπο αυτό επιβαρύνονται σημαντικά τα νοσοκομεία τα οποία έχουν συγκεκριμένο προϋπολογισμό με βάση την περιοχή ευθύνης τους. Με τη νομοθετική πρωτοβουλία, τα νοσοκομεία της περιφέρειας θα προχωρούν σε μετακίνηση ασθενών μόνον όταν πραγματικά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα περιστατικό. Εκτός από την οικονομική «αιμορραγία» για τα νοσοκομεία της Αττικής, ο κ. Καλλίρης αναφέρθηκε και στην ταλαιπωρία των συγγενών που αναγκάζονται να «μετακομίσουν» σε μια άλλη πόλη.
Εμμέσως πλην σαφώς, ο γενικός γραμματέας παραδέχτηκε ότι οι μετακινήσεις ασθενών από νοσοκομείο σε άλλο νοσοκομείο, αποτελεί και έναν δείκτη αξιολόγησης τόσο της δομής όσο και της διοίκησης. «Θα δούμε ποιο νοσοκομείο προσφέρει σε πραγματικό βαθμό», είπε προς τους διοικητές του ΕΣΥ.
Χειρουργεία το απόγευμα
Παράλληλα, το νομοσχέδιο θα παρέχει και τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να χειρουργούν το απόγευμα, έναντι αμοιβής, στα νοσοκομεία. Θα περιλαμβάνει διατάξεις για το ύψος της αμοιβής των γιατρών, η οποία -σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας- θα φορολογείται καθώς και του υπόλοιπου προσωπικού που θα απασχολείται. Αμοιβή προβλέπεται και για τα νοσοκομεία στα οποία θα λειτουργούν απογευματινά χειρουργεία.
Σχολιάζοντας τον νέο θεσμό των απογευματινών χειρουργείων ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι είναι ένα μέτρο που θα συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία των νοσοκομείων. «Όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα θα απευθύνονται στους χειρουργούς των απογευματινών χειρουργείων, το ίδιο και όσοι έχουν ιδιωτική ασφάλεια. Έτσι θα αποσυμφορηθούν τα πρωινά χειρουργεία», εκτίμησε ο υπουργός.
Ρύθμιση για ΣΔΙΤ
Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ρύθμιση για τη δημιουργία συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ) στην Υγεία. Ο κ. Καλλίρης ξεκαθάρισε ότι οι συμπράξεις αυτές δεν θα αφορούν σε ιατρικές υπηρεσίες αλλά σε υπηρεσίες όπως η φύλαξη, η καθαριότητα, η σίτιση. Ανέφερε ενδεικτικά το παράδειγμα του Νοσοκομείου Αττικόν, το οποίο -είπε- διαθέτει υπερσύγχρονα πλυντήρια που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα νοσοκομεία όλου του λεκανοπεδίου. «Σπαταλάμε κάθε χρόνο πανελλαδικά 450 εκατ. ευρώ για αυτές τις υπηρεσίες», ανέφερε προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε τις ΣΔΙΤ».
Άλλη διάταξη του νομοσχεδίου θα αφορά στην κινητικότητα των οδηγών των ασθενοφόρων, οι οποίοι θα «περάσουν» στο ΕΚΑΒ, ενώ στο β΄ εξάμηνο του έτους το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε ανακατανομή των κλινών του ΕΣΥ. Σημειώνεται ότι δεν θα μεταβληθεί ο συνολικός αριθμός κλινών, αλλά θα «μεταφερθούν» κλίνες όπου κρίνεται απαραίτητο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών. Για παράδειγμα, έχει αποφασιστεί να ενισχυθεί με 50 κλίνες το ογκολογικό Αγ. Αναργύρων. Ήδη, πάντως, σημείωσε ο Καλλίρης, από την αλλαγή χρήσης νοσοκομείων επιτεύχθηκε εξοικονόμηση 35 εκατ. ευρώ.
Επιπρόσθετα, στο νομοσχέδιο θα περιληφθεί και η νέα συλλογική σύμβαση των νοσοκομειακών γιατρών που θα αφορά κυρίως το ωράριο εργασίας και θεσμικά θέματα.