Συνεντεύξεις

Xρ. Mαλιαράκης: Γεγονός ξανά για τη Ρόδο το “Studium Generale”

Το Studium Generale, μια πρωτοβουλία της πολιτιστικής οργάνωσης Rhodes International Culture & Heritage Society-RICHeS επιστρέφει ξανά, έπειτα από ένα διάλειμμα δύο ετών.
Διακεκριμένοι επιστήμονες έρχονται στη Ρόδο για να μοιραστούν τις γνώσεις τους με το κοινό του νησιού. Πέντε γυναίκες, η Μαρία Βασιλάκη, καθηγήτρια Ιστορίας Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η Ιόλη Καλαβρέζου, καθηγήτρια Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισµού στο Χάρβαρντ και Dumbarton Oaks, η Ελένη Αγγελομάτη – Τσουγκαράκη, καθηγήτρια Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η Ιωάννα Χριστοφοράκη, Αρχαιολόγος και Ερευνήτρια Ακαδημίας Αθηνών και η Μίκα Παρασκευά, μεταδιδακτορική ερευνήτρια, θα ολοκληρώσουν ένα κύκλο πέντε εξαιρετικών ομιλιών.
Για το Studium Generale, τη δύναμη του πολιτισμού και την ανάγκη των πολιτών για ποιοτικές εκδηλώσεις, μιλά στη «δ» ο πρόεδρος της RICHeS, κ. Χρήστος Μαλιαράκης.
Κύριε Μαλιαράκη, το Studium Generale επιστρέφει έπειτα από δύο χρόνια. Τι έχουμε να περιμένουμε;
Το Studium Generale είναι μια πρωτοβουλία της RICHeS και διοργανώνεται, μετά από μια απουσία δυο χρόνων, για έκτη χρονιά. Φέτος συνδιοργανώνεται με τον ΔΟΠΑΡ και λειτουργεί ως μια «Χειμερινή Ακαδημία» και μας φέρνει σε επαφή με αναγνωρισμένους και διακεκριμένους επιστήμονες που έρχονται στη Ρόδο για να μοιραστούν τις γνώσεις τους μαζί μας. Ο νέος κύκλος του Studium Generale ξεκινά στις 14 Μαρτίου και περιλαμβάνει πέντε εξαιρετικές ομιλίες από πέντε γυναίκες. Τα ερωτήματα για τον Άγιο Φανούριο θα εξεταστούν στην πρώτη ομιλία από τη Μαρία Βασιλάκη, Καθηγήτρια Ιστορίας Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης, η οποία θα μας καθοδηγήσει στη ζωή και στο μύθο του αγαπημένου Αγίου της πόλης μας.
Όλες οι ομιλίες θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις 20:30.
• Πώς ερμηνεύετε τη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στις ομιλίες; Τι φανερώνει η μεγάλη αυτή ανταπόκριση;
Η μεγάλη συμμετοχή στις ομιλίες φανερώνει αν μη τι άλλο το έντονο ενδιαφέρον του κόσμου. Άλλωστε οι ομιλητές είναι επιστήμονες γνωστοί από τα βιβλία τους, την αρθρογραφία τους, ή άνθρωποι οι οποίοι είναι αφοσιωμένοι στον επιστημονικό τους τομέα, με περγαμηνές χωρίς όμως να είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό. Είμαι ευτυχής που αποδέχονται την πρόσκληση μας και έρχονται στη Ρόδο για να μοιραστούν τις γνώσεις τους μαζί μας.
• Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η διοργάνωση μίας τέτοιας δράσης όπως το Studium Generale;
Αρχικά, είναι δύσκολο να βρεις τους επιστήμονες που θέλεις να καλέσεις, που θεωρείς ότι έχουν τα προσόντα να κάνουν μία ομιλία στο ευρύ κοινό, και όχι σε ένα κοινό επιστημόνων, ιστορικών ή αρχαιολόγων. Ευτυχώς, όλα αυτά τα έξι χρόνια δεν αντιμετωπίσαμε δυσκολίες στο να προσελκύσουμε στη Ρόδο τους επιστήμονες που επιθυμούσαμε. Προκαλεί έκπληξη για πολλούς το γεγονός ότι σε μία επαρχιακή πόλη, σε ένα νησί, διοργανώνεται μία τέτοια εκδήλωση κατά τη διάρκεια του χειμώνα με τόσο διακεκριμένους επιστήμονες, που σε άλλες περιπτώσεις θα τους άκουγε κανείς σε ένα κλειστό κύκλο σεμιναρίων πιθανότατα στην Αθήνα και θα έπρεπε μάλιστα να πληρώσει για να τους ακούσει. Η Ρόδος ξεχωρίζει σε αυτό το επίπεδο…
• Πιστεύετε ότι η Ρόδος έχει αναδείξει στον βαθμό που θα μπορούσε τον πολιτισμικό της πλούτο;
Όλες οι εκδηλώσεις που κάνουμε, είτε οι ανοιχτές πόρτες (κάθε τελευταίο σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη), είτε το Studium Generale και οι εκθέσεις, έχουν στόχο να βάλουν τη Ρόδο στον πολιτιστικό χάρτη της Ελλάδας. Προσπαθούμε να υπάρχουν διάφορες συνέργειες με ανθρώπους ή οργανισμούς πέρα από τη Ρόδο. Μπορεί πολλοί να έχουν μία επιφανειακή εικόνα για το νησί, ότι πρόκειται για ένα προορισμό μαζικού τουρισμού, που τυχαίνει να έχει κάποια μνημεία, όπως υπάρχουν άλλωστε σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Εμείς όμως θέλουμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα… Να αναδείξουμε την πραγματική διάσταση του πολιτισμικού πλούτου της Ρόδου!
• Οι ανοιχτές πόρτες είναι η μαζικότερη πολιτιστική εκδήλωση στη Ρόδο. Πέρα από τους επισκέπτες συμμετέχουν πολλοί από τους μόνιμους κατοίκους του νησιού. Τι είναι αυτό που τους παρακινεί;
Πάντα, το ενδιαφέρον του ανθρώπου να ανακαλύψει τον τόπο του, είναι υπαρκτό. Πιστεύω πώς παίζει ρόλο ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουμε το θέμα των ανοιχτών πορτών κάθε φορά, με τις ομιλίες, με τα παιχνίδια, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, το έντυπο πληροφοριακό υλικό, τα app… Ο κόσμος θέλει να μάθει και να ανακαλύψει τον τόπο του, το ζητούμενο είναι να του δοθεί η ευκαιρία.
• Η διαχείριση και ανάδειξη του πολιτισμικού πλούτου ενός τόπου απαιτεί τεχνογνωσία και ειδικές δεξιότητες;
O Πολιτισμός αποτελεί μία μεγάλη πηγή δύναμης, μία μεγάλη πηγή πλούτου. Απαιτεί ανθρώπους με όραμα, να βλέπουν μπροστά. Όταν ξεκινήσαμε, δεν είχαμε ούτε τα πατήματα αλλά ούτε και τις διασυνδέσεις, να κάνουμε τις ανοιχτές πόρτες. Στην πραγματικότητα, βρήκαμε πόρτες μισόκλειστες. Υπήρχε ένα κλίμα αμφισβήτησης. Δεν καταλάβαινε κανείς γιατί να θέλουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Γνωρίζαμε όμως ότι θέλουμε να κάνουμε κάποια δράση που θα αναδείκνυε τη Ρόδο, θέτοντας πάντα υψηλά στάνταρτς ποιότητας.
Όταν λοιπόν ξεκινήσαμε πριν από δέκα χρόνια, δεν υπήρχαν αντίστοιχες εκδηλώσεις στην Ελλάδα, ούτε καν στην Αθήνα και εκεί γίνονται πλέον από Ιδρύματα όπως το Σταύρος Νιάρχος, ή η Ακαδημία Αθηνών.
Το μότο μας όταν ξεκινήσαμε ήταν το think big. Πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να έχεις όραμα για να κάνεις μεγάλα πράγματα και να βλέπεις μπροστά, παρά τις όποιες δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίσεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου